"


Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης οι Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 82η επέτειο του έπους του 1940 στo Επταχώρι Καστοριάς

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από την

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, επετειακές εκδηλώσεις απότισης φόρου και τιμής προς τους ήρωες του Έπους του ’40, στην Τοπική Κοινότητα Επταχωρίου Καστοριάς, όπου εκεί ήταν εγκατεστημένο το στρατηγείο της Πίνδου, υπό τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη.

Φέτος, συμπληρώθηκαν 82 χρόνια από τότε που οι ήρωες του ’40 με την αντίσταση και την παλικαριά τους, κατάφερα να γράψουν την πιο λαμπρή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας και προκάλεσαν τον θαυμασμό όλου του κόσμου.


Παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και επίσημων προσκεκλημένων,  τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τον Διοικητή Γ΄ ΣΣ / NRDC-GR Αντιστράτηγο Σωτήριο Κωστάκογλου, εκπροσώπων θεσμικών  φορέων, στρατιωτικών αρχών, σωμάτων ασφαλείας και πλήθους πολιτών, τελέστηκε  Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ηρώων του 1940, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής της από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτης Καστοριάς, κ.κ. Καλλίνικο.

Στη συνέχεια, στις προτομές των έξι ηρώων αγωνιστών  του ’40 (Κωνσταντίνος Δαβάκης, Δημήτριος Μισύρης, Αλέξανδρος Διάκος, Ελευθέριος Ντάσκας και οι Επταχωρίτες Σωτήριος Μήλιος, Ιωάννης Δήμου) έγινε  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.


Ενδιαφέρουσα ομιλία, στο πλαίσιο του εορτασμού, πραγματοποιήθηκε από τους Συνταξιούχους εκπαιδευτικούς από το Επταχώρι κα. Ιωάννα Λουλάκη και  κ. Βασίλειο Δήμου, μπροστά από την οικία που χρησιμοποιήθηκε ως Αρχηγείο, Σταθμός Διοίκησης του Αποσπάσματος Πίνδου, στην πλατεία «Δαβάκη». Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησαν γιαγιάδες του χωριού, όπου καλωσόρισαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τον Υπουργό και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από όταν ήταν παιδιά, όπου είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τον Συνταγματάρχη Δαβάκη. Παράλληλα, μέλη της Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστοριάς «Βασίλειος Δόικος» τραγούδησαν για τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα.

 Ο Υπουργός ξεναγήθηκε στο σπίτι όπου διέμενε ο Συνταγματάρχης  Δαβάκης (το σπίτι όπου φαίνονται οι σημαίες) με τους οπλίτες του, από απογόνους της γιαγιάς όπου φιλοξενούσε τους  ήρωες στο σπίτι της και  επισκέφτηκε το  «Τζημοπούλειο Λαογραφικό Μουσείο», όπου υπάρχει έκθεση παλιών φωτογραφιών του χωριού, μεταξύ των οποίων και σπάνιες φωτογραφίες του Συνταγματάρχη Δαβάκη και των επιτελών του.

Παράλληλα, μετέβησαν στην κοινότητα Ζούζουλης, όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τάφο των πεσόντων Ελλήνων Αξιωματικών (Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος) και Οπλιτών, αποτίνοντας φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης σε όλους όσους θυσιάστηκαν για να είμαστε ελεύθεροι.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, τον Εφημέριο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Επταχωρίου  Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό Τάσση,  την εκκλησιαστική επιτροπή του ναού, τον  Δήμο Νεστορίου, τον Διοικητή του 15ου ΣΠ «XV ΜΠ» Συνταγματάρχη Ιωάννη Σμαλιό, τους απογόνους της οικ. Γιαννούλη που άνοιξαν το σπίτι τους, όπου διέμενε ο Συνταγματάρχης Δαβάκης με το επιτελείο του,  την οικ. Σιασούλη όπου στο σπίτι τους στεγαζόταν το Αρχηγείο/Σταθμός Διοίκησης του Αποσπάσματος Πίνδου, το ΚΤΕΛ Καστοριάς,  το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, τα μέλη του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου των Απανταχού Επταχωριτών και τους κατοίκους του χωριού για την πολύτιμη συνεισφορά τους.
Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ