"


Βλάστη : 20 χρόνια «Γιορτές της Γης» - Διονυσιακές αγκαλιές, συναυλίες, ιστορίες και ανταμώματα!

 

Αρχίζει αύριο Τετάρτη το 4ήμερο φεστιβάλ

Σε ένα χωριό κτηνοτρόφων σε υψόμετρο 1240 μέτρων  διοργανώνεται εδώ και 20 χρόνια ένα εναλλακτικό –οικολογικό φεστιβάλ με φρεσκάδα και νέα αντίληψη για την μουσική. Οι «Γιορτές της Γης» είναι η αφορμή για να στήνεται κάθε χρόνο στο μικρό γαλατικό χωριό των 35 κατοίκων , τη Βλάστη, μια  νέου τύπου παραδοσιακή γιορτή.

Έτος εκκίνησης του φεστιβάλ είναι το 2001 όταν η Κοινότητα Βλάστης, η Εταιρεία Περιβαλλοντικής έρευνας και ενημέρωσης ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ με την συμπαράσταση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συμμετοχή τεσσάρων χωρών, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας οραματίστηκαν ένα φεστιβάλ μακριά από τον αστικό ιστό. Και εγένετο. 

Οι «Γιορτές της γης» είναι από τα πρώτα φεστιβάλ στην Ελλάδα που φορά ένα οικολογικά πολιτισμικό αλληλέγγυο και μουσικό μανδύα ενώ δεν παραλείπει να εντάξει ποίκιλλες δραστηριότητες και παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο της ταυτότητας που οραματίστηκε να δημιουργήσει!

Μοναδικό και εναλλακτικό για τα δεδομένα της χώρας ξεκίνησε σαν ένα κοινωνικό πείραμα που θα συνδύαζε την φύση, την ιστορία, και θα αλληλεπιδρούσε με έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση, ο αντιρατσισμός, η συλλογικότητα σε έναν τόπο μακριά από πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς. Μια γιορτή με χιλιάδες επισκέπτες που αποζητά μια σύνδεση και μια «επιστροφή». Επιστροφή στο χωριό, επιστροφή των νέων γενιών στη φύση με μια δόση υπέρβασης, κόντρα στην αποξένωση και την περιβαλλοντική αμνησία που βιώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες, μια εναλλακτική  πρόταση διακοπών, μουσικών ερεθισμάτων, διασκέδασης, ψυχαγωγίας, διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου και διατροφής.

Η  Πολιτιστική Εταιρεία Βλάστης διοργανώτρια του φεστιβάλ από το 2012 που ανασυγκροτήθηκε το 2017 με νέα μέλη γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια παρουσίας και λειτουργίας της «οικολογικής πόλης» που φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών, από όλες τις γωνιές τη γης με συναυλίες, πειραματικό και παραδοσιακά μεταλλαγμένο ήχο, πλήθος δραστηριοτήτων, παρεμβάσεις, ξεφάντωμα, Διονυσιακές αγκαλιές και  ιστορίες! Οι παρέες ξαναζωντανεύουν και δίνουν ζωή στην ορεινή ύπαιθρο, μοιράζονται εμπειρίες,  τραγουδούν και χορεύουν μέσα σε ένα πανέμορφο, φιλόξενο, οικείο, φυσικό τοπίο.

Η  πολυπολιτισμική «άλλη πρόταση» του καλοκαιριού, αποδεικνύει  ότι η συνύπαρξη ανθρώπων, ήχων και πολιτισμών μόνο γιορτή μπορεί να είναι γιατί χτίζει γέφυρες και γκρεμίζει τα σύνορα, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, τους εμπνέει, τους παρακινεί, τους ενώνει!

Oι «Γιορτές της Γης» προσθέτουν μια άλλη διάσταση σε ένα φεστιβαλικό ταξίδι στα οροπέδια του Σινιάτσικου γεμάτο ποικιλομορφία, και αυθεντικότητα που πιστεύουμε ότι αξίζει να ζήσετε σαν εμπειρία!


Αύριο, Τετάρτη, τέτοια ώρα, ότι μπαίνει και δε μπαίνει βάλτο στο σακ βουαγιαζ...

Απογευματάκι ανεβαίνεις στον προφήτη Ηλία, στο κάμπινγκ των Γιορτών της Γης και βρίσκεις ένα υπέροχο μέρος με παχιά σκιά (όχι ότι θέλει και πολύ ψάξιμο δηλαδή για να βρεις σκιά..) και στήνεις την σκηνή σου.

Μετά γνωρίζεις τους υπόλοιπους μύστες και μύστριες που ξέρουν και ανεβαίνουν από Τετάρτη και ανταλλάσσετε ονόματα, χαμόγελα και υποσχέσεις ότι για μια ακόμα χρονιά θα περάσουμε αξέχαστα!

Όταν πέσει το βραδάκι κατηφορίζετε όλοι μαζί προς το χωριό, κάνετε τη βόλτα σας και καταλήγετε στην πλατεία. Εκεί, θα σας περιμένει το pre fest γλέντι υποδοχής γύρω από τον Πλάτανο, όπως πρέπει στα χωριά. Στο γλέντι αυτό δε θα υπάρχουν ξένοι, ούτε καν άνθρωποι που δε γνωρίζονται..

Από την πρώτη μέρα, στις Γιορτές της Γης, τα σπάμε! με την Banda Entopica



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ