"


ΕΝΦΙΑ και Φόρος Εισοδήματος σε 8 δόσεις και φέτος - Τα σενάρια για αποδείξεις-τεκμήρια

 


Σχέδιο για επανάληψη των «ευκολιών πληρωμής» λόγω πανδημίας - Λιγότεροι φόροι λόγω μείωσης εισοδημάτων

Τη δυνατότητα να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τον φόρο εισοδήματος και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε οκτώ δόσεις σχεδιάζει να δώσει και φέτος το υπουργείο Οικονομικών που οριστικοποιεί επίσης τα σχέδια για το πως θα ισχύουν τα τεκμήρια για το 2020 και τα πρόστιμα για όσους δεν κατάφεραν να συλλέξουν –πέρσι- τον απαραίτητο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο καίγεται για έσοδα φέτος και οι ενδείξεις δείχνουν ότι φόρος εισοδήματος θα είναι κατά τουλάχιστον 30% τοις 100 μειωμένος σε σχέση με πέρσι (λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας) όλα δείχνουν ότι θα επαναληφθεί και φέτος η ίδια διαδικασία εφαρμόστηκε και πέρσι για την πληρωμή των συγκεκριμένων φόρων. Ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί δηλαδή να καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί για τρεις διμηνιαίες, ενώ οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ είναι πιθανό να αυξηθούν από 5 σε 8.

Λογικά, η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ οι προθεσμίες για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να τρέχουν Ιούλιο - Αύγουστο. Εάν τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ εκδοθούν τελικά τον Αύγουστο είναι πιθανόν στο τέλος Αυγούστου να πληρωθούν μαζί οι δύο πρώτες δόσεις του φόρου ακινήτων προκειμένου η καταβολή και το δύο φόρων να λήξει μέχρι το Φεβρουάριο του 2022 που είναι και το τελικό περιθώριο του προϋπολογισμού για να εισπραχτούν τα έσοδα του 2021.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να λύσει σειρά εκκρεμοτήτων προτού ανοίξει την πλατφόρμα στο Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2021.

Εκκρεμότητες όπως, τα πρόστιμα για όσους δεν κάλυψαν το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών την αύξηση δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος κλπ ενώ ίσως χρειαστεί να νομοθετηθούν και άλλες ρυθμίσεις όπως για παράδειγμα το δικαίωμα των ιδιοκτητών ακινήτων να μην φορολογηθούν για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει χωρίς να χρειάζεται να έχουν καταφύγει σε ένδικα μέσα όπως ισχύει σήμερα.

Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των 800 και των 534 ευρώ, τα ποσά της «επιστρεπτέας προκαταβολής» και διάφορα άλλα έκτακτα και ειδικά επιδόματα θα είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν θα συνυπολογίζονται στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματά τους, Τα ποσά αυτά θα μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης. Έτσι, πολλοί θα αποφύγουν την παγίδα των τεκμηρίων και την πληρωμή έξτρα φόρου που προκύπτει από την εφαρμογή τους.

Όσον αφορά στις ηλεκτρονικές αποδείξεις του 2020 οι πληροφορίες αναφέρουν οτι εξετάζεται το εξής σχέδιο: Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα προσθέσει έναν καινούργιο κωδικό στο βασικό έντυπο Ε1. Όσοι έχουν μπει σε αναστολή, όσοι έχουν υποστεί κλείσιμο της επιχείρησής τους ή όσοι έχουν χάσει εισόδημα από ενοίκια, θα εμφανίζονται αυτόματα ως πληττόμενοι. Θα δικαιούνται με αυτό τον τρόπο και το να μην πληρώσουν το πρόστιμο που κανονικά προβλέπει η νομοθεσία για όσους δεν έκαναν το 2020 ηλεκτρονικές πληρωμές μέχρι το όριο του 30% του εισοδήματός τους και να έχουν συγκεκριμένες εκπτώσεις ή απαλλαγές από τα τεκμήρια διαβίωσης. Για μισθωτούς του δημοσίου και συνταξιούχους, δεν θα υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών , εκατομμύρια φορολογούμενοι, στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν για το φορολογικό έτος 2020, θα εμφανίσουν ποσά ετήσιων φορολογητέων εισοδημάτων σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με αυτά που εμφάνισαν πέρυσι, Οι μειώσεις στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα για πάνω από εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα θα είναι τουλάχιστον 30% και σε πολλές περιπτώσεις θα φθάνουν ή και θα υπερβαίνουν το 50%!

Οι καραντίνες που επιβλήθηκαν είχαν ως συνέπεια περισσότεροι από 1.700.000 μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να τεθούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας για πολλούς μήνες. Πάνω από 1.400.000 ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να αναστείλουν τη λειτουργία τους, ή να υπολειτουργούν κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποίησαν σημαντικά μειωμένους τζίρους. Επιπλέον περισσότεροι από 400.000 ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40%.

Όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι που επιβίωσαν οικονομικά χάρις τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που έλαβαν από το Δημόσιο θα πληρώσουν σημαντικά χαμηλότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή για χιλιάδες μισθωτούς θα υπάρξει ολική απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2020, λόγω της πτώσης των ετήσιων φορολογητέων εισοδημάτων τους κάτω από τα αφορολόγητα όρια των 8.636 έως 12.000 ευρώ και της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης που πιάνει στο ραντάρ όσους έχουν εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ. 

Επίσης θα αυξηθούν κατά πολύ οι περιπτώσεις μισθωτών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που θα είναι δικαιούχοι μεγάλων ποσών επιστροφών φόρου. Κι αυτό θα συμβεί επειδή κατά τη διάρκεια του 2020 οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών των εργαζομένων αυτών υπολογίστηκαν, όσους μήνες αυτοί εργάζονταν κανονικά, ωσάν οι αποδοχές τους να ήταν σε ετήσια βάση ίδιες με τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. 

Όμως τα ποσά των φόρων που  αναλογούν στα - σημαντικά μειωμένα -  ετήσια φορολογητέα εισοδήματα του 2020 είναι, τελικά, πολύ μικρότερα από αυτά που παρακρατήθηκαν συνολικά στη διάρκεια του 2020. Συνεπώς τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν από το Δημόσιο στους εργαζόμενους με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλλουν φέτος.

Επιπλέον θα αυξηθούν κατά πολύ οι δικαιούχοι μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ. είναι κάθε φορολογούμενος που, μεταξύ άλλων, είχε κατά το προηγούμενο έτος «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» μέχρι 9.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

Τέλος θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των φορολογουμένων που θα καταστούν αυτόματα δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων και κοινωνικών παροχών, χορηγουμένων με βάση εισοδηματικά κριτήρια, όπως π.χ. τα επιδόματα τέκνων, το επίδομα θέρμανσης και η επιδότηση ενοικίου.ΕΝΦΙΑ και Φόρος Εισοδήματος σε 8 δόσεις και φέτος - Τα σενάρια για αποδείξεις-τεκμήρια





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ