"


Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια για μία εβδομάδα – Σε lockdown καλεί το σωματείο

Το ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ. αποφάσισε

να προτείνει το κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου καλώντας όλα τα καταστήματα της χώρας να συμμετέχουν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κλείνουν τα καταστήματα για να μείνουν ανοιχτά ενώ προτείνουν και 20 μέτρα στήριξης των επιχειρήσεών τους μετά το πλήγμα που έχουν δεχθεί από την πανδημία και τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Προσπαθήσαμε πολύ όλο το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας και των μέτρων που επιβλήθηκαν να ξεκινήσουμε έναν παραγωγικό διάλογο με την κυβέρνηση, θέτοντας προς συζήτηση οργανωμένες προτάσεις και ένα πλήρως μελετημένο σχέδιο δράσης που θα προστάτευε τον κλάδο, προβλέποντας την καταστροφή που ερχόταν κατά πάνω μας.

Ωστόσο, αυτό που εισπράττουμε μέχρι σήμερα, είναι αυτό που εισπράττει ο κλάδος από κάθε κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες: ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.

Αυτή τη στιγμή όμως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από ποτέ. Τα προβλήματα της Εστίασης έχουν φέρει σε απόγνωση και θυμό τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή, οι οποίο αντιμετωπίζουν πια μπροστά τους την απειλή του αφανισμού λόγω των συνεπειών που έχουν τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Το χειρότερο είναι, όμως, ότι δεν πρόκειται μόνο για αδιαφορία, αλλά και για στρατηγική στοχοποίηση και αφαίμαξη των δυνάμεων του κλάδου, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία είναι το θύμα που πληρώνει τα σπασμένα, με τις ευλογίες και του ανύπαρκτου, ουσιαστικά, συνδικαλισμού ανωτέρων και ανωτάτων βαθμίδων, που λειτουργώντας ως «υπάλληλοι» του κράτους, «κωφεύουν» μέσα από διπλωματικές σχέσεις και ζημιογόνους συμβιβασμούς.

Επειδή, λοιπόν, δεν έχουμε μάθει στις παρακλήσεις, όπως μας έμαθαν κι αυτοί με τις καθημερινές Κ.Υ.Α., που ΄΄άλλαζαν όμως τη ζωή μας και τα φώτα μας΄΄, αποφασίζουμε να αναλάβουμε δράση και να προτείνουμε στον κλάδο:

Γενικό επαναλαμβανόμενο lockdown του κλάδου εφ΄όσον χρειαστεί:

Η Εστίαση αναστέλλει τη λειτουργία της, σε πρώτη φάση και παραμείνει κλειστή από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου

…και ζητούμε:

1. Απαλλαγή των επιχειρήσεων του έτους 2020 από Δημοτικά τέλη, Δημοτικό Φόρο, τέλη κοινόχρηστων χώρων κ.α. Όπως επίσης ελευθερία για τον χώρο των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων πέραν των γραμμών που όριζαν οι δήμοι μέχρι σήμερα ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους, προσέχοντας τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη διέλευση αμαξιδίων ΑΜΕΑ, καροτσιών, όπως και απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας πέραν της 24.00.

2. Μείωση των ενοικίων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % που θα μειωθεί το δικαίωμα χρήσης του χώρου. δεν γίνεται να υποχρεούμαστε να χρησιμοποιούμε το 50% των τετραγωνικών που ενοικιάζουμε και να πληρώνουμε το 100% αυτού, και αντίστοιχα φοροελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων εστίασης στο ίδιο ποσοστό % έτσι θα είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον πόλεμο και όχι κάποιοι μόνοι μας.

3. Μείωση του ΦΠΑ σε 6% σε φαγητό και καφέ, κάτι που βασίζεται άλλωστε σε προεκλογικές εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης. Παράλληλα, οι φορολογικοί συντελεστές το 2020-2021 για το φορολογικό έτος 2019 να είναι σε όλες τις επιχειρήσεις 10% χωρίς προκαταβολή επόμενου έτους.

4. Επιδότηση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί από 12/3 έως το τέλος του έτους (ασφαλιστικές εισφορές, τηλεοπτικά και μουσικά δικαιώματα, ΔΕΚΟ, NOVA, COSMOTE TV κτλ). Επίσης όλες οι οφειλές σε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ήδη έχουν πιστοποιηθεί, να έχουν δυνατότητας αποπληρωμής σε 12 δόσεις με έναρξη, από 1/1/2021.

5. Να μπουν στις υποχρεώσεις προς αναστολή όλες οι ΔΕΚΟ που είναι σύμφωνες σε χρονοδιαγράμματα με την παραπάνω ρύθμιση.

6. Αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους Ο.Τ.Α. για τους επόμενους επτά (7) μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων

8. Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης.

Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 5% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 10.000€.

9. Οι τράπεζες να δανειοδοτήσουν τις επιταγές με 12 μήνη άτοκη αποπληρωμή και να ενισχύεται ο εκδότης μετά από σχετικό έλεγχο αδυναμία αποπληρωμής με κριτήριο α) πότε την έκδωσε και σίγουρα να λήγει από το διάστημα 28/2 έως και 2 μήνες μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων ή σαν έκτακτη λύση θα είναι ότι σε περίπτωση σφραγίσματος επιταγών, να μην καταχωρούνται στον Τειρεσία αλλά αυτομάτως να μπαίνουν σε 12 μήνες αποπληρωμή με αρχή από 1/1/2021 (μία διαδικασία μεταξύ των επιχειρηματιών) με νομοθετική ισχύ.

10) Ένταξη του κλάδου της Εστίασης σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

11) Ένταξη του κλάδου της Εστίασης στον ΕΟΤ.

12) Κατάργηση προκαταβολής φόρου στο 100%.

13) Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (ΚΥΑ) για την παραχώρηση αιγιαλού και δραστική μείωσης των μισθωμάτων κατά 50% τουλάχιστον με ειδικότερες ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στην υγειονομική κρίση.

14) Ειδικά μέτρα στήριξης για τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις (πχ επιδότηση ενοικίου).

15) Καταβολή έκτακτου επιδόματος 800€ (αν και το ποσό είναι ελάχιστο) ανά κατάστημα και όχι ανά ΑΦΜ, μιας και πλήττονται συνεπείς επιχειρηματίες που επέλεξαν να έχουν το ίδιο ΑΦΜ σε διαφορετικές δραστηριότητες.

16) Αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος της χρονιάς.

17) Μείωση 50% στα τραπεζικά έξοδα συναλλαγών.

18) Θέσπιση ειδικού ταμείου “ανεργίας – αποζημίωσης” για τους επαγγελματίες που θα βάλουν οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά και για εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους.

19) Σε περίπτωση που ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενταχθεί σε καραντίνα λόγω κρούσματος κορονοϊού, να ισχύουν αυτόματα τα ευεργετικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

20) Να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος και να αναλάβει το Κράτος την ασφάλισή τους μέχρι 31-5-2021


Πανελλήνιο κάλεσμα συμμετοχής

“Ο κλάδος μας προσφέρει τις υπηρεσίες με αξιοπρέπεια, με μόχθο, με μεράκι και κάνει φίλο τον ξένο, μόλις περάσει την είσοδο των καταστημάτων. Γι’ αυτό τον λόγο, καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, όλους όσους ασπάζονται τη σημασία της αξιοπρέπειας και της φιλοξενίας που είναι συνυφασμένες με τις υπηρεσίες του κλάδου μας, να ενωθεί μαζί μας για να δώσουμε όλοι μαζί ένα τεράστιο μήνυμα προς εκείνους που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας: η Εστίαση αξίζει και δικαιούται καλύτερης αντιμετώπισης. Ήρθε η ώρα να κάνουμε τον μεγαλύτερο κρότο που συνέβη ποτέ, απλώς παραμένοντας σιωπηλοί. Η ανοχή μας εξαντλήθηκε. Το κατάστημα παραμένει ΚΛΕΙΣΤΟΝ μέχρι νεωτέρας…





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ