"


Οι τοποθετήσεις της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΔΣ και η απαξίωση του Δημάρχου



Αγαπητοί μου συνδημότες, λόγω του ότι τα Δημοτικά Συμβούλια πλέον γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν μπορούν

να παρευρεθούν ούτε πολίτες ούτε ΜΜΕ, θεωρήσαμε καθήκον μας να σας ενημερώσουμε για τα θέματα που συζητήθηκαν στο προχθεσινό συμβούλιο.

Η παράταξή μας έθεσε προς συζήτηση θέματα προ ημερησίας διατάξεως, καθώς τα θεωρεί σημαντικά. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής :

1) Είναι γνωστό πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας, οι οποίες πραγματοποιούν μελέτες και παρακολουθήσεις έργων, είναι φοβερά υποστελεχωμένες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προχωρούν έργα τα οποία έχει εντάξει ο Δήμος μας μέσω του γραφείου προγραμματισμού αλλά και να μην μπορούμε να λάβουμε μέρος σε προσκλήσεις ένταξης νέων έργων, αφήνοντας τον τόπο μας ‘‘εκτός παιχνιδιού’’ στο μπαράζ αιτήσεων που θα ακολουθήσει μετά τις εξαγγελίες του Υπουργείου Εσωτερικών για νέες προσκλήσεις προς τους δήμους. Ρωτήσαμε τον Δήμαρχο γιατί δεν βοηθάει το έργο των Τεχνικών Υπηρεσιών προσφέροντάς τους 2-3 ειδικούς συνεργάτες με ειδικότητα μηχανικού εωσότου προσληφθούν νέοι μόνιμοι υπάλληλοι και ο Δήμαρχος ανέφερε πως, εφόσον οι ειδικοί συνεργάτες δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής, δεν μας είναι χρήσιμοι. Προσωπικά όμως και έπειτα από συνομιλίες με τους αρμόδιους των Υπηρεσιών, εξέλαβα άλλη εντύπωση, διότι με βεβαιώσαν πως κάτι τέτοιο θα τους έλυνε τα χέρια.

2) Έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησα η ίδια, διαπίστωσα πως στο γραφείο του Δήμαρχου επικρατεί ένα χάος από ανθρώπους που καταλαμβάνουν γραφεία, άλλοι σε καθημερινή βάση και άλλοι κατά διαστήματα, χωρίς να υπάρχουν συμβάσεις εργασίας και χωρίς να γνωρίζει η Διεύθυνση προσωπικού με ποια δικαιολογία εργάζονται στον Δήμο. Μάλιστα, έμεινα έκπληκτη όταν κανείς δεν γνώριζε το επώνυμο της γραμματέως, η οποία εργάζεται εκεί εδώ και πολλούς μήνες.

Με την επιπόλαιή του στάση αυτή ο Δήμαρχος, θέτει τον Δήμο υπόλογο σε ενδεχόμενο έλεγχο και γι’ αυτό φυσικά τού έγιναν συστάσεις να μεριμνήσει σχετικώς. Βέβαια εκείνος φαίνεται να έχει άλλη άποψη λέγοντάς μας πως υπόλογος είναι ο ίδιος και πως δεν έχουμε δικαίωμα να ελέγχουμε το γραφείο του διότι σε οποιονδήποτε έλεγχο είναι ‘‘καλυμμένος’’. Δυστυχώς για αυτόν όμως το δικαίωμα αυτό μας το δίνει ο νόμος και αυτό θα κάνουμε για να διασφαλίσουμε την διαφάνεια.

3) Αναφερθήκαμε για πολλοστή φορά στο θέμα του λατομείου. Το λατομείο όπως είναι γνωστό δεν λειτουργεί διότι δεν έχει την απαραίτητη άδεια, την οποία και περιμένουμε, ενώ θα μπορέσει να λειτουργήσει από την επόμενη βδομάδα με μια βεβαίωση του Υπουργείου, με βάση τα λεγόμενα του Δημάρχου. Τι γίνεται όμως με την χρηματοδότηση που ζητάει ο Πρόεδρος κ. Πέλκας εδώ και τόσο καιρό; Το λατομείο χρειάζεται εξοπλισμό, service μηχανημάτων και χρήματα για να μπορέσει να λειτουργήσει, ενώ να σημειωθεί πως ήδη εδώ και καιρό πολλοί εργολάβοι παίρνουν προσφορές και ζητούν να κλείσουν συμφωνίες για πρώτη ύλη, την οποία παράγει με πιστοποίηση. Σύμφωνα με αναφορά του προέδρου, η ζήτηση είναι τεράστια και τα κέρδη θα είναι επίσης, εφόσον μπει σε λειτουργία. Η χρηματοδότηση που ζητάει δε, είναι της τάξεως των 50.000 € – 100.000 €, τα οποία θα αποπληρώσει άμεσα. Δυστυχώς ο Δήμαρχος με περισσή ειρωνεία μας κατηγόρησε πως θέλουμε να δημιουργούμε εντυπώσεις, καθώς κάθε δέκα μέρες ρωτούμε

τα ίδια πράγματα. Κι αφού απάντηση δεν πήραμε για ακόμα μια φορά, προφανώς τα ίδια θα συζητήσουμε και στο επόμενο Δ.Σ.

4) Αναφερθήκαμε στην τραγική κατάσταση της λίμνης, η οποία έχει πρασινίσει εντελώς και ρωτήσαμε αν θα καθαριστεί. Ο Δήμαρχος μας απάντησε πως, αν και δεν είναι αρμόδιος (!), θα χρησιμοποιήσει το μηχάνημα που έχει ο Δήμος στην κατοχή του ώστε να καθαρίσει τα χόρτα.

5) Επιπλέον, αναφερθήκαμε στο πολύ σημαντικό θέμα της πληρωμής των υπαλλήλων των βρεφικών σταθμών της κοινωφελούς επιχείρησης Ορεστειάς, διότι οι οφειλές τους έχουν χτυπήσει ρεκόρ αγγίζοντας τους 12 μήνες, και ενώ στο προηγούμενο ΔΣ ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να καταβάλλει γενναίο ποσό, ακόμη δεν πραγματοποίησε την υπόσχεσή του. Ωστόσο η δέσμευση παραμένει και περιμένουμε τις εξελίξεις. Άλλωστε τα χρήματα υπάρχουν διαθέσιμα στον προϋπολογισμό του Δήμου.

6) Τέλος, δεν μπορούσαμε να μην θίξουμε το θέμα της Φιλαρμονικής το οποίο αφορά όλους μας. Πρόσφατα όλοι παρακολουθήσαμε από τα ΜΜΕ την διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στον Πρόεδρο ΝΠΠΔ κ. Ρήμο Σάκη και στον καθηγητή-μαέστρο κ. Τσακιρίδη Ιωάννη, ο οποίος διηύθυνε την Φιλαρμονική Καστοριάς. Για άλλη μια φορά βλέπουμε το ΝΠΠΔ, προκειμένου να συμμαζέψει τα οικονομικά του, να μην ανανεώνει συμβάσεις θεσμών που άλλοι δημιούργησαν και να τείνει προς την ισοπέδωση με απλά μαθηματικά. Την πρώτη φορά με την συρρίκνωση των παιδικών σταθμών και τις απολύσεις των εργαζομένων και τώρα με την διάλυση της Φιλαρμονικής. Η λύση της χρηματοδότησης που δώσαμε εμείς είναι η χρήση των περιβόητων επιδομάτων των προϊσταμένων του ΝΠΠΔ (προϊστάμενοι του εαυτού τους) αλλά οι ίδιοι προτιμούν να αναζητήσουν εκ νέου μαέστρο με 300€ καθαρά μηνιαίως, πράγμα ανέφικτο αφού βάσει νομοθεσίας ο μισθός του μαέστρου είναι προκαθορισμένος.

Φυσικά ο Δήμαρχος στηρίζει τις απόψεις του Προέδρου, αν και προεκλογικά τους έταζε πως θα τους κάνει σαν την Φιλαρμονική της Κέρκυρας (υπάρχει και σχετικό βίντεο).

Εμείς επιθυμούμε την ανάπτυξη αυτού του τόπου και αυτό επιδιώκουμε. Δυστυχώς η ανάπτυξη δεν έρχεται με ισοπέδωση. Περιμένουμε πολλά περισσότερα από την Δημοτική Αρχή, πέρα από απολύσεις και ψεύτικες υποσχέσεις.

Παρ’ όλα αυτά, είμαστε δίπλα τους και συνεχίζουμε το έργο μας με προτάσεις, με διαφάνεια, με υπευθυνότητα και με σεβασμό προς τους πολίτες.

Με εκτίμηση,

Η επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης

και της παράταξης «Ενέργεια για τον Δήμο Καστοριάς»

κ. Κατερίνα Σπύρου





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ