"

Κατάρρευση για την τιμή του πετρελαίου – Σχεδόν μηδένισε στις διεθνείς χρηματαγορέςΧωρίς φρένο είναι πτώση για τον «μαύρο χρυσό». Πριν από λίγο η τιμή του αργού πετρελαίου σχεδόν μηδένισε στις διεθνείς χρηματαγορές.Στο κλείσιμο μίας εφιαλτικής συνεδρίασης, η τιμή του αμερικανικού αργού παράδοσης Μαΐου καταβαραθρώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 0 δολάριο/βαρέλι, καθώς οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν πετρέλαιο ελλείψει δυνατότητας αποθήκευσης.

Το συμβόλαιο που εκπνέει στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν πετρέλαιο πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατόν αγοραστές. Όμως, καθώς τα αποθέματα είναι υπερκορεσμένα στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, είναι αναγκασμένοι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ να πληρώσουν για να βρουν αγοραστές: η τιμή του βαρελιού του WTI έκλεισε στα -37,63 δολάρια.

Η κατρακύλα συνεχίζεται χωρίς φρένα για το αμερικανικό αργό εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι οι πρόσφατες περικοπές στην παραγωγή δεν θα καταφέρνουν να αντισταθμίσουν τη βουτιά στη ζήτηση και ενώ ήδη έχουν αρχίσει να εξαντλούνται τα μέρη όπου ο κόσμος μπορεί να αποθηκεύσει πετρέλαιο.

Σημειώνεται ότι η τιμή του συμβολαίου έχασε την προηγούμενη εβδομάδα το 1/5 της αξίας της καθώς η συμφωνία του OPEC και άλλων παραγωγών απέτυχε να ανακουφίσει από το πλήγμα που έχει υποστεί η ζήτηση σε μια συντεθλιμμένη παγκόσμια οικονομία.

Μεγάλο μέρος της πτώσης οφείλεται στο γεγονός ότι το συμβόλαιο του Μαΐου λήγει την Τρίτη.

Ωστόσο η κατάρρευση της τιμής αναμφίβολα αντικατοπτρίζει την ταχέως διογκούμενη υπερπροσφορά πετρελαίου και τη ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων στο Cushing της Οκλαχόμα, τον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ. Τα αποθέματα της Οκλαχόμα έχουν αυξηθεί κατά 48% στα σχεδόν 55 εκατομμύρια βαρέλια από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας. Ο κόμβος είχε μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα 76 εκατομμυρίων βαρελιών στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο όγκος του πετρελαίου που βρίσκεται αποθηκευμένο στις ΗΠΑ αυξάνεται καθώς τα διυλιστήρια περιορίζουν την δραστηριότητά τους λόγω της μείωσης της ζήτησης.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο ανώτατο όριο χωρητικότητας, όμως υπάρχει φόβος πως θα φτάσουμε», σχολίασε ο αναλυτής της CMC Markets, Michael McCarthy, προσθέτοντας πως όταν συμβεί αυτό, τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αποθήκευση σε δεξαμενόπλοια εκτιμάται πως βρίσκεται στο επίπεδο ρεκόρ των 160 εκατ. βαρελιών.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η μεγάλη πτώση, η οποία έρχεται λίγο πριν την επικείμενη λήξη ενός συμβολαίου future στο οποίο έχουν γίνει μεγάλες συναλλαγές, θα μπορούσε να ασκήσει πίεση για νέα μείωση της παραγωγής.

Το sell-off εκτιμάται πως εντείνεται λόγω της άμεσης λήξης των συμβολαίων Μαΐου του WTI, που έφτασε να καταγράφει πτώση πάνω από 120% και είχε αρνητική τιμή για πρώτη φορά στην ιστορία. Το future έφτασε στα -3,70 δολ. βαρέλι. «Το συμβόλαιο Μαΐου αναμένεται να λήξει αύριο και το μεγαλύτερο μέρος του ανοικτού ενδιαφέροντος και του όγκου βρίσκεται ήδη στο συμβόλαιο του Ιουνίου», σχολίαζε ο Warren Patterson της ING. Το συμβόλαιο Ιουνίου υποχωρούσε κατά 18,8% στα 20,68 δολάρια το βαρέλι προ ολίγου.

Με την ικανότητα αποθήκευσης κοντά στο μάξιμουμ, κάποιος πρέπει να περιμένει ότι θα σημάνει συναγερμός, κάτι που μεταφράζεται σε επικείμενο νέο γύρο συνομιλιών στον ΟΠΕΚ, δηλώνει ο Sebastien Galy, στρατηγικός αναλυτής στην Nordea Asset Management.

www.newsit.gr/

 


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ