"


Μαυρωτάς: «Τα πρωταθλήματα καλό θα είναι να κριθούν στο γήπεδο»



Η επόμενη μέρα του αθλητισμού, η ενίσχυση στα ερασιτεχνικά σωματεία, οι εκλογές στις ομοσπονδίες και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα ανέλυσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.



Ο Γιώργος Μαυρωτάς μίλησε στο Σπύρο Καβαλιεράτο στο Instagram LIVE του Sport24.gr.

Για τα ερασιτεχνικά σωματεία: "Έσοδα δεν υπάρχουν για τα σωματεία αυτά. Από τότε που σταμάτησαν οι επιχορηγήσεις αναζητούσαν πόρους μόνοι τους. Τα τελευταία δέκα χρόνια πλήρωναν τα έξοδα τους από τις ακαδημίες, τα camps κλπ. Κάτι που έχει εκλείψει με τον κορονοϊό. Πρέπει να μη βρούμε μία ένεση για να μη νεκρώσει η βάση της πυραμίδας του αθλητισμού. Αυτή είναι μία κατεύθυνση ευρωπαϊκή. Συζητήθηκε και στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών όπου συμμετείχε ο κ. Αυγενάκης".

Για την εντύπωση που καλλιεργήθηκε ό,τι σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν οι αγώνες: "Το εναρκτήριο λάκτισμα θα το δώσουν οι γιατροί. Μόνο με ασφάλεια θα πάμε σε επανέναρξη. Πρέπει να υπάρχουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία θα λειτουργήσει η κάθε εγκατάσταση. Αφού κάνουμε κάποιες προπονήσεις θα περάσει διάστημα 3-4 εβδομάδων, ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί. Οι αθλητές σε οποιοδήποτε άθλημα θέλουν ένα χρονικό διάστημα για να συμμετάσχουν στους αγώνες. Και όχι στο επίπεδο που ήταν πριν αλλά να αγωνίζονται με ασφάλεια".

Για την τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των ομοσπονδιών: "Υπάρχουν κάποιοι που έχουν ετοιμάσει ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για να μειώσουν το χρόνο και υπάρχουν κάποιες ομοσπονδίες όπως το βόλεϊ που δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία να ξεκινήσουν. Στο μπάσκετ ήταν πιο επιφυλακτικοί. Ο κ. Βασιλακόπουλος έλεγε ότι θα κάνουμε ότι μας πουν οι γιατροί. Αυτή ήταν και η γενικότερη άποψη όλων". 

Για τα σχολικά πρωταθλήματα: "Κατά ένα μεγάλο ποσοστό δεν προλαβαίνουν να γίνουν".

Για το πότε θ’ ανοίξουν οι εγκαταστάσεις: "Η απαγόρευση λειτουργίας είναι μέχρι 4 Μαΐου. Έχουμε ένα χρονικό διάστημα να προετοιμάσουμε αυτές τις εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουν τους αθλητές με προτεραιότητα όσους διεκδικούν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σιγά-σιγά θα μπαίνουν και οι υπόλοιποι αλλά πάντα με προσοχή, χωρίς να ξεθαρρεύουμε. Για να γίνει οτιδήποτε, αυτό αποφασίζεται από τους γιατρούς. Στη συνέχεια οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν σε συνεννόηση των εμπλεκόμενων φορέων. Πρέπει να βάλουμε όλοι νερό στο κρασί". 

Για την επόμενη μέρα του αθλητισμού: "Όπως λένε πολλοί μπορεί να έχουμε ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο. Μέχρι τότε θα έχουν αλλάξει ριζικά οι συνθήκες που θα ζούμε. Όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά παντού. Οι αθλητές πρέπει να συνηθίσουν να κάνουν ντους σπίτι. Να μη χρησιμοποιούν τ’ αποδυτήρια. Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις περιπτώσεις επαφών. Όλα αυτά όμως, θα τα δούμε το καλοκαίρι. Θα είναι πιλοτικό για το πώς θα δουλέψουμε στη συνέχεια. Οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες".

Για τους προπονητές που δουλεύουν χωρίς να είναι δηλωμένοι: "Πρέπει να νοικοκυρευτεί αυτό το πράγμα. Αυτό είναι που προσπαθεί η ΓΓΑ, ώστε ν’ αναγκάσουμε να νοικοκυρευτούν τα σωματεία με την καλή έννοια. Να υπάρχουν καθαρές σχέσεις με τα σωματεία και τους εργαζόμενους".

Για την τάση που υπάρχει για το μέλλον στην Ευρώπη: "Σε Ισπανία και Ιταλία τα πάντα είναι υπό τη σκιά του κορονοϊού. Οι Γερμανοί είναι πολύ οργανωμένοι για την επόμενη μέρα. Έχουν σχεδιάσει κάθε λεπτομέρεια. Στη Σλοβενία στο μπάσκετ, ο καθένας θα έχει τη μπάλα του. Σα να είναι ατομικό πρόγραμμα. Στην Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών του Ισραήλ είναι ο αδελφός μου προπονητής. Μπαίνουν δέκα-δέκα στην πισίνα, θερμομετριούνται. Πρέπει να εφεύρουμε κάποιες λύσεις για να προπονούνται οι αθλητές".

Για το σχέδιο Μάρσαλ που είχε προτείνει: "Είναι ότι επειδή θα υπάρχει μία υστέρηση στα έσοδα, πρέπει να υπάρξει μια κρατική ενίσχυση διότι είμαστε σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν πρέπει να σβήσουν οι μηχανές".

Για το αν θα γίνουν εκλογές στις ομοσπονδίες: "Είτε γίνουν φέτος είτε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση. Αυτό που θα κοιτάξουμε είναι η επιλογή του χρόνου, που θα γίνουν οι εκλογές. να δημιουργήσει τα λιγότερα προβλήματα στην Ολυμπιακή προετοιμασία. Ευχή μας είναι το 2021 να γίνουν οι Αγώνες αλλά αυτό δεν εξαρτάται από το αθλητικό κίνημα".

Για τη Super League 1: "Μετά την Τρίτη θα είμαστε σοφότεροι. Κι εκεί θα υπάρχουν οι περιορισμένοι που θα θέσει η ιατρική κοινότητα. Τον πρώτο λόγο τον έχουν οι γιατροί, τον τελευταίο οι Ενώσεις και οι ομοσπονδίες".

Για τη δική του άποψη αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να ολοκληρωθεί η σεζόν: "Τα πρωταθλήματα καλό θα είναι να κριθούν στο γήπεδο με ίσες συνθήκες. Αυτή είναι η ευχή η δική μου. Να γίνουν αγώνες επί ίσοις όροις. Δηλαδή θα έχει γίνει προετοιμασία, δεν θα έχουν φύγει οι ξένοι όπως για παράδειγμα στο μπάσκετ. Η παύλα στο 2020, να μην υπάρχει πρωταθλητής, μου χτυπάει κάπως. Η δική μας δουλειά είναι να εργαζόμαστε και να είμαστε έτοιμοι σε οποιοδήποτε σενάριο".




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ