"


Η εισήγηση της Κατερίνας Σπύρου για την αύξηση επιβολών τελών στον Δήμο ΚαστοριάςΠαραθέτουμε την Πρόταση προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα : «Επιβολή τελών, δικαιωμάτων Δήμου Καστοριάς οικονομικού έτους  2019» της Επικεφαλής του συνδυασμού  Ενέργεια για τον Δήμο Καστοριάς κ. Κατερίνας Σπύρου


Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνδημότες του Δήμου Καστοριάς, όλες αυτές τις μέρες καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με την ένταξη ποσού € 1.504.997,53 το οποίο αφορά οφειλή προς την ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ, στον προϋπολογισμό τους έτους 2020.

1. Αρχικά καλεστήκαμε εκπρόθεσμα στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 10 π.μ για να συζητήσουμε για τυχόν αύξηση των δημοτικών τελών . Σας ενημερώνουμε πως ο νόμος 25/75 με το αρθ.1 παρ.2, ορίζει ότι : «πριν την κατάρτιση του προϋπολογισμού θα πρέπει να έχει προηγηθεί λήψη απόφασης του Δ.Σ για τον καθορισμό τελών η οποία λαμβάνεται τον Οκτώβριο, κοινοποιείται στην ΔΕΗ μέχρι της 30Νοεμβρίου και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους».

2. Ενώ λάβαμε πρόσκληση και εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας η οποία ζητούσε αύξηση των τελών κατά 40% και εφόσον ήμασταν αποφασισμένοι να μειοψηφήσουμε, συζητήθηκε προφορικά νέα εισήγηση για αύξηση ποσού € 0,65 ανά τετραγωνικό από τον κ. Κωνσταντίνο Τσανούσα, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις του θα ήταν συμφέρουσα για τους καταστηματάρχες. Υποσχεθήκαμε να μελετήσουμε την πρόταση και να επανέλθουμε και για τον λόγο αυτό ψηφίσαμε ΠΑΡΩΝ.

Υπολογίζοντας τους συντελεστές φορολόγησης διεξοδικά, διαπιστώσαμε πως με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής καταδικάζονται οι δημότες της πόλης με αύξηση μεγαλύτερη του 40% και οι κάτοικοι των ορεινών χωριών όπως η Βέργα και τα Κορέστεια με ποσοστό που αγγίζει το 140%.

Λαμβάνοντας υπόψη:
1. Την δυσμενή οικονομική κατάσταση των συνδημοτών μας λόγω της ανεργίας και της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

2. Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ορεινών χωριών στην καθημερινή διαβίωση τους.

3. Την δυσκολία αποπληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ στους οποίους ενσωματώνονται τα δημοτικά τέλη.

4. Την εισήγηση της οικονομικής επιτροπής η οποία αναφέρει πως : «το πρόβλημα αυτό (της διαφοράς του ποσού € 1.504.997,53 το οποίο καλούμαστε να καλύψουμε), προκύπτει από την μεγάλη διαφορά που υπάρχει από τα τέλη που ενσωματώνονται στις καταστάσεις της ΔΕΗ και σε αυτά που αποδίδονται στο Δήμο διότι μεγάλος αριθμός των δημοτών πληρώνει τμηματικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται πολλές οφειλές προς το Δήμο από τα ανείσπρακτα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τα οποία μέχρι τον Ιούνιο του 2019 ανέρχονται σε € 893.402,02».

Καταψηφίσαμε την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου και προτείναμε να μην γίνει καμία αύξηση, αλλά να αποπληρωθεί το χρέος από το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, θέλοντας να διασφαλίσουμε το μέλλον, προτείναμε στον Δήμαρχο να πιέσει την κεντρική διοίκηση ώστε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο μας αποδίδει η ΔΕΗ τα τέλη.
Δυστυχώς, στο Δημοτικό Συμβούλιο άλλαξαν πάλι τα δεδομένα και ο λόγος για τον οποίο τελικά δημιουργήθηκε το χρέος.

Σύμφωνα με τις αναφορές του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου κ. Τσανούσα, ο πραγματικός λόγος είναι οι αυξήσεις την ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ στο κόστος των υπηρεσιών της και η απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να μην μετακυλήσει τις αυξήσεις αυτές στους πολίτες.

Άρα, για δεύτερη φορά βρισκόμαστε προ εκπλήξεως γιατί τα νέα δεδομένα αλλάζουν τελείως τα πράγματα και τον τρόπο με τον οποίο καλούμαστε να αποφασίσουμε. Έπειτα από όλα αυτά κατηγορούμαστε από τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δεν υποβάλλουμε πρόταση και ότι κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, προσπαθώντας να μειώσουν και να απαξιώσουν το έργο μας που με τόσο κόπο, ανιδιοτέλεια, ειλικρίνεια και αγάπη τελούμε όλο αυτό το διάστημα. Δηλώνουμε στο εξής ότι δεν θα ανεχθούμε τέτοιου είδους τακτικές.

Παρ ‘όλα αυτά επειδή ψηφιστήκαμε από τον λαό και αυτόν εκπροσωπούμε, αφήνουμε πίσω κάθε αντιπαλότητα και διαφορά, επανερχόμαστε με τα νέα δεδομένα και έπειτα από πολύωρη σύσκεψη με την Διεύθυνση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου 

ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ
Αύξηση ποσοστού 15% συνολικά στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Το ποσό των € 806.002,59 που προκύπτει μετά την αύξηση σαν διαφορά στα έσοδα του προϋπολογισμού, θα δεσμευτεί από τα τακτικά έσοδα του Δήμου για ένα χρονικό διάστημα ωσότου αποπληρωθεί.
Η αποπληρωμή του προτείνουμε να γίνει είτε μέσω του προγράμματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Υ.Ε, είτε μέσω της βεβαίωσης των ανείσπρακτων οφειλών ποσού € 893.402,02 τα οποία αμέσως βεβαιώνονται στα έσοδα του Δήμου. Έτσι  κάνοντας έπειτα μία αναμόρφωση του προϋπολογισμού, μπορούν να δεσμευτούν αντί των τακτικών εσόδων.

Οι λόγοι που μας ανάγκασαν να προτείνουμε την αύξηση αυτή είναι οι εξής:
1. Δεν επιθυμούμε να συσσωρεύονται οφειλές στο μέλλον και να δημιουργούν προβλήματα τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στην συνεργασία μας με την ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ.

2. Επιθυμούμε να καταρτιστεί προϋπολογισμός ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει το χρέος και θα δώσει στον Δήμαρχο την ευκαιρία να το εντάξει στο πρόγραμμα των ληξιπροθέσμων.

3. Δεν επιθυμούμε να καταθέσουμε ελλειμματικό προϋπολογισμό και να βάλουμε στον κίνδυνο της επιτήρησης τον Δήμο μας.

4. Επιθυμούμε να εξασφαλίσουμε τόσο την εξυπηρέτηση των πολιτών όσον αφορά την καθαριότητα και τον φωτισμό όσο και την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών του. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την Νέα Δημοτική Αρχή να πετύχει στο έργο της αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε την ευημερία των συνδημοτών μας.

Με εκτίμηση, υπευθυνότητα και σεβασμό 
Η Επικεφαλής της παράταξης Ενέργεια για τον Δήμο Καστοριάς 
Σπύρου Κατερίνα.
Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ