"


Αντίδραση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην αναστολή των 6 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων

Την  ανησυχία  και  την αντίδραση  του Περιφερειακού Συμβουλίου  Δυτικής Μακεδονίας, προκάλεσαν  οι ανακοινώσεις   της  Υπουργού Παιδείας  και  Θρησκευμάτων , για  την αναστολή  της  λειτουργίας  37  νέων  Πανεπιστημιακών τμημάτων στην χώρα,

εκ   των οποίων  τα  6 αφορούν το Νέο Πανεπιστήμιο  Δυτ. Μακεδονίας, το οποίο προήλθε από την συνένωση  του  ΤΕΙ  και του ΑΕΙ  στην περιοχή.

«Η  Δυτ. Μακεδονία  στην κατάσταση  που βρίσκεται   χρειάζεται ενδυνάμωση δομών, υποδομών και κάθε δραστηριότητας  που μπορεί να υπάρχει στην περιοχή », τόνισε  χαρακτηριστικά  ο  Περιφερειάρχης   Δυτ. Μακεδονίας   Γιώργος  Κασαπίδης, κάνοντας  γνωστό ότι έχει  επικοινωνήσει  με  τον  Πρύτανη  του Πανεπιστημίου  Δυτ. Μακεδονίας  και υπάρχει συνεννόηση  να εξασφαλισθεί  η   βιωσιμότητα των  6 νέων τμημάτων   από την πλευρά της Περιφέρειας  με  τα κονδύλια που απαιτούνται και παράλληλα  η   Πρυτανική αρχή να αναλάβει  την τεκμηρίωση  της σκοπιμότητας  τους, ώστε  η Ανεξάρτητη αρχή  αξιολόγησης  των Πανεπιστημίων,   να δώσει  την  θετική  της κρίση για  την λειτουργία των  νέων  τμημάτων  στην  Δυτ. Μακεδονία, από το  2021.

Ιδιαίτερα  επικριτικός    ήταν  στην δηλώσεις  του, καθώς  και στη τοποθέτηση  του κατά  την συνεδρίαση  του Περιφερειακού  Συμβουλίου  Δυτ. Μακεδονίας στην Κοζάνη, ο  πρώην Περιφερειάρχης και  επικεφαλής  της μείζονος αντιπολίτευσης  Θεόδωρος Καρυπίδης, ο  οποίος  τόνισε  ότι   μετά   την ανακοίνωση  για  το  κλείσιμο όλων  των λιγνιτικών  μονάδων  μέχρι το 2028, η  Νέα Κυβέρνηση  προχώρησε   και   στην αναστολή  των 6 νέων  πανεπιστημιακών τμημάτων, χωρίς να  έχει ανακοινώσει  ακόμη ποιο είναι το  ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή.  «Δεν  ξαφνιάζομαι  πλέον από τις αποφάσεις  αυτής  της Κυβέρνησης, ,αλλά με  τόσο ξεδιάντροπο  τρόπο δεν περίμενα να λειτουργήσουν  τους πρώτους μήνες», υπογράμμισε  χαρακτηριστικά  ο κ. Καρυπίδης.

Την  αντίδραση της   εξέφρασε  και  η   Γεωργία  Ζεμπιλιάδου, ως επικεφαλής  συνδυασμού  της ελάσσονος αντιπολίτευσης  στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Μακεδονίας ,το οποίο  συνεδρίασε το απόγευμα  στην Κοζάνη , επισημαίνοντας  ότι  «δεν  αντέχει άλλη συρρίκνωση  η Δυτ. Μακεδονία, σε οποιαδήποτε  οικονομική της δραστηριότητα και χωρίς να έχει ανακοινωθεί  το σχέδιο της Κυβέρνησης» , ενώ  χαρακτήρισε  ως    «απαράδεκτη» , την  απόφαση  για την αναστολή  των 6 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στην περιοχή, αφού παρεμβαίνει  στο ίδιο το έργο των  πρυτανικών αρχών, για κάτι  που  προσδιορίζεται  για το 2021.

Κριτική  απέναντι   στην Κυβέρνηση της Ν.Δ  αλλά και στην προηγούμενη  Κυβέρνηση του  ΣΥΡΙΖΑ,  άσκησε  ο επικεφαλής  του συνδυασμού  της «Λαϊκής  Συσπείρωσης» Θανάσης  Χαστάς, σημειώνοντας  ότι   δεν βλέπουν απέναντι τους φοιτητές, αλλά  πελάτες, κάνοντας έναν αποπροσανατολιστικό καυγά μεταξύ  τους, μακριά  από   τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης».
Αντίθετος   στην αναστολή  της λειτουργίας των 6 νέων πανεπιστημιακών  τμημάτων  στην  Δυτ. Μακεδονία, δήλωσε  και  ο Στέφανος Πράσσος,   ως  επικεφαλής  του  συνδυασμού της  «Αριστερής  Συμπόρευσης για την Ανατροπή», προσθέτοντας ότι  « πρέπει να εξετασθούν  και μία σειρά  προβλημάτων που συνδέονται με τις ανάγκες  των  φοιτητών , στα   υπάρχοντα πανεπιστημιακά τμήματα».

Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ