"


Επίδομα στέγασης: Τι αλλάζει στα προνοιακά επιδόματα - Τη Μ. Τετάρτη η καταβολή

Μετά από διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, τροποποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα στέγασης, έτσι ώστε να μπορούν να αφαιρούνται


από το κρίσιμο εισόδημα του νοικοκυριού τα ποσά των εξαιρετέων κατά νόμο προνοιακών επιδομάτων (επίδομα παιδιού, μη ανταποδοτικά αναπηρικά επιδόματα, επίδομα αναδοχής).

Ειδικότερα, από αναφορές πολιτών προέκυψε ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, τα παραπάνω ποσά δεν αφαιρούνταν αυτόματα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα στέγασης, με αποτέλεσμα δικαιούχοι να μην μπορούν να το λάβουν. Για το λόγο αυτό, ο Συνήγορος του Πολίτη ανέλαβε σειρά διαμεσολαβητικών ενεργειών, μεταξύ άλλων αποστέλλοντας σχετικό έγγραφο στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, στον ΟΠΕΚΑ και στη Διεύθυνση Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Μετά από συνεργασία των συναρμόδιων φορέων της Διοίκησης, αποφασίστηκε η τροποποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα στέγασης, ώστε οι αρμόδιες Δημοτικές Υπηρεσίες να μπορούν να συμπληρώνουν σε ειδικό πεδίο τα εν λόγω ποσά των προνοιακών επιδομάτων, ώστε να αφαιρούνται από το δηλούμενο εισόδημα του νοικοκυριού. Παράλληλα, η Διεύθυνση Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης απέστειλε στις αρμόδιες Δημοτικές Υπηρεσίες σχετική συγκεκριμένη ενημέρωση.

Μολονότι το πρόβλημα ανάγεται στη σφαίρα ευθύνης της Διοίκησης και δεν θα έπρεπε να επιβαρύνονται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες με την προσκόμιση πρόσθετων δικαιολογητικών, ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την επείγουσα διευθέτηση στο πρόβλημα, επιφυλασσόμενος για περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος.

Πλέον, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να προσέρχονται με πρόσφορα αποδεικτικά έγγραφα (δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τυχόν βεβαιώσεις καταβολής προνοιακού επιδόματος κ.ο.κ.) στις αρμόδιες Δημοτικές Υπηρεσίες, ώστε να αφαιρούνται τα ποσά προνοιακών επιδομάτων από τα εισοδήματα των νοικοκυριών τους.

Φωτίου: Τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του επιδόματος στέγασης

Τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πληρωμή των δικαιούχων του επιδόματος στέγασης (ενοίκιο), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 31 Μαρτίου 2019, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Το ποσό των 82.461.054,80 ευρώ θα καταβληθεί σε 177.638 δικαιούχους και αφορά συνολικά περισσότερα από 477.000 άτομα.

Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2019 σε όλους όσοι έχουν στο όνομά τους ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο από την ημερομηνία αυτή.

Όλοι θα εισπράξουν τα μηνιαία επιδόματα που δικαιούνται με βάση τη σύνθεση του νοικοκυριού έως και τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.


Πηγή: topontiki.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ