"


Τι θα γίνει με το νόμο Κατσέλη το 2019



Σε λιγότερο από δύο μήνες λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας στη σημερινή της μορφή, καθώς εκπνέει η ισχύς των διατάξεων του νόμου Σταθάκη (του αναθεωρημένου ν. 3869/2010 ή νόμος Κατσέλη).

Ωστόσο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, διά στόματος του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, θα αντικατασταθεί από ένα νέο πλαίσιο, όπως κι αν αυτό ονομάζεται, το οποίο θα παρέχει και πάλι προστασία σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα αφορά τη μετά την κρίση εποχή.

Το βέβαιο είναι πως η ένταξη σε αυτό το νέο σύστημα προστασίας θα γίνεται με αυστηρότερα κριτήρια σε σχέση με τα σημερινά, ενώ οι προτάσεις των τραπεζών επιθυμούν το όριο προστασίας να κατέλθει πολύ από αυτό που είναι σήμερα, δηλαδή να υποχωρήσει στις 100.000 ευρώ. Σε αυτήν την πρόταση η κυβέρνηση διατηρεί τις αντιρρήσεις της.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι 31/12/2018, με βάση το νόμο Κατσέλη, ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών, ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύριας κατοικίας, με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, αν ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση αναδιαρθρώνονται τα δάνεια με βάση τις δυνατότητες αποπληρωμής και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη και του προσφέρεται πλήρης δικαστική κάλυψη.

Το Δημόσιο παρεμβαίνει πληρώνοντας μέρος της δόσης (έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία), εφόσον η αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, και το ετήσιο εισόδημα κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ.

Το μέγιστο δηλαδή όριο αντικειμενικής αξίας κατοικίας που προστατεύεται είναι 280.000 ευρώ. Επίσης οι παραπάνω οφειλέτες, και των δύο κατηγοριών, θα πρέπει να θεωρούνται «συνεργάσιμοι δανειολήπτες» με βάση τα όσα προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών.

Επίσης, με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες μπορούν να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη και να λάβουν προστασία της πρώτης κατοικίας τους μέχρι την εκδίκαση της αίτησής τους. Εάν η αίτηση κατατεθεί στις αρχές του επόμενου έτους, δεν υπάρχει αυτόματη προστασία. Προστασία της πρώτης κατοικίας δίνεται μόνο μέσω δικαστικής απόφασης.

Τι επιδιώκουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες απευθύνονται ήδη μαζικά στους δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο νόμο, με ενιαίες αντιπροτάσεις για την παραίτησή τους από αυτόν.

Αναλόγως της περίπτωσης, οι αντιπροτάσεις προσφέρουν στους δανειολήπτες ρυθμίσεις των δανείων τους, με το «κούρεμα» να προσδιορίζεται με βάση τη συνολική περιουσία του οφειλέτη και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και στο εναπομείναν ποσό της οφειλής θα ρυθμίζονται το ύψος της δόσης και η διάρκεια αποπληρωμής.

Πηγή: blog.xe.gr





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ