"


Νέοι οδηγοί


Η έναρξη της οδηγικής ζωής δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια σε κάθε νέο οδηγό.

Είναι χρήσιμο όμως, να θυμάται τις συμβουλές που του έδωσε ο δάσκαλος οδήγησης και να τις κρατήσει συντροφιά του ακόμα κι αν «παλιώσει». Είναι οι συμβουλές και τα tips που θα του ανοίξουν δρόμους για να κινηθεί σε αυτούς με ασφάλεια και οδηγική συνείδηση!

Το Ν που σώζει! Απαραίτητο πρώτο βήμα που θα βοηθήσει τόσο το νέο οδηγό όσο και τους άλλους.

Πάρτε θέση! Διαμορφώστε τη θέση οδήγησης σε αυτήν που ταιριάζει στη σωματική σας διάπλαση. Η σωστή θέση οδήγησης και η προβλεπόμενη απόσταση από το τιμόνι συμβάλλει στην ετοιμότητα, την εγρήγορση και την ασφάλεια.

Καθρέφτες, ο πολύτιμος σύμμαχος του οδηγού! Ρυθμίστε τους καθρέφτες ώστε να εξαλείψετε τα τυφλά σημεία. Οι ρυθμισμένοι (και καθαροί) καθρέφτες δείχνουν τι συμβαίνει δίπλα και πίσω από το αυτοκίνητό σας. Ο εσωτερικός καθρέφτης έχει λειτουργία ημέρας και νύχτας, μετακινήστε τον ανάλογα.

Η ζώνη μας δένει με τη ζωή! Ισχύει όχι μόνο για τον οδηγό αλλά και για όλους τους συνεπιβάτες −οι οποίοι δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνούν τον προβλεπόμενο αριθμό.

Δεν καταναλώνουμε καθόλου αλκοόλ, όταν οδηγούμε. Ακόμη και η ελάχιστη ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα μπορεί να είναι επικίνδυνη για εμάς, τους συνεπιβάτες μας και όσων κυκλοφορούν στο δρόμο.

Φροντίζουμε να έχουμε αρκετό καύσιμο στο αυτοκίνητό μας και ανεφοδιάζουμε πριν φτάσει η στάθμη σε οριακό σημείο. Έτσι είμαστε προετοιμασμένοι για ό,τι κι αν συμβεί και ταυτόχρονα προστατεύουμε την αντλία καυσίμου.

Οδηγούμε! Αυτό σημαίνει ότι δεν τρώμε, δεν έχουμε πολύ δυνατά τη μουσική, δεν χορεύουμε, δεν ασχολούμαστε με το κινητό μας ή με άλλες συσκευές. Σχεδιάζουμε την πορεία μας πριν ξεκινήσουμε και, αν χρειάζεται, αναζητούμε εκ των προτέρων στο GPS τη βέλτιστη διαδρομή.

Λαμβάνουμε υπόψη τις αντιδράσεις των άλλων οδηγών. Αν τα αυτοκίνητα μπροστά μας αλλάζουν λωρίδα ή τα αυτοκίνητα δίπλα μας μειώνουν ταχύτητα ίσως έχει συμβεί κάποιο ατύχημα ή κάποιος πεζός διασχίζει το δρόμο.

Φροντίζουμε το αυτοκίνητό μας. Ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών και τα αλλάζουμε όταν χρειάζεται, κάνουμε την απαραίτητη συντήρηση του οχήματος και φυσικά φροντίζουμε να είναι πάντα ασφαλισμένο.

Βάλτε όρια! Μην ξεπερνάτε τα όρια του αυτοκινήτου ούτε τα δικά σας. Υπερεκτιμώντας τις δυνατότητες, η οδήγηση γίνεται επικίνδυνη. Προσοχή στην ταχύτητα και στην ψευδαίσθηση της χαμηλής ταχύτητας.

Τα φώτα σας! Τα φώτα πορείας χρησιμοποιούνται μόνο εκτός κατοικημένης περιοχής. Τα φώτα διασταύρωσης χρησιμοποιούνται όπου απαγορεύονται τα φώτα πορείας. Τα φώτα ομίχλης χρησιμοποιούνται μόνο όταν έχουμε περιορισμένη ορατότητα εξαιτίας καιρικών φαινομένων (π.χ. ομίχλη, χιονόπτωση). Τα φλας ενημερώνουν, δεν υποχρεώνουν τους άλλους οδηγούς. Τα alarm τα χρησιμοποιούμε για να προειδοποιήσουμε για την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου μας.

Επιλέξτε τους σωστούς συνεπιβάτες. Οι νέοι οδηγοί είναι καλό να συνταξιδεύουν με ανθρώπους που δίπλα τους νιώθουν ηρεμία και ασφάλεια και όχι με ανθρώπους φλύαρους που συνεχώς υποδεικνύουν στους άλλους τι να κάνουν.

Πηγή: blog.xe.gr





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ