"


Προορισμός εβδομάδας... Προτείνουμε…

Η Θεσσαλονίκη είναι ένα ζωντανό μουσείο ιστορίας. Στο πέρασμα των αιώνων κάθε εποχή έχει αφήσει τα σημάδια της με μνημεία και αξιοθέατα που τα συναντάμε σε κάθε γωνιά της πόλης.

Όσοι επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για τις διακοπές τους αλλά και οι κάτοικοι της έχουν την ευκαιρία να μοιράζονται και να απολαμβάνουν την πόλη αυτή, που κουβαλάει μια ιστορία 23 αιώνων.

Η Θεσσαλονίκη υπήρξε μητροπολιτικό κέντρο για τους Μακεδόνες, πρωτεύουσα τετραρχίας για τους Ρωμαίους, συμβασιλεύουσα για τους Βυζαντινούς, εμπορικό και οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων κατά την Οθωμανική κυριαρχία και συμπρωτεύουσα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.

Κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης μοιάζει σαν αφιερωμένη σε όσους την κατέκτησαν, σε όσους την αποίκισαν αλλά και σε όσους φιλοξένησε σαν πρόσφυγες.
Πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης βρίσκονται εντός των ορίων των οχυρωματικών τειχών της πόλης και αρκετά από αυτά έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η περιήγηση στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης μπορεί να ξεκινήσει από τα Λαδάδικα, δίπλα ακριβώς από το Λιμάνι της πόλης. Η περιοχή Λαδάδικα με τα διατηρητέα κτίρια και τα πλακόστρωτα καλντερίμια γίνεται πόλος έλξης για όσους θέλουν να δουν την Θεσσαλονίκη όπως ήταν πριν τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, και να δοκιμάσουν μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις στα ταβερνάκια και τα εστιατόρια που στεγάζονται εκεί.

Τα Λαδάδικα, το Λιμάνι όπως και η περιοχή της Βαλαωρίτου αποτελούν πόλο έλξης για όσους θέλουν να γνωρίσουν την έντονη νυχτερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη, καθώς φιλοξενούν μερικά από τα γνωστότερα μπαράκια, μπυραρίες και κλαμπ της πόλης.

Μόλις πέντε λεπτά από την ιστορική αυτή περιοχή, βρίσκεται η πλατεία Αριστοτέλους. Χτισμένη μετά τη μεγάλη πυρκαγιά με σχέδια του Ερνέστ Εμπράρ. Η χαρακτηριστική της αρχιτεκτονική και τα καταστήματα που φιλοξενούνται εκεί, αποτελούν το πιο κοσμοπολίτικο διάλειμμα από τις βόλτες στα αξιοθέατα και τα εμπορικά της Θεσσαλονίκης. Στον ίδιο άξονα με την την οδό Αριστοτέλους, μετά την Εγνατία οδό βρίσκεται η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, που κατασκευάστηκε στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ.

Η ανηφόρα μπορεί να είναι δύσκολη για περιήγηση, όμως η Άνω Πόλη και τα αξιοθέατα που θα δείτε εκεί, θα σας αποζημιώσουν. Τα σπίτια που θα συναντήσουν οι επισκέπτες στην περιοχή είναι κυρίως χαμηλά με αυλές, οι δρόμοι στενοί και ανηφορικοί ενώ οι ναοί και τα μοναστήρια χρονολογούνται από τη βυζαντινή εποχή. Τα κάστρα με την υπέροχη θέα, το Επταπύργιο και το Γεντί Κουλέ στην Άνω Πόλη έχουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο θρησκευτικός χαρακτήρας της Θεσσαλονίκης είναι εμφανής σε κάθε γωνιά της πόλης. Σημαντικά μνημεία της βυζαντινής περιόδου, ναούς και μοναστήρια συναντάμε σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονκης καθώς και στην Άνω Πόλη.

Ο Ναός του Άγιου Δημήτριου, η Αγία Σοφίας, η μονή Βλατάδων, η Παναγία Χαλκέων, είναι μόνο μερικά από τα θρησκευτικά μνημεία που μαρτυρούν την πλούσια θρησκευτική παράδοση της Θεσσαλονίκης

Στην ανατολική πλευρά του κέντρου της πόλης βρίσκεται το Ανακτορικό συγκρότημα του Γαλέριου, μνημείο της Ρωμαϊκής εποχής. Η Ροτόντα, η Αψίδα του Γαλερίου – η γνωστή Καμάρα -, το Ανάκτορο και ο Ιππόδρομος – ο οποίος δυστυχώς δεν σώζεται – είναι στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ναυαρίνου, επί της οδού Δημητρίου Γούναρη.

Η οδός Βασιλίσσης Όλγας ήταν παλαιότερα γνωστή ως ο δρόμος των εξοχών αφού εκεί διατηρούσαν οι εύποροι Θεσσαλονικείς τι εξοχικές τους κατοικίες. Αργότερα πολλές από αυτές έγιναν μόνιμες κατοικίες και αρκετές έχουν διατηρηθεί είτε από ιδιώτες, είτε ως κτήρια δημοσίων οργανισμών και μπορούμε να τις θαυμάσουμε και σήμερα.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης είναι αδιαμφισβήτητα ο Λευκός Πύργος. Κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ήταν γνωστός τότε ως Πύργος του Λέοντος ή Πύργος του Αίματος. Ο Λευκός Πύργος σήμερα λειτουργεί ως μουσείο για την ιστορία της πόλης. Βρίσκεται πολύ κοντά στο Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο, δύο από τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης.

Από τον Λευκό Πύργο ξεκινάει η βόλτα στη Νέα Παραλία. Το στολίδι αυτό της Θεσσαλονίκης μετά τα έργα ανάπλασης είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους της. Τα θεματικά πάρκα της νέας παράλιας κάνουν την βόλτα μοναδική καθώς μικροί και μεγάλοι μπορούν να περάσουν ευχάριστες ώρες παιχνιδιού και χαλάρωσης.

Στη νέα παραλία επίσης βρίσκεται το περίφημο γλυπτό του Ζογγολόπουλου, οι ομπρέλες, το οποίο αποτελεί μαζί με τον λευκό πύργο τα σύμβολα της πόλης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι βόλτες στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης μπορούν και πρέπει να συνδυαστούν με ευχάριστα διαλείμματα στα καφέ και τα εστιατόρια της πόλης που φημίζονται για τις γευστικές πανδαισίες που σερβίρουν και την χαλαρή τους ατμόσφαιρα που ξεκουράζει τον επισκέπτη.





























Πηγή: thessalonikiguide.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ