"


Τί μαγειρεύουμε αύριο Δευτέρα;



Το μενού για αύριο Δευτέρα 19/11 προτείνει:


Πρασόρυζο “μεθυσμένο”

Υλικά
600 γρ πράσα (4-5 μέτρια κομμάτια)
2-3 καρότα
2 μέτριες πράσινες πιπεριές
1 μεγάλο κρεμμύδι
500 γρ πολτό φρέσκιας τριμμένης ντομάτας
2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι λευκό κρασί
250 γρ ρύζι καρολίνα (1 κούπα και κάτι)
αλάτι, πιπέρι (ή καυτερή πιπερίτσα αποξηραμένη)
1 κ.γ. φουσκωτό σκόνη κανέλλας
1 κρασοπότηρο καλό ελαιόλαδο
3-4 κ.σ. τριμμένο τυρί (κάτι από κεφαλοτύρι, parmigiano ή άλλο αυτού του είδους)
2-3 μικρά λουκάνικα (προαιρετικά, για “ενίσχυση” της γεύσης)

Βήματα

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα πράσα. Προσοχή, μπορεί να κρύβουν
λάσπες ακόμη και κάτω από αρκετά επιφανειακά στρώματα.

Καθαρίζουμε και τα καρότα, πλένουμε τις πιπεριές και τους αφαιρούμε το κοτσάνι και τα εσωτερικές λευκά μέρη, ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι. Κόβουμε πράσα και καρότα σε λεπτές ροδέλες, κόβουμε και το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και τις πιπεριές σε κυβάκια. Έτοιμοι με τα λαχανικά μας. Όχι, όχι ακόμη... Τρίβουμε στον τρίφτη τις ντομάτες, για περίπου μισό κιλό πολτό φρέσκιας ντομάτας. Όσο ακόμη υπάρχουν, χρησιμοποιήστε τις. Ακόμη και οι θερμοκηπίου, είναι καλύτερες από τον βιομηχανικό πολτό.

Όσο τρίβουμε τις ντομάτες, στο μάτι ζεσταίνουμε ένα κρασοπότηρο καλό ελαιόλαδο, μέσα στη κατσαρόλα που θα ετοιμάσουμε το φαγητό. Σαν ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και τις πιπεριές και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά να μαλακώσουν λίγο.

Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα πράσα και τα αφήνουμε να μαλακώσουν και αυτά. Θα πάρει κανένα 10λεπτο, πάνω σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε πότε πότε και ελέγχουμε μήπως χρειασθεί να προσθέσουμε επιπλέον ελαιόλαδο
Μετά από το δεκάλεπτο, τα πράσα, αλλά και τα καρότα και τα υπόλοιπα χορταρικά, θα έχουν πια μαλακώσει. Κανονίζουμε στο αλάτι και το πιπέρι (εάν έχετε αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα, προτιμήστε την) και σβήνουμε με μισό ποτήρι από το λευκό κρασί.

Αφήνουμε για 3-4 λεπτά να εξατμισθεί το κρασί, και προσθέτουμε τον πολτό της φρέσκιας ντομάτας, μαζί με δυο κουταλάκια ζάχαρη. (εάν έχετε βάλει γλυκό κρασί, προσθέστε μόνο ένα κουταλάκι ζάχαρη, είναι αρκετό).

Προσθέτουμε και τα δύο κουταλάκια πελτέ ντομάτας, διαλυμένα σε ένα κρασοπότηρο νερό.

Ρίχνουμε το ρύζι, προσθέτουμε ένα γεμάτο νεροπότηρο ζεστό νερό, χαμηλώνουμε την ένταση στην εστία στο μέτριο και μαγειρεύουμε για ένα 20λεπτο με 25λεπτο, ανακατεύοντας διαρκώς.

Η κανέλα! Που είναι η κανέλα; Μη ξεχάσετε τη κανέλα! Κάνει το φαγητό “έργο τέχνης”!

Στα μισά του χρόνου προσθέσετε (εάν θέλετε) κάτι “ενισχυτικό”. Μπορεί να είναι λουκάνικο κομμένο σε κομμάτια, μπορεί να είναι μπέικον σε μικρά κυβάκια, μπορεί να είναι και το “χθεσινό” κοτόπουλο, που αν πέσει εκεί μέσα θα “ξανανιώσει” και θα γίνει νοστιμότατο.

Δεν θα παραλείπετε να ανακατεύετε διαρκώς γιατί, αν και σε μέτρια ένταση, το φαγητό κινδυνεύει να κολλήσει.

Κατά πάσα πιθανότητα θα χρειασθεί να προσθέσετε κανα δυό φορές από λίγο νερό. Μη το ρίξετε όλο μαζί αλλά λίγο κάθε φορά και ξαναρίχνετε κάθε που θα το πίνει.

Δοκιμάζετε και, σαν διαπιστώσετε πως το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο αλλά “κρατάει” ακόμη, προσθέστε μισό κρασοπότηρο ακόμη από το λευκό κρασί.

Αφήνουμε να το πιεί και αυτό (για τα 3 με 5 τελευταία λεπτά του μαγειρέματος), ανακατεύοντας πάντα, και αποσύρουμε τη κατσαρόλα από την εστία. Προσθέτουμε “κατά βούλησιν” τριμμένο τυρί.

Τέλος, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με μία πετσέτα και αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει και να χλιαρώσει έτσι σκεπασμένο. Σερβίρετέ το χλιαρό αλλά μη ξεχάσετε να κρατήσετε και μία ποσότητα να το δοκιμάσετε σαν κρυώσει.

Πηγή: cookpad.com





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ