Τρία σπουδαία έργα αποκατάστασης υλοποιούνται στην Καστοριά
στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διαδρομής «Πολιτιστική Εγνατία Οδός», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και συνολικό προϋπολογισμό 8,9 εκατομμυρίων ευρώ.Εστίαση στην Πολιτιστική Εγνατία Οδό και την Καστοριά:
Η Καστοριά εντάσσεται στην Πολιτιστική Εγνατία, μία από τις πέντε βασικές διαδρομές, και αναδεικνύεται σε κεντρικό σταθμό της. Υλοποιούνται τρία εμβληματικά έργα με χρηματοδότηση 8,9 εκατ. ευρώ:
-Καθολικό της Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας
-Μεντρεσές (Ιεροδιδασκαλείο)
-Ιουστινιάνειο Διατείχισμα
Επιπλέον, ήδη έχουν ολοκληρωθεί:
Η αποκατάσταση του Τεμένους Κουρσούμ
Η αποκατάσταση του Βυζαντινού Ναού των Ταξιαρχών
Αυτές οι παρεμβάσεις εντάσσονται στη λογική της σύνδεσης πολιτιστικών πόρων με την περιφερειακή ανάπτυξη και την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής.
Πρόκειται για μέρος του ευρύτερου σχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Εθνική Πινακοθήκη, με τίτλο «Πολιτιστικές Διαδρομές σε Εμβληματικούς Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία». Το έργο περιλαμβάνει πέντε θεματικές διαδρομές που διατρέχουν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και ιστορική της κληρονομιά.
Οι πέντε διαδρομές είναι:
«Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη Μυκηναϊκή εποχή»
«Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Όμηρο στον Θερβάντες»
«Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου
«Πολιτιστική Εγνατία Οδός»
«Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο έως την Οθωμανοκρατία»
Οι διαδρομές αυτές σχεδιάστηκαν με επιστημονική πληρότητα και θεματική συνοχή, από τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΠΟ, ώστε να καλύπτουν το σύνολο της ελληνικής ιστορικής διαχρονίας και γεωγραφίας.
Στο πλαίσιο της ίδιας διαδρομής έχουν ήδη ολοκληρωθεί στην Καστοριά οι αποκαταστάσεις του Τεμένους Κουρσούμ και του Βυζαντινού Ναού των Ταξιαρχών.
Στρατηγική και στόχοι:
-Ανάδειξη λιγότερο γνωστών μνημείων και περιοχών
-Αύξηση επισκεψιμότητας μέσα από ενιαία αφηγηματική εμπειρία
-Συνέργεια μεταξύ περιφερειακών και κεντρικών υπηρεσιών
-Νέο μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης έργων με αυστηρότερα χρονοδιαγράμματα και αποδοτικότερη συνεργασία (όπως τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη)
Οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε πως οι Πολιτιστικές Διαδρομές «συνδέουν μνημεία, πολιτιστικούς χώρους, φυσικά τοπία και τουριστικά σημεία γύρω από κοινές θεματικές», προσφέροντας ένα ισχυρό εργαλείο πολιτιστικής διαχείρισης, τουριστικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Επεσήμανε επίσης ότι το νέο αυτό μοντέλο διαχείρισης χαρακτηρίζεται από αυστηρότερους ρυθμούς, υψηλότερη συνέπεια και διατομεακή συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών και φορέων.
Η πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτιστικού και τουριστικού αφηγήματος, ικανού να αυξήσει την επισκεψιμότητα και να ενισχύσει την τοπική οικονομία, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν αποτελούσαν έως σήμερα τουριστικούς κόμβους.
Η Καστοριά, ως βασικός σταθμός της Πολιτιστικής Εγνατίας, αποκτά αναβαθμισμένο πολιτιστικό ρόλο, ενισχύοντας την ελκυστικότητά της και καθιστώντας την σημείο αναφοράς στη νέα στρατηγική βιώσιμης πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας.
Οι Πολιτιστικές Διαδρομές αποτελούν ένα καινοτόμο εργαλείο πολιτιστικής διαχείρισης και τουριστικής ανάπτυξης, που μπορεί να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο βιώνεται και αναδεικνύεται η πολιτιστική κληρονομιά στην Ελλάδα. Η Καστοριά αποτελεί παράδειγμα περιοχής που επωφελείται ουσιαστικά από αυτή τη νέα προσέγγιση, ενισχύοντας τον πολιτιστικό της ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα.