"


Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ελευθέρια της Καστοριάς


Με κάθε επισημότητα  εορτάστηκε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 

η 111η επέτειος της απελευθέρωσης της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό και παράλληλα τιμήθηκε η Μνήμη του Πολιούχου της, Αγίου Μηνά.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με Όρθρο και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου  Μηνά, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και Καστορίας κ.κ. Καλλίνικου. 


Κατόπιν πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Μηνά, με τη συνοδεία των Αρχών, Τμημάτων Στρατού, Αντιπροσωπειών Σχολείων, Πολιτιστικών Συλλόγων και πολιτών, καθώς και της Στρατιωτικής Μπάντας της 9ης Ταξιαρχίας. Ακολούθησε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε  ο Εκπαιδευτικός-Φιλόλογος κ. Aλέξανδρος Μακρίδης.Στη συνέχεια, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στη Ηρώο των Πεσόντων στην Πλατεία Μακεδονομάχων και κατάθεση στεφάνων. 

Παρουσία πλήθους πολιτών, οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση σχολείων, συλλόγων και τμημάτων των  Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. 

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Επετείου Απελευθέρωσης της Καστοριάς την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο οποίος μετά το πέρας των εκδηλώσεων προέβη στην ακόλουθη δήλωση  : «Χρόνια πολλά για τον πολιούχο της Καστοριάς Άγιο Μηνά, χρόνια πολλά για την ελεύθερη Καστοριά. Ο σπόρος της ελευθερίας που φυτεύτηκε από τους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα άνθισε το 1912 και η Καστοριά απελευθερώθηκε. Και βέβαια, για περισσότερα από 500 χρόνια σκλαβιάς, τα χώματα της Δυτικής Μακεδονίας οργώθηκαν με τις αξίες του ελληνισμού από ιερείς, δασκάλους, εθνικούς ευεργέτες. Σήμερα τους αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή υποσχόμενοι να υλοποιήσουμε το όραμά τους, να κρατήσουμε την πατρίδα μας ελεύθερη και πάντα δημιουργική. Χρόνια πολλά στους Καστοριανούς».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά για τον πολιούχο της Καστοριάς και συμμετείχε στη λιτανεία της ιερής εικόνας και των τιμίων λειψάνων Αυτού. Ακολούθησε η πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, η επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ηρώου πεσόντων στην πλατεία Μακεδονομάχων και η κατάθεση στεφάνου από τον κ. Κωνσταντινίδη, ο οποίος στη συνέχεια παρακολούθησε την παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Προς τους απανταχού Καστοριανούς ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα «Η πόλη μας σήμερα γιορτάζει και τιμά τον Πολιούχο, Προστάτη και Απελευθερωτή της, Άγιο Μηνά.  Η 11η Νοεμβρίου σηματοδοτεί για την Καστοριά μας την έναρξη της ελευθερίας της. Με αίσθημα τιμής, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, σε όλους όσοι αγωνιστήκαν για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη. Αποτελεί χρέος και ευθύνη μας, να διατηρήσουμε αυτή την ιστορική μνήμη».


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ