"


Αφιερωμένες στον θρύλο του Μεγ. Αλεξάνδρου οι φετινές εκδηλώσεις «ΠΕΛΕΚΟΝ»


«Μέρες γιορτών Βοΐου Πέλεκον 2023» – Δεκαήμερο εκδηλώσεων

Πολυήμερες εκδηλώσεις, που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 1 Ιουνίου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 11 Ιουνίου, με την επωνυμία «Πέλεκον 2022» θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Βοΐου.

Οι εκδηλώσεις είναι πολυσχιδής και θα καλύπτουν όλο το φάσμα του πολιτισμού, της παράδοσης, της λαογραφίας και της ιστορίας

Πρόκειται για ένα δεκαήμερο πολιτισμού, που περιλαμβάνει την παρουσίαση ερευνητικών εργασιών για την ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα του Βοϊου, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, αγγειοπλαστικής, θέατρο, προβολή ντοκιμαντέρ, μουσικές παραστάσεις και παραδοσιακά γλέντια, ενώ οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Σιάτιστα, Εράτυρα, Μικρόκαστρο, Πελεκάνο και Σισάνι.

Οι φετινές εκδηλώσεις, στο συνεδριακό τους μέρος είναι αφιερωμένες στον «θρύλο του Μ. Αλέξανδρου», με ομιλητές ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με το αποτύπωμα του Μακεδόνα βασιλέα σε μνημεία της βόρειας Ελλάδας αλλά και το πώς ο θρύλος του επηρέασε την τέχνη της Βυζαντινής περιόδου.

Ο σκοπός μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι να γνωστοποιηθούν τα ήθη και έθιμα του τόπου και τα χωριά του Βοΐου να γίνουν τόπος συνάντησης των ντόπιων και πόλος έλξης των επισκεπτών.

«Οι γιορτές «Πέλεκον» είναι πλέον ένα σημαντικό κομμάτι παραδόσεων και πολιτισμού, που δεν το αφήνουν άνθρωποι που κατάγονται από το Βόιο, αλλά η ζωή τους απομάκρυνε απ’ αυτό», τόνισε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι και φέτος το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων της ιστορίας, μουσικής, πολιτισμού ”Πέλεκον 2023" θα έχει μεγάλη επιτυχία. 

Παράλληλα η κ. Δαδαμόγια υποστήριξε ότι «η Περιφέρεια στηρίζει σταθερά τις εκδηλώσεις και σήμερα έχουν καθιερωθεί, έχουν γίνει θεσμός στο πολιτιστικό ημερολόγιο της περιοχής», ενώ συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους, την οποία έχει αγκαλιάσει ο κόσμος της περιοχής, αλλά και πολλοί επισκέπτες, καταλήγοντας ότι «Το ΠΕΛΕΚΟΝ είναι μία ποικιλόμορφη εκδήλωση η οποία προβάλλει και τουριστικά την περιοχή του Βοϊου».



Ψυχή της όλης διοργάνωσης είναι η Θεοδώρα Λειψιστινού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πελεκανιωτών Θεσσαλονίκης «Μύριχος», η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων.

«Η πρωτοβουλία των εκδηλώσεων ξεκίνησε το 2016 ως μια ιδέα κάποιων φίλων που έλκουν την καταγωγή τους από την Πέλκα ή τον Πελεκάνο όπως ονομάζεται σήμερα, ένα από χωριά του κάτω Βοΐου. Στο πέρασμα του χρόνου, η θεματογραφία και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων έχει απλωθεί στις κωμοπόλεις και χωριά της περιοχής, μεταξύ αυτών η Σιάτιστα, η Εράτυρα, και το Σισάνι», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Λειψιστινού και συμπλήρωσε «Αγαπάμε τον τόπο που γεννηθήκαμε, περπατήσαμε εμείς ή οι γονείς μας και με αυτές τις εκδηλώσεις κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τον αναδείξουμε».

Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση σε μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στις «μέρες γιορτών Βοΐου Πέλεκον», είτε στο εικαστικό τους μέρος με τις εκθέσεις ζωγραφικής, είτε στο μουσικό με τις συναυλίες. Όσοι δε, έχουν ιστορικά και αρχαιολογικά ενδιαφέροντα, μπορούν να παρακολουθήσουν την επιστημονική ημερίδα, με θέμα τον θρύλο του Αλέξανδρου, που θα γίνει το Σάββατο 3 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο του Πελεκάνου.

Τέλος, η κ. Λειψιστινού δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνδιοργανωτές την ΠΕ Κοζάνης και τον Δήμο Βοϊου για την σημαντική οικονομική τους υποστήριξη, τους χορηγούς επικοινωνίας, τους συμμετέχοντες, τους εθελοντές, προσκαλώντας όλους τους ανθρώπους να πλαισιώσουν και να αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις.

Τη διοργάνωση των φετινών εκδηλώσεων στηρίζουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Βοίου, ο Σύλλογος Πελκιωτών Θεσσαλονίκης «ο Μύριχος», η Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης, η Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα και οι τοπικοί σύλλογοι Πέλκας και Σισανίου.


Ακολουθεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων:
















Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ