"


Με την τιμητική παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας οι επετειακές εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της Καστοριάς

Ξεχωριστές είναι οι φετινές εκδηλώσεις για την Επέτειο της Απελευθέρωσης

της Καστοριάς τις οποίες τιμά με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Με κάθε επισημότητα και παρουσία σύσσωμων των Αρχών του τόπου, η Καστοριά γιορτάζει τα 110 χρόνια από την απελευθέρωσή της και, ταυτόχρονα, τιμά τη Μνήμη του Πολιούχου της, Αγίου Μηνά.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πρωί με Όρθρο και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Αγίου  Μηνά, Προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών και συλλειτουργούντων των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου και Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικου, ενώ ακολούθησε Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Μηνά, με τη συνοδεία των Αρχών, Τμημάτων Στρατού, Αντιπροσωπειών Σχολείων και πολιτών, καθώς και της Στρατιωτικής Μπάντας της 9ης Ταξιαρχίας.
Στις 11:00 κατέφθασε στον Μητροπολιτικό Ναό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την οποία λίγο νωρίτερα υποδέχθηκε στο Αεροδρόμιο της Καστοριάς, ο Δήμαρχος, Γιάννης Κορεντσίδης.

Ακολούθησε Δοξολογία, ενώ τον πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Σόνια Ευθυμιάδου – Παπασταύρου.

Στη συνέχεια, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στη Ηρώο των Πεσόντων στην Πλατεία Μακεδονομάχων και κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία αμέσως μετά έκανε την εξής δήλωση: «Γιορτάζουμε σήμερα την Απελευθέρωση της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό το 1912  και την επανένωση της με τον εθνικό κορμό. Τιμάμε όλους εκείνους που σε ζοφερούς και  δύσκολους καιρούς κράτησαν για αιώνες ζωντανό το εθνικό φρόνημα. Το ηρωικό πνεύμα των μαχητών του Μακεδονικού αγώνα και των Βαλκανικών πολέμων μας εμπνέει και μας καθοδηγεί. Χρόνια πολλά».Παρουσία πλήθους πολιτών, με υπερηφάνεια και τιμή, σύλλογοι, οργανώσεις και μαθητές παρέλασαν ενώπιον της Προέδρου στην Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου,  με τη συνοδεία της νέας μπάντας του Δήμου Καστοριάς, ενώ ακολούθησαν τα στρατιωτικά αγήματα.

«Ύψιστη τιμή για τον Δήμο μας, να υποδεχθούμε την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που λάμπρυνε με την παρουσία της τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 110α Ελευθέρια της Καστοριάς.

Αποδίδουμε φόρο τιμής στους Ήρωες εκείνους που αγωνίστηκαν με σώμα και ψυχή στο πεδίο της μάχης, για να μπορούμε εμείς σήμερα εδώ, ελεύθεροι, να ονειρευόμαστε και να χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Εύχομαι ο Πολιούχος μας, Άγιος Μηνάς, του οποίου την Μνήμη γιορτάζουμε σήμερα, να μας δίνει δύναμη, ελπίδα και να προστατεύει όλους τους Καστοριανούς, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, στις δύσκολες προκλήσεις της εποχής μας», ήταν το μήνυμα του Δημάρχου, αυτή την σημαντική για την Καστοριά ημέρα.

Την Κυβέρνηση, στις επετειακές εκδηλώσεις της Απελευθέρωσης της Καστοριάς εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Με το πέρας της παρέλασης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους των Αρχών, περπάτησε στην Νότια Παραλία, χαιρετώντας τους πολίτες που με χαρά την υποδέχθηκαν στην πόλη μας. 


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ