"


Yπεγράφη η σύμβαση για την σήραγγα της Κλεισούρας

Υπεγράφη σήμερα, στην Καστοριά, η σύμβαση του έργου:

«Κατασκευή Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Πτολεμαΐδας: Τμήμα ρέμα Κώτουρη – όρια Νομού Κοζάνης με σήραγγα στην Κλεισούρα», μεταξύ της κατασκευαστικής αναδόχου εταιρίας ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. και της προϊσταμένης-επιβλέπουσας αρχής ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε, παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινας Κοζατσάνη και πλήθος θεσμικών φορέων της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, υπηρεσιακών στελεχών και πολιτών.

Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 71.076.998,40 ευρώ με ΦΠΑ και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 (ΕΣΠΑ).

Αντικείμενο του έργου είναι η πλήρης κατασκευή της αρτηρίας της νέας Επαρχιακής Οδού, που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς – Πτολεμαΐδας και βρίσκεται στα Διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς και Φλώρινας και καταλήγει στα όρια του νομού Κοζάνης.

Η αρτηρία έχει μήκος 10,40 χλμ. περίπου και συνολικό πλάτος ασφαλτοστρωμένου οδοστρώματος 8,0μ., περιλαμβάνοντας, μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,75μ ανά κατεύθυνση και επιπλέον λωρίδα καθοδήγησης πλάτους 0,25μ.

Περιλαμβάνει επίσης, την κατασκευή της σήραγγας της Κλεισούρας διπλής κατεύθυνσης μήκους 1.365 μ. με σήραγγα διαφυγής 1.383μ. σε ένα ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο, τη γέφυρα του ρέματος Κώτουρη, μήκους 34,60 μ., την κατασκευή τεσσάρων (4) ισόπεδων κόμβων, τεσσάρων (4) διαβάσεων και δύο (2) κτιρίων στα μέτωπα της σήραγγας.

«Σήμερα υλοποιείται ένα όραμα. Ένα όραμα που ξεκίνησαν λίγοι άνθρωποι αρκετά χρόνια πριν, στην Καστοριά ξεκίνησε με τον αείμνηστο Κώστα Σημαιοφορίδη. Ένα όραμα που εξελίχτηκε όλον αυτόν τον καιρό  βήμα – βήμα. Μια μέρα γιορτής για την Καστοριά, την Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη, την Φλώρινα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός  Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη γιατί τα τελευταία τρία χρόνια έκανε με εντατικό ρυθμό, όπως επεσήμανε, αυτό που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια, μαζί με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε και σε όλους όσους «έβαλαν» το δικό τους λιθαράκι, ο καθένας από την θεσμική του θέση, ώστε αυτό το όραμα να γίνει σήμερα πράξη.

 «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, μια μέρα χαράς, για την Καστοριά, για τη Δυτική Μακεδονία. Υπογράφεται η σύμβαση ενός σπουδαίου έργου, μιας και συνδέει κυρίως δύο περιοχές που μέχρι σήμερα συνδεόταν μέσω ενός δύσκολου δρόμου. Ενός έργου όπου υπήρχαν οι μελέτες, και τέθηκε ως προτεραιότητα από την αρχή της θητείας της  Περιφερειακής Αρχής, να υλοποιηθεί. Το έργο συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που επιθυμούμε και επιδιώκουμε όλοι, για λόγους ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής, βελτίωσης και αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας, ενδοπεριφερειακά. Πρόκειται για ένα έργο που έχει τον χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης, καθώς ωρίμασε, μελετήθηκε, προετοιμάστηκε από ίδιες τις δυνάμεις, από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, γεγονός που καταδεικνύει ότι έχουμε την τεχνογνωσία να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε και να ολοκληρώνουμε δύσκολα έργα όπως αυτό, τόσο μελετητικά όσο και κατασκευαστικά. Σε συνεργασία με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. θα επιβλέπουμε το έργο αυτό μέχρι την ολοκλήρωση του από την  κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το ότι απορροφούμε ευρωπαϊκά κονδύλια μέσα από το Περιφερειακό μας Πρόγραμμα», τόνισε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του, τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο και την νυν Αντιπεριφερειάρχη  Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη που «τρέξανε» τις διαδικασίες, όσο και τους συνεργάτες του στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Θωμά Μάνο, την Κάλυ Κυριακίδου, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τον κ. Κοτσάκο και όλο το επιτελείο που χρόνια τώρα  κρατήσανε «ζωντανό» αυτό το έργο, αλλά και όλους τους παράγοντες που βοήθησαν, όπως τους Βουλευτές του Νομού, τον Υφυπουργό κ. Παπαδόπουλο, που βοήθησαν να φτάσουμε στη σημερινή στιγμή.

 Για ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά έργα της Δυτικής Μακεδονίας, έκανε λόγο στις δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης  Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη. Σημείωσε ακόμη ότι:  « Ήταν ένα ώριμο έργο από το 2012. Η νέα Περιφερειακή Αρχή το έθεσε το 2019 σε πρώτη προτεραιότητα και αυτό αποδεικνύεται  από  το γεγονός ότι το έθεσε ως θέμα στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας. Με θετικές εισηγήσεις, κατά πλειοψηφία, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020. Από τότε ξεκίνησε ένας εντατικός αγώνας για τρία χρόνια, όμως με την συνεργασία διαφόρων φορέων,  κατάφερε σήμερα το έργο να πάρει σάρκα και οστά».

Μετά από τρία περίπου χρόνια που αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου, θα επικοινωνούν με ασφάλεια και  πολύ σύντομα, μέσα σε περίπου 40 λεπτά, δύο μεγάλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, η Π.Ε. Καστοριάς με το βόρειο τμήμα της Π.Ε. Κοζάνης και το νότιο τμήμα της Π.Ε. Φλώρινας.

Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ