"


44ος ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΠΣΚ : Μαγνητίζει το «αιώνιο» ντέρμπι – Παναργειακός και Αστραπή Μεσ/μίας συγκρούονται για 65η φορά στο παραδοσιακό El clacico

Είναι το παιχνίδι που μαγνητίζει περισσότερο από κάθε άλλο ματς της ΕΠΣ Καστοριάς.

Ένα ματς ανάμεσα στις πλέον ιστορικές ομάδες Παναργειακού και Αστραπής Μεσοποταμίας, πάντα προσελκύει τα βλέμματα, ανεξάρτητα της βαθμολογικής και αγωνιστικής κατάστασης των δύο ομάδων. Είναι απλά το «αιώνιο» ντέρμπι, το παραδοσιακό El Clásico. Και πόσο μάλιστα, όταν πρόκειται για έναν τελικό Κυπέλλου.

Οι δύο ομάδες, ΑΣΤΡΑΠΗ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ και ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ, αύριο Μεγ. Τετάρτη κοντράρονται στο  ΔΑΚ Καστοριάς στο πλαίσιο του 44ου Τελικού Κυπέλλου ΕΠΣ Καστοριάς, στο 65ο El clacico.

Πρόκειται για ένα ματς, έναν Τελικό, με ιδιαίτερα ξεχωριστό ενδιαφέρον, με πιο βασικό το γεγονός ότι υπάρχει απόλυτη ισορροπία των δύο ομάδων με 26 νίκες η καθεμία και 11 ισοπαλίες, σε όλα τα επίπεδα διοργανώσεων (Πρωτάθλημα Α’ ΕΠΣ, Δ’ Εθνική, Τελικοί Κυπέλλου, Ημιτελικοί Κυπέλλου, Α’ Β’ φάση Κυπέλλου).

Ένα ντέρμπι στο οποίο αναμφίβολα, για πολλούς λόγους, οι δύο ομάδες φιλοδοξούν και θα επιδιώξουν να πάρουν τη νίκη, κυρίως για το γόητρο, ενώ ο νικητής που θα προκύψει, θα είναι αυτός που θα πάρει πλέον το προβάδισμα στην μεταξύ τους προϊστορία.

Οι δύο ομάδες για πρώτη φορά στην ιστορία, θα αναμετρηθούν τέσσερις φορές την ίδια αγωνιστική περίοδο.

Το αξιοσημείωτο της φετινής περιόδου είναι ότι οι δύο ιστορικές ομάδες αναμετρήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Α’ φάσης Κυπέλλου, ματς το οποίο έληξε ισόπαλο 1-1.

Ακολούθησε το ματς πρωταθλήματος την 10η με τους κιτρινόμαυρους να σημειώνουν μία επιβλητική νίκη με 6-0, ενώ στον β΄ γύρο την 17η αγωνιστική, το ματς έληξε ισόπαλο 2-2.

Ο κύκλος των αναμετρήσεών τους κλείνει αύριο με την Τελικό Κυπέλλου, δηλαδή, φέτος στον ίδιο θεσμό, θα αναμετρηθούν δύο φορές.

Δίψα για τη νίκη και το τρόπαιο στα δύο στρατόπεδα

Σε ρυθμούς κυπέλλου και ψυχολογικά πανέτοιμες βρίσκονται οι δύο φιναλίστ του Τελικού. Στα δύο στρατόπεδα επικρατεί αισιοδοξία για την έκβαση θετικού αποτελέσματος. Τόσο, η Αστραπή όσο και ο Παναργειακός θα επιδιώξουν τη νίκη, για πολλούς λόγους, και όχι μόνο για το γόητρο, θέλοντας να κλείσουν την φετινή χρονιά, με  μία διάκριση, αυτή του κυπέλλου.

Το γεγονός ότι εξαντλήθηκαν όλα τα εισιτήρια της προπώλησης που διατέθηκαν και στις δύο ομάδες, αλλά και η αυξανόμενη ζήτηση που υπάρχει, δείχνει από μόνο του, το ενδιαφέρον των φιλάθλων που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την σημαντική αυτή αναμέτρηση.

Κάτι δικαιολογημένο άλλωστε αφού τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας δεν διεξήχθησαν οι Τελικοί Κυπέλλου και ο φίλαθλος κόσμος του νομού γενικότερα έχει  την ανάγκη και την δίψα να παρακολουθήσει, ένα τέτοιο παιχνίδι, που αποτελεί γιορτή του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τα χαρακτηριστικά της αναγκαιότητας της νίκης και από τις δύο ομάδες.

ΑΣΤΡΑΠΗ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ : Θέλει να συνδυάσει την 65χρονη ιστορία της (ιδρύθηκε το 1957) με την κατάκτηση του τροπαίου στο 65ο El clacico  

Η Αστραπή Μεσοποταμίας συμπληρώνει φέτος 65 χρόνια ζωής από την ίδρυσή της (1957) και η σύμπτωση είναι ότι αντιμετωπίζει τον αιώνιο αντίπαλό της τον Παναργειακό στο παραδοσιακό El clacico  για 65η φορά!!!

Οι κιτρινόμαυροι, γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει μία πολύ ισχυρή παράδοση κάνοντας ένα εκπληκτικό ντεμαράζ επιτυχιών. Κατάφεραν να ισοφαρίσουν - ενώ ήταν πίσω στο -8 στην προϊστορία τον Παναργειακό στις 26 νίκες, ενώ τα υπόλοιπα 11 ματς δεν ανέδειξαν νικητή. Και εφόσον αναδειχθούν νικητές, θα έχουν μετά από αρκετά χρόνια το «πάνω χέρι» κατά μία νίκη στο El clacico.


Επίσης, θέλουν να διατηρήσουν την παράδοση, καθώς είναι αήττητοι για 12 συνεχόμενα ματς κόντρα στον Παναργειακό, σε αγώνες πρωταθλημάτων και κυπέλλου!!! 

Χαρακτηριστικά, από το 2014 και για 12 ματς παραμένουν αήττητοι με αντίπαλο τον Παναργειακό.

Η ομάδα της Αστραπής είναι πολυνίκης του θεσμού, με 10 κύπελλα επί συνόλου 17 συμμετοχών και επιθυμεί να τα αυξήσει σε 11.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο, είναι ότι διαθέτει και καλή παράδοση, όσον αφορά την προϊστορία της στους Τελικούς Κυπέλλου με αντίπαλο τον Παναργειακό, μετρώντας 4 νίκες σε έξι αναμετρήσεις.

Θα συνεχίσει η Αστραπή αυτήν την θετική παράδοση; 


ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ : Στόχος να βάλει φρένο στην αρνητική παράδοση - Πριν 32 χρόνια (1990), η τελευταία νίκη σε Τελικό κόντρα στην Αστραπή Μ.!!!

Ο Παναργειακός, ένα ακόμη ιστορικό σωματείο (1953), συμπληρώνει φέτος 69 χρόνια από την ίδρυσή του.

Βασική επιδίωξη είναι να δώσει ένα τέλος στην αρνητική παράδοση των τελευταία ετών, στις αναμετρήσεις του με την Αστραπή Μεσοποταμίας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει να γευθεί τη χαρά της  νίκης για 12 συνεχόμενα  ματς, στα οποία μετράει 7 ήττες και 5 ισοπαλίες.

Ήταν πριν οκτώ χρόνια, το 2014, όταν ο Παναργειακός πανηγύρισε την τελευταία του νίκη κόντρα στην Αστραπή Μεσ/μίας, με σκορ 4-0 για το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας.

Μάλιστα, ο Παναργειακός αγνοεί τη νίκη σε Τελικό Κυπέλλου κόντρα στην Αστραπή, 32 ολόκληρα χρόνια!!!, ήταν το 1990, στην 5η τους αναμέτρηση όταν και πήρε την κούπα επικρατώντας με σκορ 2-0.

Επίσης, θέλει να μειώσει και την διαφορά του στο -2, από την πολυνίκη Αστραπή, καθώς είναι στην 2η θέση με 7 κύπελλα σε 15 Τελικούς, όπως επίσης να μειώσει κατά μία νίκη την προϊστορία του στους Τελικούς Κυπέλλου κόντρα στην Αστραπή, μετρώντας 2 νίκες σε 6 αναμετρήσεις.

Ήρθε η ώρα της ρεβάνς λοιπόν για τον Παναργειακό; 


Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Α’ Φάση - 3ος όμιλος

1η αγωνιστική

Mακροχώρι-Παναργειακός 0-5

Αστραπή Μ. – ΑΟ Κάστωρ           3-0

2η αγωνιστική

Κάστωρ - Μακροχώρι         7-0

Παναργειακός-Αστραπή Μ. 1-1

3η αγωνιστική

Κάστωρ-Παναργειακός        3-5

Μακροχώρι - Αστραπή Μ.             0-8

Β’ φάση

Παναργειακός-Γράμμος Μαυροχωρίου 1-0 παρατ.

Ομόνοια Βογατσικού - Αστραπή Μ. 0-3

Γ’ φάση

Αστραπή Μ.- Καστοριά 1980 1-0

Παναργειακός – Γραμμοχώρια 3-0


Ικανοποιητική η πορεία των δύο φιναλίστ στο φετινό πρωτάθλημα

Ιδιαίτερα ικανοποιητική κρίνεται η πορεία των δύο φιναλίστ στο φετινό πρωτάθλημα.

Με την συμπλήρωση 22 αγώνων και ενώ απομένουν δύο αγωνιστικές για την λήξη, ο Παναργειακός βρίσκεται στην 2η θέση της βαθμολογίας με 46 βαθμούς (14 νίκες, 4 ισοπαλίες 3 ήττες) και τέρματα 45-22.

Η ομάδα της Αστραπής κατέχει την 4η θέση με 42 βαθμούς (13 νίκες, 3 ισοπαλίες, 4 ήττες) και τέρματα 61-23.

Η τελευταία χρονιά που αναμετρήθηκαν σε Τελικό Κυπέλλου ήταν πριν 8 χρόνια την περίοδο 2013-14, με νικήτρια την Αστραπή με σκορ 1-0, ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα ήταν τα σκορ στους έξι Τελικούς Κυπέλλου που αναμετρήθηκαν.

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 13 ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ (ΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ)

2014 Παναργειακός- Αστραπή Μεσ/μίας 4-0

2015 Αστραπή Μεσ/μίας – Παναργειακός         3-2

        Παναργειακός - Αστραπή Μεσ/μίας 0-1

2016 Αστραπή Μεσ/μίας – Παναργειακός         5-0

        Παναργειακός - Αστραπή Μεσ/μίας 1-1

2017 Παναργειακός - Αστραπή Μεσ/μίας 0-0

        Αστραπή Μεσ/μίας – Παναργειακός         2-0

2018 Αστραπή Μεσ/μίας – Παναργειακός         1-1

        Παναργειακός - Αστραπή Μεσ/μίας 0-2

2020 Παναργειακός - Αστραπή Μεσ/μίας 0-2  (Κύπελλο Β’ Φάση)

2021 Παναργειακός - Αστραπή Μεσ/μίας 1-1  (Κύπελλο Α’ Φάση)

        Αστραπή Μεσ/μίας – Παναργειακός         6-0

        Παναργειακός - Αστραπή Μεσ/μίας 2-2


Η ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

1979 Αστραπή Μεσ/μίας – Παναργειακός 2-1 παρ. (1-1 κ.α.)

1984 Αστραπή Μεσ/μίας – Παναργειακός 1-0

1987 Αστραπή Μεσ/μίας – Παναργειακός 2-0

1988 Παναργειακός - Αστραπή Μεσ/μίας 1-0

1990 Παναργειακός - Αστραπή Μεσ/μίας 2-0

2013 Αστραπή Μεσ/μίας – Παναργειακός 1-0






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ