"


Το Ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η εικόνα της Ελληνικής Κοινωνίας.

 

Μιας κοινωνίας σε κρίση οικονομική, πολιτική, κοινωνική, αξιακή

που δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι και παλεύει να αναδειχτεί. Δίνει αγώνα επιβίωσης και προσπαθεί να γαντζωθεί από όπου μπορεί. Χρειάζονται όμως πολλά περισσότερα τόσο στο ποδόσφαιρο όπως και σε όλη την χώρα. 

* Να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 και το επαναδημοσιεύουμε

Χρειάζεται σχέδιο που θα εκσυχρονίσει και το ελληνικό ποδόσφαιρο και την ελληνική κοινωνία. Χωρίς τομές, χωρίς αυτογνωσία χωρίς θυσίες δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Θαύματα πλέον δεν γίνονται πουθενά. Κανείς άλλος δεν φταίει για τα χάλια μας. Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας, ας αφήσουμε επιτέλους τον κακό μας εαυτό στο παρελθόν κι ας δώσουμε το σύνθημα πρώτα για ένα διαφορετικό αθλητισμό και μετά για έναν διαφορετικό κόσμο. 

Όσο εφικτό είναι το ένα είναι και το άλλο. Οι ιδέες από μόνες τους δεν φτάνουν για να αλλάξουν κάτι. Χρειάζεται απόφαση και δράση. Μπορούμε να έχουμε ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο όπως και μια διαφορετική κοινωνία. Ίσως θέλουμε πολλά! 

Μιλάμε ουσιαστικά για την διεκδίκηση να παίζουμε μπάλα με τους κανόνες μιας άλλης κοινωνίας, εκεί που το ποδόσφαιρο θα διδάσκει την έννοια "της ηθικής και του καθήκοντος". Μια κοινωνία στα γήπεδα της οποίας θα παίζεται ένα άλλο ποδόσφαιρο, απαλλαγμένο από παθογένειες, από τα χρεόγραφα της αγοράς, την εξυπηρέτηση φίλων, στοιχεία που ανατρέπουν πλήρως την δικαιοσύνη, την ισονομία, και ό,τι άλλο για χάρη τη διατήρησης πελατειακών σχέσεων. 

Εμείς θέλουμε να συμμετέχουμε σε ένα ποδόσφαιρο που θα παράγει πολιτισμό που θα είναι όμορφο και σημαντικό, που θα έχει σαν βάση την ανάπτυξη των ερασιτεχνικών σωματείων- που σήμερα λιμοκτονούν-, την διατήρηση των ομάδων σε κάθε χωριό, σε κάθε μικρή κοινωνία ανθρώπων γιατί σήμερα δεν θα συμμετέχει η ομάδα, αύριο θα κλείσει το σχολείο, την άλλη το πολιτιστικό κέντρο και η νεολαία μας θα γίνει του καναπέ, του internet, του faceboοk, του κινητού. 

Κόντρα στην λογική της ισοπέδωσης των αξιών του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της παιδείας γενικότερα, κάποιοι που αγαπούν τον αθλητισμό με ανιδιοτέλεια προσπαθούν καθημερινά για το καλύτερο βάζοντας το χέρι στην τσέπη ενώ η πολιτεία παραμένει αμέτοχη. Αυτό το υγιές ποδόσφαιρο που "ψάχνει λίγο φως", ΑΥΤΟ το ποδόσφαιρο θέλουμε να υπηρετήσουμε ανατρέποντας την γκρίζα πραγματικότητα και τα κατεστημένα τόσων χρόνων. 

Να σταματήσουμε τον βιασμό από εκείνους τους παράγοντες, τους φιλάθλους, τους υπεύθυνους ενώσεων και όλους τους ειδήμονες, που δήθεν από αγάπη, λένε, ασχολούνται με τον χώρο αυτό και αποφασίζουν για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με λογικές ακατανόητες και με κριτήρια περίεργα, παράλογα και χωρίς ορθολογικό προγραμματισμό και ορθή σκέψη. 

Θέλουμε να περάσουμε άλλα ήθη και άλλα έθιμα, δικαιοσύνη και ισονομία, να διδάξουμε ήθος, να είναι το παιχνίδι γιορτή, να μην ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, να αποδεχόμαστε και την ήττα, να ασχολούμαστε για το πώς θα γίνουμε καλύτεροι και όχι με το αν έκανε λάθος ο διαιτητής ή όχι ..και τα λάθη θα γίνονται. Όλοι μας κάνουμε λάθη αλλά θα προσπαθούμε πάντα να τα διορθώνουμε και να ξεχωρίζουμε το ανθρώπινο λάθος από τα κακώς κείμενα που τείνουν να γίνουν κατεστημένο.

Ευχάριστοι δεν μπορούμε να είμαστε, ούτε ευχαριστημένους να τους έχουμε όλους. Προσπαθούμε όμως να διαμορφώσουμε το αγωνιστικό περιβάλλον των αθλητών, να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή στα χωριά, κρατώντας τον κόσμο γύρω από τον πυρήνα της κάθε ομάδας. 

Δίνουμε και θα δώσουμε μάχες να σπάσουμε το δίκτυο συναλλαγής και να διαμορφώσουμε νέες οικονομικές συνθήκες και όχι επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις ομάδων. Πρόθεσή μας είναι υπάρξουν συναντήσεις με όλους τους Δημάρχους για την καταγραφή των προβλημάτων και την βελτίωση των υποδομών, προτρέποντάς τους να χρησιμοποιήσουν και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.

Τα πρώτα δείγματα γραφής τα έχουμε δείξει. Υπήρξαν διαφορές, αποκτήσαμε γνώση, έχουμε έτοιμο πλάνο ανάπτυξης ώστε να μπορούν να επιβιώσουν τα σωματεία μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Το πρόβλημα απαιτεί άμεση και οριστική λύση, γιατί σε άλλη περίπτωση χάνουμε όλα τα κεκτημένα σαν κοινωνία.

Η λύση έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι η τιμωρία των υπευθύνων για την σημερινή κατάσταση. Ο δεύτερος είναι ο νέος σχεδιασμός για μια «ποδοσφαιρική κοινωνία» δίκαιη με συνθήκες υψηλών προδιαγραφών. Για ένα υγιές ελκυστικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που θα φέρει τον κόσμο στα γήπεδα, που θα γεννά μεγάλους παίκτες και θα ξαναγίνει ο <<αιμοδότης >> του επαγγελματικού και εθνικού ποδοσφαίρου.



Δημήτρης Τριανταφύλλου

Πρόεδρος ΕΠΣ Καστοριάς







Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ