"


Χειροτονία νέου Μητροπολίτη Καστορίας Καλλινίκου (ΦΩΤΟ+VIDEO)


Παρουσία πλήθος πιστών τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Η χειροτονία τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεος, Κηφισίας Κύριλλος, Νικοπόλεως Χρυσόστομος, Γρεβενών Δαβίδ, Κεφαλληνίας Δημήτριος και Σιατίστης Αθανάσιος.

Επίσης παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Νέας Σμύρνης Συμεών, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Ύδρας Εφραίμ, Κασσάνδρειας Νικόδημος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Φθιώτιδος Συμεών και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος.

Στην ομιλία του ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας ανφέρθηκε στον ρόλο του Επισκόπου κατά τους Αγίους Πατέρες, καθώς και στην βαρύτατη ευθύνη που αναλαμβάνει σε καιρούς που όλα αποϊεροποιούνται.

Σε άλλο σημείο ο κ. Καλλίνικος ανέφερε ότι με την σοφή καθοδήγηση του γέροντός του, Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου δεν εκβίασε ποτέ το θέλημα του Θεού.

Επίσης ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος ζήτησε την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ενώ υπογράμμισε ότι θα συνδράμει για την εύκλεια της Εκκλησίας.

Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας με δάκρυα στα μάτια τόνισε ότι «ακριβώς πριν από 50 χρόνια σαν σήμερα ο γέροντας μου Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος έλαβε από τα χέρια του Αγίου Καλλινίκου τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο ότι: «θα ποιμάνεις έναν τόπο με μεγάλη ιστορία και μεγάλες προσωπικότητες. Έρχεσαι να προστεθείς στην αλυσίδα των Ιεραρχών εκείνων που διακονήσαν την ιστορική αυτήν Ιερά Μητρόπολη».

«Διέκρινα τα χαρίσματα σου, την εργατικότητά σου, την ταπείνωση σου, και όλα αυτά μου έδωσαν θάρρος να σε στηρίξω και να σε υποδείξω ως κατάλληλο για την Μητρόπολη Καστορίας» - πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιερώνυμος, τόνισε οτι ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω απ όλα, προτρέποντας τον νέο Μητροπολίτη να κάνει πάντα υπακοή στην Εκκλησία και την Ιερά Σύνοδο.

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε: «Να προσέξουμε τις πονηρές μέρες που βιώνουμε όλοι, όπου υπάρχει μια μανία αποϊεροποιήσεως των πάντων. Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα, γιατί αυτή η ενότητα στηρίζει την αληθινή πίστη».

Τέλος να σημειωθεί ότι στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου παρέστησαν, η διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη κα Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Γιάννης Κορεντσίδης και ο Δήμαρχος Άργος Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπάπτσογλου.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO



Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Καστορίας

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος (Νικόλαος Γεωργάτος) του Ευαγγέλου και της Μαρίας γεννήθηκε στην Έδεσσα Πέλλης, το 1966. Επεράτωσε τις εγκύκλιες σπουδές στην Έδεσσα (1984). Έλαβε το πτυχίο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης (1986). Έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Θεολογικό Τμήμα (2000). Παρηκολούθησε τα Σεμινάρια Κατηχητών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (1994-1995). Παρακολουθεί ανελλιπώς από τα νεανικά του χρόνια τα θεολογικά μαθήματα του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου.

Εργάσθηκε από τα μαθητικά του χρόνια και αργότερα επί τετραετία βοηθώντας τον πατέρα του σε τεχνικές εργασίες (ψυκτικός-μηχανικός) παρακολουθώντας και για ένα έτος ταχύρρυθμο τμήμα Σχολής ΟΑΕΔ Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό, ως πυροβολητής μέσων αρμάτων μάχης, στην Αυλώνα Βοιωτίας, στην Ρόδο και στο Λιτόχωρο Πιερίας (1990-1991).
Μετά την αποστράτευσή του εργάσθηκε ως Διδάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στα Σεβαστιανά Εδέσσης, στην Κρήτη, στην Δυτική Αττική, στην Αθήνα και στην Αιτωλοακαρνανία (1991-1999). Μετά την ενθρόνιση (1995) του πνευματικού του πατρός, Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, τον ακολούθησε στην Ναύπακτο, όπου εργάσθηκε ως Γραμματεύς, οδηγός του αυτοκινήτου και ως αρχειοθέτης.

Στην μοναχική κουρά του (1999) έλαβε το όνομα του πνευματικού του παππού και Μητροπολίτου της ιδιαιτέρας πατρίδος του, Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης. Χειροτονήθηκε Διάκονος (1999) και Πρεσβύτερος (2000) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου (2000) και την διακονία της πνευματικής πατρότητος (2003). Υπηρέτησε επί τριετία ως Εφημέριος-Ιεροκήρυξ στην Ορεινή Ναυπακτία (2000-2003). Διετέλεσε Γραμματεύς του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης (2003-2017). Διορίσθηκε τακτικός Ιεροκήρυξ από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος (2003). Διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με απόφαση τής Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (2017).

Διηκόνησε ως Κατηχητής, ως υπεύθυνος της Κατασκηνώσεως αρρένων της Ιεράς Μητροπόλεως (2001 και εντεύθεν) και ως υπεύθυνος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως (2002 και εντεύθεν).
Συνόδευσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου σε ιεραποστολικά ταξίδια του στο Εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη, Ρουμανία, Γεωργία, Ρωσία, Βουλγαρία, Αμερική, Κύπρο, Αυστρία). Συνόδευσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου στην Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης (2016). Συντονίζει το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου (2013 και εντεύθεν). Συντονίζει την λειτουργία της ιστοσελίδας και της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης (facebook) της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου. Επιμελείται την εκπομπή Ανθολόγιον Θεολογίας στον Ρ/Σ της Πειραϊκής Εκκλησίας (2017 και εντεύθεν). Βοηθά στην έκδοση των βιβλίων του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου.

Συγγραφή-εκδόσεις:

–Συντάκτης και υπεύθυνος τυπογραφείου της έκδοσης της Εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως «Εκκλησιαστική Παρέμβαση» (1996-2017).

–Επιμελήθηκε την έκδοση: Η κιβωτός της Ναυπακτίας – Ι.Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης (2004).

–Μια φωνή από την Νινευή (2004).

–Επικεφαλής της Επιτροπής έκδοσης του τόμου: Δεκαετία Αρχιερατείας Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου (2005).

–Σειρά 12 άρθρων – κηρυγμάτων στο περιοδικό Εφημέριος (2007).

–Επιμελήθηκε την έκδοση: Ένα Εκκλησιολογικό πρόβλημα (2008).

–Επιμελήθηκε την έκδοση: Τελετής Σύναξις, αναγόρευση Μητροπολίτου Ναυπάκτου σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Ιωαννίνων (2009).

–Η οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευή κατά τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό (2019).

–Συνέγραψε σειρά θεατρικών έργων για τις εορταστικές εκδηλώσεις Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου (1999-2019, ενδεικτικώς: «Τίμια δώρα ή σ’ ευχαριστώ», «Τα Χριστούγεννα του Παπαχαραλάμπους ή Το λουλούδι της ξενιτειάς», «Απορίες προς τον Χριστό», «Το όνειρο του Υπουργού», «Ο Γέροντας Παΐσιος και οι νέοι», «Τα Χριστούγεννα του μικρού Παΐσιου», «Φως ιλαρόν», «Αναζήτηση: Πού είναι ο Θεός σου;» κ.ά.)

Την 8η Οκτωβρίου 2021 εξελέγη υπό του Σεπτού Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Καστορίας.

Ο πρώτος κληρικός της Μητροπόλεως Ναυπάκτου που εκλέγεται Μητροπολίτης

Την εκλογή του πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Αρχιμανδρίτη π. Καλλινίκου Γεωργάτου, στη θέση του νέου Μητροπολίτη Καστορίας χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, επισημαίνοντας πως ο νέος εψηφισμένος Μητροπολίτης είναι ο πρώτος χειροτονημένος και εγγεγραμμένος στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Κληρικός που εκλέγεται Μητροπολίτης.






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ