"


Λήψη Μέτρων κατά την Έκτακτη Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) στην Π.Ε. Καστοριάς

 .

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

η έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) που έγινε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Σαββόπουλου, με θέμα: τη «Λήψη Έκτακτων Μέτρων  λόγω Κατηγορίας Κινδύνου επιπέδου 4 (πολύ υψηλή) προς αποφυγή εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στην Π.Ε. Καστοριάς».

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν ομόφωνα η λήψη των κάτωθι έκτακτων μέτρων, που ισχύουν από αύριο 05 Αυγούστου 2021 και για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει  η Κατηγορία Κινδύνου επιπέδου 4 (πολύ υψηλή), σύμφωνα με τον Χάρτη Επικινδυνότητας που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

Την μέγιστη ετοιμότητα του δυναμικού και μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και αυξημένη επιφυλακή αρμόδιου προσωπικού στους Ο.Τ.Α α’ και β’ βαθμού.

Επάνδρωση του Πυροφυλακίου Αλεβίτσας  από το 15ο Σύνταγμα Πεζικού, καθώς και επάνδρωση των: Πυροφυλακίου Πύργου Κοτύλης και Υψώματος Σπυριδάκη (Βυσσινιάς)  από προσωπικό της Πυροσβεστικής, του Δασαρχείου και των Εθελοντικών Οργανώσεων.

Διενέργεια  αυξημένων περιπολιών με μεικτά κλιμάκια αποτελούμενα  από άνδρες του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Αυξημένες περιπολίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, καθώς και της Δασικής Υπηρεσίας σε  δρυμούς  και δάση  της Π.Ε. Καστοριάς.

Περιπολία από τον Δήμο Καστοριάς με όχημα της Πολιτικής Προστασίας σε αστικά αλσύλια  του Δήμου.

Αντίστοιχες δράσεις (περιπολίες) θα πραγματοποιηθούν και από τους Δήμους Άργους Ορεστικού και Νεστορίου.

Ειδικά στις δασικές περιοχές θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση από την Αστυνομία και τους  δασικούς υπαλλήλους.

Επισημαίνεται ότι οι δασικοί υπάλληλοι κατά την εκτέλεση των περιπολιών τους μπορούν να ασκούν ελέγχους σε οχήματα και οδηγούς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 115/2016(Α’197).

Συνιστάται, σύμφωνα με το άρθρο 1 της  9/2021 πυροσβεστικής διάταξης, οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση φωτιάς και να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας,  τα οποία συμβάλλουν είτε στην ελαχιστοποίηση πιθανότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, είτε στην άμεση και ευχερέστερη καταστολή της.

Επίσης, σύμφωνα με τα άρθρα 3 έως και 16 της ίδια πυροσβεστικής διάταξης  απαγορεύεται: 

Η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών (άρθρο 3), κλαδεμάτων πολυετών φυτειών (άρθρο 4), χορτολιβαδικών εκτάσεων (άρθρο 5) και η καύση για την αναβλάστηση των βοσκοτόπων (άρθρο 6). 

Η τοποθέτηση, φύλαξη ή εγκατάλειψη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών εντός αυτών (άρθρο 7). 

Η τοποθέτηση, φύλαξη ή απόρριψη και καύση απορριμμάτων, αποβλήτων η ογκωδών αντικειμένων εντός αυτών (άρθρο 8). 

Η καύση εντός των χώρων Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων (άρθρο 9).

Η καύση ανθρακοκαμίνων, ασβεστοποιίας και η εγκατάσταση εργαστηριακών συγκροτημάτων (άρθρο 10). 

Το κάπνισμα μελισσών (άρθρο 11). 

Το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων - σπίρτων και άλλων υλών σε οικοπεδικούς χώρους (άρθρο 12).

Οι θερμές εργασίες (άρθρο 13).

Η ρίψη βολών στα πεδία βολής και ανοικτά σκοπευτήρια (άρθρο 14).

Η καύση ειδών πυροτεχνίας και η ρίψη sky lanterns (αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια) (άρθρο 15). 

Η χρήση συσκευών έψησης (άρθρο 16). 

Το άναμμα και η διατήρηση φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε σκοπό. 

Η απόθεση ή εγκατάλειψη ή η απόρριψη, από πεζούς ή εποχούμενους, οποιουδήποτε αντικειμένου ή ύλης ή ουσίας (όπως τσιγάρα, σπίρτα ή άλλα συναφή), η οποία δύναται να αποτελέσει αιτία έναυσης φωτιάς ή πυρκαγιάς.

Η θήρα με όπλα, που έχουν βύσμα από ύλη, από την οποία μπορεί να μεταδοθεί φωτιά. 

Στη σύσκεψη  συμμετείχαν:  ο Διοικητής του 15ου ΣΠ/ «XV ΜΠ»,  ο Διοικητής Πυροσβεστικής Καστοριάς,  Εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Αστυνομίας  Καστοριάς,   η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Κοζατσάνη Δέσποινα, οι Αντιδήμαρχοι Π.Π. Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, ο Προϊστάμενος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ, η Δ/ντρια Δασών Καστοριάς, υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε Καστοριάς,  καθώς και οι εθελοντικές οργανώσεις που είναι εντεταγμένες στο μητρώο της Γ.Γ.Π.Π.: Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Καστοριάς, Σύλλογος Αιμοδοτών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (ΣΑΠΠ), Ραδιολέσχη Καστοριάς, Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Τ.Α.Κ), 1ος και 2ος Κυνηγητικός Σύλλογος Καστοριάς.  

Παρακαλούμε τους πολίτες και τους μη έχοντες εργασία στις δασικές περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συνεργάζονται με τις αρμόδιες  αρχές. Σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή τους εστία πυρκαγιάς να το αναφέρουν αμέσως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τηλ.  199 ή στην Αστυνομία τηλ. 100.






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ