"


Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Δ. Σαββόπουλου για τις Ζημιές σε Καλλιέργειες Σιτηρών, Φακής, Ρεβιθιών και Μηδικής της Π.Ε. Καστοριάς


Να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί  που υπέστησαν ζημία

λόγω ακραίων συνθηκών για την καλλιέργεια σιτηρών, φακής, ρεβιθιών και μηδικής (τριφυλλιού) της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, επισημαίνει με την επιστολή που έστειλε την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α Ανδρέα Λυκουρέντζο. Παράλληλα κοινοποίησε την επιστολή στους Βουλευτές του Νομού, στο  Γραφείο Μακεδονίας  Γ.Γ. Πρωθυπουργού, στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Προϊστάμενο ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας.

Το κείμενο της επιστολής τίθεται παρακάτω :

Κύριε  Υπουργέ,

Κύριε Πρόεδρε,

Σας γνωρίζουμε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς καλλιεργούνται περίπου 150.000 στρέμματα σιτηρών, 4.000 στέμματα εξαιρετικής ποιότητας φακές και ρεβίθια, καθώς και 8.000 μηδικής.

Την φετινή άνοιξη, δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άκαιρες υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με παρατεταμένη ανομβρία) ζημίωσαν τις καλλιέργειες επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή. Οι ξηροθερμικές συνθήκες  που επικράτησαν βρήκαν την καλλιέργεια σε κρίσιμο στάδιο, ζημίωσαν τις καταβολές των ταξιανθιών με συνέπεια την κακή γονιμοποίηση και την μειωμένη απόδοση των σιτηρών.

Η ζημία φάνηκε κυρίως κατά τον θεριζοαλωνισμό, όταν διαπιστώθηκε μείωση των αποδόσεων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Σε μια δύσκολη για την Περιφερειακή Ενότητα  Καστοριάς  χρονιά (η ζημία αυτή έρχεται σε συνέχεια ζημιών στις κύριες δυναμικές μας καλλιέργειες των μήλων και των φασολιών) παρακαλούμε για τις ενέργειες σας προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία

Με ιδιαίτερη τιμή,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς

Δημήτριος Ε. Σαββόπουλος





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ