"


Δήμος Kαστοριάς : Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων μέσω Πολιτικής Συνοχής

Σε ενεργειακές αναβαθμίσεις του 4ου Γυμνασίου Καστοριάς

και του 4ου και 7ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκ. ευρώ περίπου ευρώ, προχωρά ο Δήμος Καστοριάς, μετά την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΠΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας και την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Πρόκειται για επιβράβευση μιας συστηματικής και εντατικής προσπάθειας της δημοτικής αρχής, στην μέχρι τώρα θητείας της, εξασφαλίζοντας την υπογραφή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη για την υλοποίηση σημαντικών έργων ενεργειακής αναβάθμισης τριών σχολικών μονάδων του Δήμου Καστοριάς.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τις τρεις πρώτες ενεργειακές αναβαθμίσεις, που γίνονται στο Δήμο Καστοριάς, οι οποίες είχαν υποβληθεί από το Δήμο για έγκριση, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και εντάχθηκαν με επιλέξιμη δαπάνη :

-4ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς 457.728 ευρώ

-7ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς 321.612 ευρώ 

-4ο Γυμνάσιο Καστοριάς 561.860  ευρώ

"Εναρμονισμένοι στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής αλλά και την παγκόσμια περιβαλλοντική πολιτική, πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων με στόχο το πρόγραμμα αυτό να επεκταθεί και σε άλλες σχολικές δομές, προκειμένου να προσφέρουμε και να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες άνεσης σε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό", δήλωσε ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Έργων, Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσίας Δόμησης, Ντίνος Τσανούσας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αξιολόγηση και εξασφάλιση της έγκρισης χρηματοδότησης, στις διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής, επισημαίνοντας ότι :”άμεσα αναμένεται η δημοπράτηση των έργων, ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθούν ανάλογες δράσεις 3.000.000 ευρώ, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο ετοιμότητας των μελετών”.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με χρηματοδότηση από το Ε.Π. "Δυτικής Μακεδονίας" (2014-2020) και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας "Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς".

“Βασική προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση των  σχολικών κτιρίων σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία  και υλοποιώντας  παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης με σημαντική ωφέλεια τόσο στην οικονομία, όσο και στο περιβάλλον”, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

Ειδικότερα οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στα κτίρια θα είναι οι εξής:

- θωράκιση του κτιριακού κελύφους και του δώματος με εξωτερική θερμομόνωση εξηλασμένης Πολυστερίνης, 

-αντικατάσταση του συγκροτήματος Λέβητα - Καυστήρα με νέας τεχνολογίας συμπύκνωσης πετρελαίου με μείωσης της ισχύος αυτού, λόγω τοποθετήσεως της θερμομόνωσης και εγκατάσταση αυτοματισμών κατηγορίας Β ή Γ με αντιστάθμιση στην λειτουργία του λέβητα, τοποθέτηση ασύρματων θερμοστατικών κεφαλών με έλεγχο από ασύρματους θερμοστάτες χώρου για τον θερμοκρασιακό έλεγχο των χώρων του κτιρίου, καθώς και τοποθέτηση κυκλοφορητών νέας τεχνολογίας inverter μεταβλητής ισχύος και παροχής, 

- αντικατάσταση του συνόλου των φωτιστικών σωμάτων με νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED και 

- αντικατάσταση του συνόλου των κουφωμάτων του κτιρίου με νέα κουφώματα, πολυθαλαμικά.

Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ