"


Νέα παράταση προθεσμίας απόσυρσης των ταμειακών μηχανών έως 30 Ιουνίου 2021

Η προθεσμία έληγε στις 31 Μαρτίου 2021

Παράταση προθεσμιών υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων - απόσυρσης
και αναβάθμισης ταμειακών μηχανών

Από τις 30 Ιουνίου 2021, όπου και εκπνέει η προθεσμία για την απόσυρση των παλαιών ταμειακών -και η προθεσμία αναβάθμισης των τεχνικών προδιαγραφών του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ)- ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τη διασύνδεση των ταμειακών και των POS με το Taxis, ενώ από τον Ιούλιο (σ.σ. εφόσον δεν υπάρξει νέα παράταση) θα αρχίσει και η υποχρεωτική συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων το οποίο πήρε επίσης παράταση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κάθε απόδειξη που θα εκδίδεται θα περνάει και θα καταγράφεται στο ηλεκτρονικό βιβλίο της επιχείρησης που θα λειτουργεί στο myData και στο πλαίσιο αυτό, πέραν από τις ταμειακές μηχανές, θα συνδεθούν με το myData και τα μηχανήματα των ηλεκτρονικών πληρωμών POS, με στόχο να υπάρχει διασφάλιση ότι όλες οι συναλλαγές θα καταχωρούνται στα ηλεκτρονικά βιβλία κάθε επιχείρησης.

Για όσες επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί μέχρι στιγμής με το Τaxis, η εφορία γνωρίζει πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή, αλλά δεν γνωρίζει πώς έγινε η συναλλαγή, δηλαδή εάν διενεργήθηκε με μετρητά ή ηλεκτρονικά. Έτσι, η διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με το ηλεκτρονικό σύστημα POS θα δώσει και τη συγκεκριμένη πληροφορία στη φορολογική διοίκηση.

Με χρονοκαθυστέρηση

Ωστόσο, η καταχώρηση των αποδείξεων στην ηλεκτρονική μερίδα (my Data) που θα τηρεί κάθε επαγγελματίας, δεν θα γίνεται τόσο αυτόματα, αλλά με κάποια χρονοκαθυστέρηση.

Η καθυστέρηση αποστολής των αποδείξεων, θα είναι ανάλογη του κινδύνου φοροδιαφυγής κάθε επαγγελματικής ομάδας, και θα ξεκινά από 15 λεπτά και θα φτάνει μέχρι το 24ωρο.

Σύμφωνα με το πλάνο της ΑΑΔΕ οι χρόνοι αποστολής των αποδείξεων στο myData, που θα τηρείται στο taxisnet είναι οι ακόλουθοι:

Οι επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ινστιτούτα αδυνατίσματος και τα συνεργεία επισκευής οχημάτων θα διασυνδεθούν, μέσω των αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών τους, με το σύστημα TAXIS και θα υποχρεωθούν να αποστέλλουν στο σύστημα αυτό τα δεδομένα των αποδείξεων που θα εκδίδουν ανά χρονικά διαστήματα 15 έως 30 λεπτών. 

Οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αγαθών θα αποστέλλουν, μέσω των δικών τους αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών, τα δεδομένα των εκδιδόμενων αποδείξεων σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα, τα οποία θα κυμαίνονται από 6 έως 8 ώρες.

Οι λιανοπωλητές προϊόντων σε λαϊκές αγορές, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών άσκησης της δραστηριότητάς τους, θα επιτρέπεται να αποστέλλουν τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδουν ανά 24 ώρες.

Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ