"


570.000 ευρώ με πόρους της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ για τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Καστοριάς

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών,

κ. António Guterres, υπήρξε «τρομακτική αύξηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, από την ενδοοικογενειακή βία έως τη σεξουαλική κακοποίηση, την διαδικτυακή παρενόχληση και τη γυναικοκτονία. Αυτός είναι ένας κρυμμένος πόλεμος κατά των γυναικών. Η πρόληψη και ο τερματισμός απαιτεί την ίδια δέσμευση και πόρους που αφιερώνουμε σε άλλες μορφές πολέμου».

Η δέσμευση αυτή εκφράστηκε και οι πόροι εξασφαλίστηκαν με την υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιο Κασαπίδη, της τροποποίησης των Αποφάσεων Ένταξης των Πράξεων ενίσχυσης της λειτουργίας των δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας, συνολικού προϋπολογισμού 2.355.800 ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας, του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της λειτουργίας, έως 30.09.2023, των Δομών:

-Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Καστοριάς, προϋπολογισμού 570.000 ευρώ.

-Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης, προϋπολογισμού 525.000 ευρώ.

-Ξενώνας Φιλοξενίας στο Δήμο Κοζάνης, προϋπολογισμού 737.000 ευρώ.

-Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Φλώρινας, προϋπολογισμού 523.800 ευρώ.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, του Δήμου Καστοριάς δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών για την καταπολέμηση της βίας- Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο» σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. 

Η λειτουργία των Δομών συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και Εθνικούς Πόρους, μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 10 – «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης (ΕΚΤ)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Δυτική Μακεδονία”, του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η δομή τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, σε συνδυασμό με την ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και την ίδρυση Ξενώνων σε πανελλαδικό επίπεδο. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με την Ε.Ε.Τ.Α.Α. ως «Συντονιστή Δικαιούχου».

Το κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς αποτελεί έναν χώρο υποστήριξης και παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός μα πάνω από όλα η εχεμύθεια, αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του κέντρου.

Πρόκειται για έναν ασφαλή χώρο που διέπεται από άνευ όρων αποδοχή, ενσυναίσθηση και θετική αναγνώριση.

Απευθύνεται σε γυναίκες οι οποίες υφίστανται ή έχουν υποστεί οπουδήποτε είδος βίας (συναισθηματική, λεκτική, κοινωνική, οικονομική, σεξουαλική) καθώς και σε γυναίκες θύματα πορνείας και trafficking.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι η ατομική και ομαδική συμβουλευτική, η ψυχοκοινωνική στήριξη των γυναικών, η διασύνδεση με υγειονομικούς φορείς και φορείς ασφάλειας καθώς και η συνεργασία και παραπομπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, διεξάγονται εκστρατείες ενημέρωσης, πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, εκπαιδευτικές ημερίδες, σχετικές έρευνες που αφορούν στη βία και ομάδες γονέων που απαρτίζονται από μητέρες.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο στελεχώνεται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και κοινωνιολόγο. Οι υπηρεσίες μας παρέχονται δωρεάν και διασφαλίζονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καστοριάς αποτελεί κομμάτι ενός πανελλαδικού δικτύου, 50 φορέων συνολικά, που εξυπηρετούν τις ανάγκες γυναικών που είναι ή υπήρξαν θύματα βίας. Συνολικά, ανά την Ελλάδα, λειτουργούν 30 συμβουλευτικά κέντρα, 19 ξενώνες φιλοξενίας γυναικών καθώς και η εικοσιτετράωρη υποστηρικτική τηλεφωνική γραμμή, το 15900.

Όλοι οι φορείς εντάσσονται στο ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και στοχεύει στην πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ