"


Πράσινο φως από την ΕΤΑΔ Α.Ε. για την παραχώρηση του «Ξενία Καστοριάς» στο Υπουργείο Πολιτισμού

Το πράσινο φως για την παραχώρηση του Ξενία Καστοριάς στο Υπουργείο Πολιτισμού

αναμένεται να δώσει στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης 24/03/2021 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΔ Α.Ε.

Μία εξέλιξη, που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς σε τάχιστο χρόνο η Διοίκηση της ΕΤΑΔ έκανε δεκτό το αίτημά μας για την αξιοποίηση του ιστορικού Ξενία, μέσω της παραχώρησης και διασύνδεσής του με το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ήμουν σε συνεχή επικοινωνία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ Α.Ε. Αντώνη Μπέζα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ Α.Ε. Στέφανο Βλαστό προκειμένου να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες. 

Τηρώντας τις δεσμεύσεις μας και σε απόλυτο συντονισμό με τους εμπλεκόμενους φορείς καταφέραμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Το χρονικό που οδήγησε στην αξιοποίηση του Ξενία Καστοριάς

Το Νοέμβριο του 2018, ο σημερινός Πρωθυπουργός της χώρας μας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί την Καστοριά, ως Πρόεδρος τότε της Νέας Δημοκρατίας, για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, έμεινε έκπληκτος από τον πλούτο των εκθεμάτων. 

Ως Βουλευτής τότε της περιοχής, του εξέφρασα την ανάγκη επέκτασης του Μουσείου, προτείνοντας την αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου Ξενία, ως τη βέλτιστη λύση και τη δημιουργία ενός πολιτιστικού πάρκου, που θα αναδεικνύει το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγκάλιασε αμέσως την πρόταση και δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση του Ξενία.

Τον Οκτώβρη του 2020,  η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, ήταν ο προάγγελος της σημερινής ευχάριστης εξέλιξης. 

Αφού διαπίστωσε και η ίδια ότι τα εκθέματα είναι πολλά και στριμωγμένα και ότι υπάρχει ένας τεράστιος θησαυρός που δεν δύναται να εκτεθεί στα περιορισμένα τετραγωνικά, παρότρυνε όλους τους τοπικούς φορείς να καταθέσουν αίτημα παραχώρησης και αξιοποίησης του Ξενία.

Ως Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, τηρώντας και τη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού, τρέξαμε γρήγορα τις διαδικασίες σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, που κατέθεσε και σχετικό αίτημα στη Διοίκηση της ΕΤΑΔ Α.Ε. 

Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε την παραχώρηση του κτιρίου εκ μέρους της ΕΤΑΔ, προκειμένου να το αποκαταστήσει και να το συνδέσει με το Βυζαντινό Μουσείο.

Τα επόμενα βήματα

Επόμενο βήμα να ξεκινήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την αποκατάσταση και προσαρμογή του κτιρίου σε χώρους μουσειακών υποδομών. 

Με την κίνηση αυτή θέλουμε πρωτίστως να αναδειχθεί ο πλούτος  των εκθεμάτων της βυζαντινής αρχόντισσας Καστοριάς και να δημιουργήσουμε έναν πόλο έλξης πολιτισμού και τουρισμού στο ιστορικό κέντρο της πόλης , που θα δώσει προστιθέμενη αξία στον τόπο.


Μαρία Αντωνίου 

Επικεφαλής Γραφείου Μακεδονίας Πρωθυπουργού





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ