"


Συναντήσεις των προέδρων των κοινοτήτων με τους βουλευτές Καστοριάς

 

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και οι αλλαγές που επιφέρει στον εκλογικό νόμο

στην αυτοδιοίκηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο συναντήσεων που είχε αντιπροσωπεία των προέδρων των κοινοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, με τους βουλευτές Ζήση Τζηκαλάγια και Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Αντιπροσωπεία των προέδρων, αποτελούμενη από την  Κ. Πηγατσιώτη από το Τοιχιό, τον Δ. Ζαρογιάννη από το Χιλιοδένδρο,τον Β. Μιρκόπουλο από το Μαυροχώρι και τον Π. Πασχάλογλου από την Ποριά, συζήτησε με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ζήση Τζηκαλάγια, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «όλοι συμφωνούν για την αναγκαιότητα επαναφοράς της ενισχυμένης αναλογικής (εκλογή Δημάρχου με 43%,πλειοψηφία 3/ 5 στο Δημοτικό Συμβούλιο, ελάχιστο όριο 3%). Οι κάτοικοι όμως των χωριών θέλουν να παραμείνει ο Πρόεδρός τους. Πιστεύω πως δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην υπαγωγή των κοινοτήτων στα ψηφοδέλτια των υπ. Δημάρχων.  Ο πολίτης πρέπει ελεύθερα να επιλέγει τον Πρόεδρό του στο χωριό. Όχι μόνον για τις κάτω των 300 ή 500 κατοίκων που αποδέχθηκε ήδη ο Υπουργός Εσωτερικών αλλά για όλες. Μέχρι να έρθει το Ν/Σ στη Βουλή μπορούμε να βρούμε την καλύτερη λύση, γιατί αποτελεί πεποίθησή μας πως η Κοινότητα αποτελεί συστατικό κύτταρο της Δημοκρατίας».

Στη συνάντηση που είχε  στο γραφείο της η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ολυμπία Τελιγιορίδου με το Άτυπο Συντονιστικό Όργανο Κοινοτήτων, έγινε συζήτηση για το νομοσχέδιο. Η βουλευτής στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες να εκπροσωπούνται άμεσα» μέσω της ανάδειξης των μελών των Τοπικών Συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη.

«Η ΝΔ καταστρατηγεί την ανεξαρτησία των Τοπικών Κοινοτήτων καθώς δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων και οι πολίτες δεν θα μπορούν να επιλέγουν με βάση την καταλληλότητα των υποψηφίων, αλλά με βάση την ένταξή τους στα δημοτικά και κομματικά ψηφοδέλτια. Η ΝΔ επιστρέφει στο παρελθόν και αντί να ενισχύσει τα τοπικά συμβούλια με αρμοδιότητες και πόρους αναιρεί την ανεξαρτησία της ύπαρξής τους» ανέφερε μετά τη συνάντηση η κ. Τελιγιορίδου, υπογραμμίζοντας πως «είναι στο πλευρό του Συμβουλίου Κοινοτήτων Δήμου Καστοριάς, καθώς ο θεσμός των Τοπικών Συμβουλίων αποτελεί τον πυρήνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πεδίο άσκησης πολιτικής δίπλα στις ανάγκες του πολίτη».






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ