"


Θωρακίζεται ενεργειακά ο Δήμος Βοΐου - 5+2 έργα, προϋπολογισμού 3,1 εκ. ευρώ με πόρους της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε.

Στην ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων σχολικών μονάδων και τριών Κοινοτικών-Δημοτικών

Καταστημάτων με έργα συνολικού ύψους 3,1 εκατ. ευρώ, που «θωρακίζουν» ενεργειακά τα κτίρια και τα κάνουν φιλικά προς το περιβάλλον, προχωράει ο δήμος Βοΐου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής έργα: 

- Γυμνάσιο-Λύκειο Νεάπολης

- Γυμνάσιο-Λύκειο Τσοτυλίου

- Δημ. Σχολείο Νεάπολης

- Δημ. Σχολείο Τσοτυλίου

- Πρώην Κοιν. Κατάστημα Εράτυρας

- Δημ. Κατάστημα Ασκίου και

- Δημ. Κατάστημα Νεάπολης

Δημοτικό Σχολείο Τσοτυλίου

Από τα παραπάνω έργα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής «τρία από αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη, δύο θα δημοπρατηθούν τέλη Ιανουαρίου και άλλα δύο έχουν υποβληθεί στο ΕΣΠΑ».

Αναλυτικά τα τρία έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν το προσεχές διάστημα είναι :

Κοινοτικό Κατάστημα Νεάπολης

1. Ενεργειακή αναβάθμιση Γυμνασίου-Λυκείου Νεάπολης, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ

2. Ενεργειακή αναβάθμιση Γυμνασίου-Λυκείου Τσοτυλίου, προϋπολογισμού 420.000 ευρώ

3. Ενεργειακή αναβάθμιση πρώην Κοινοτικού Καταστήματος Εράτυρας, προϋπολογισμού 85.000 ευρώ


Γυμνάσιο-Λύκειο Νεάπολης

Δημοπρατούνται δύο νέα έργα Δημοτικών κτιρίων 

Δύο ακόμη σημαντικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης Δημοτικών Καταστημάτων συνολικού προϋπολογισμού 620.000 ευρώ, που «θωρακίζουν» ενεργειακά τα κτίρια και τα κάνουν φιλικά προς το περιβάλλον, θα δημοπρατήσει τέλη Ιανουαρίου ο Δήμος Βοΐου.

Πρόκειται για τα Δημοτικά Καταστήματα Νεάπολης και Ασκίου τα οποία θα δημοπρατηθούν στις 26 και 28 Ιανουαρίου 2021, με προϋπολογισμό 230.000 και 390.000 αντίστοιχα.

Η χρηματοδότηση των έργων προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

«Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος Βοΐου συμβάλει στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων του και στην προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα και επιτυγχάνει μείωση των θερμικών απωλειών των κτιρίων, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, εξοικονόμηση πόρων, δημιουργία ευχάριστων συνθηκών παραμονής εντός των χώρων των κτιρίων, ενώ δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο υλοποίησης των έργων», δήλωσε ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής.

Μεταξύ των παρεμβάσεων περιλαμβάνονται: αντικατάσταση των κουφωμάτων και των υαλοπινάκων, θερμομόνωση της τοιχοποιίας και της στέγης, αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέα, τεχνολογίας led και αντικατάσταση των συμβατικών συστημάτων θέρμανσης (λέβητες πετρελαίου) με αντλίες θερμότητας καθώς και με λέβητες σύγχρονης τεχνολογίας κατά περίπτωση.

Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου   «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΣΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΪΟΥ» 

Από τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν θα εξασφαλιστεί η βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του κτιρίου με ταυτόχρονη βελτίωση των συνθηκών άνεσης τόσο των υπαλλήλων, όσο και  των επισκεπτών.

Σκοπός με το πέρας των εργασιών αναβάθμισης είναι η κατάταξη του κτιρίου σε όσο το δυνατόν ανώτερη κατηγορία με ελάχιστη την Β. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή το κτίριο θα έχει ετήσια κατανάλωση 175,8 kWh/m2. 

Παράλληλα θα επιτευχθεί ηχομόνωση, πυροπροστασία και παθητικός αερισμός του κτιρίου, λόγω επιλογής υλικών. Φυσικά, θα επιτευχθεί αύξηση της αντοχής του κτιρίου σε κλιματικές καταπονήσεις και φθορές με ταυτόχρονη βελτίωση της αισθητικής με σύγχρονα και ποιοτικά υλικά επίχρισης και επένδυσης.

Δημοτικό Κατάστημα Βοϊου


Σύμφωνα με την μελέτη οι προτεινόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

-Εργασίες εξωτερικής θερμομόνωσης κελύφους μετά από εργασίες καθαίρεσης επιστρώσεων τοίχων και επιχρισμάτων. Το τμήμα του δώματος θα μονωθεί με μόνωση πολυστερίνης πάχους 10 εκ. EPS 200 και επικάλυψη με ταρατσόπλακες. Το τμήμα που έχει στέγη θα μονωθεί επίσης με πετροβάμβακα πάχους 10 εκ.

-Αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων κουφωμάτων με νέα συνθετικά κουφώματα με θερμοδιακοπή και με θερμομονωτικούς, ηχομονωτικούς, ανακλαστικούς, τριπλής υάλωσης υαλοπίνακες.

-Αντικατάσταση του συστήματος λέβητα-καυστήρα κεντρικής θέρμανσης με νέο μικρότερης ισχύος (93,0kW) και υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης (>90%) και εγκατάσταση συστήματος εξωτερικής αντιστάθμισης.

-Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα, τύπου LED υψηλής απόδοσης


Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου   «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΚΤΙΡΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΪΟΥ»

– Εξωτερική θερμομόνωση κελύφους με γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη πάχους 7εκ. (εξωτερικοί τοίχοι κελύφους και οροφή της πυλωτής)

– Θερμομόνωση δομικών στοιχείων με τοποθέτηση πλακών ορυκτοβάμβακα πάχους 10εκ. στην πλάκα της οροφής του 1ου ορόφου

Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης


– Αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων. Τα υφιστάμενα ξύλινα κουφώματα με μονούς υαλοπίνακες, θα αντικατασταθούν από ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου με διπλούς υαλοπίνακες συνολικού πάχους 27mm.

– Αντικατάσταση μονάδας παραγωγής θέρμανσης. Θα αντικατασταθεί ο υφιστάμενος παλαιός λέβητας από νέο, σύγχρονο λέβητα πετρελαίου συμπύκνωσης με αυτοματισμό αντιστάθμισης, και θα αντικατασταθούν οι υφιστάμενοι συλλέκτες, ο κυκλοφορητής, ο καπναγωγός και οι σιδηροσωλήνες λεβητοστασίου

– Προσθήκη και αντικατάσταση κλιματιστικών μονάδων. Θα γίνει αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων κλιματιστικών μονάδων (11 τεμάχια) με νέες διαιρούμενου τύπου, τεχνολογίας inverter με υψηλό συντελεστή ενεργειακής απόδοσης EER, καθώς και εγκατάσταση νέων κλιματιστικών μονάδων (8 τεμάχια) στους χώρους που δεν υπήρχαν

– Αντικατάσταση φωτιστικών. Θα γίνει αντικατάσταση των λαμπτήρων της αίθουσας με νέους τύπου LED και αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων στο υπόλοιπο κτίριο με νέα φωτιστικά τύπου LED.

«Με τα νέα έργα ενεργειακής αναβάθμισης Δημοτικών κτιρίων δίνεται από την Δημοτική Αρχή συνέχεια στον σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής και ανάπτυξης στο Δήμο Βοΐου, τα οποία αποδίδονται στους πολίτες και την κοινωνία», υποστήριξε ο Δήμαρχος Χρήστος Ζευκλής.

Ο Δήμαρχος Βοϊου Χρήστος Ζευκλής


Επιπλέον ακόμη δύο έργα ενεργειακής αναβάθμισης υποβλήθηκαν στο ΕΣΠΑ

Αξίζει, τέλος να σημειωθεί ότι υποβλήθηκαν στο ΕΣΠΑ, δύο ακόμη έργα και συγκεκριμένα σχολικά κτίρια, ενεργειακής αναβάθμισης, συνολικού προϋπολογισμού 1.140.000 ευρώ.

Γυμνάσιο-Λύκειο Τσοτυλίου

Πρόκειται για :

1.Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης, προϋπολογισμού 390.000 ευρώ

2. Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Τσοτυλίου, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ







Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ