"


Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε ξεκινά ο τέταρτος και πέμπτος κύκλος - Οι δικαιούχοι

Στα 5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο τέλος του έτους τα χαμηλότοκα

κρατικά δάνεια μέσω του προγράμματος της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής», το οποίο ενισχύεται με τους κύκλους 4 & 5 για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αντίστοιχα (ειδικά σε αυτούς τους κύκλους, το 50% των ποσών είναι μη επιστρεπτέο). Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η «επιστρεπτέα προκαταβολή» αποτελεί πλέον το βασικό «όπλο» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου επιχειρήσεων Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου. Και στις 2 καινούριες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Παράλληλα, η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (με τα σημερινά δεδομένα, το επιπρόσθετο κόστος ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ για τον Νοέμβριο και στα 2,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους) έχει ως εξής:

Μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής 4» θα διατεθούν 900 εκατ. ευρώ και μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5» επιπλέον 750 εκατ. ευρώ.

Το κόστος για τη χρονική επέκταση των επιδομάτων ανεργίας ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Το κόστος για τις αναστολές εργασίας εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ για τον Νοέμβριο.

Από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων και τις ρυθμίσεις, υπολογίζεται ένα κόστος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Όπως δε επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα επανάληψης και άλλες φορές των συγκεκριμένων μέτρων, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε εννέα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων και την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών μετά τα νέα μέτρα για την πανδημία και τον νέο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.









Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ