"


Έρευνα της Metron Analysis φωτογραφίζει το κοινωνικό επίπεδο των αρνητών της μάσκας

Ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας οι περισσότεροι

Μια μεγάλη έρευνα για τους αρνητές της μάσκας στην Ελλάδα έκανε η Metron Analysis για λογαριασμό του Mega στην οποία παρουσιάζεται το δημογραφικό, το ιδεολογικό αλλά και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο των ανθρώπων που δε δέχονται τη μάσκα σαν αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν οι αρνητές της μάσκας στην Ελλάδα πλησιάζουν το 1 εκατομμύριο πολιτών με το πρώτο στατιστικό στοιχείο να δείχνει ότι αρνητές της μάσκας είναι 225.000 ψηφοφόροι της ΝΔ από τους 2.251.411 ψηφοφόρους της στις εθνικές εκλογές του 2019.

Από τους ψηφοφόρους των ίδιων εκλογών βλέπουμε ότι 249.346 αρνητές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, 54.902 επέλεξαν το ΚΙΝΑΛ ενώ μόνο 20.971 ψηφοφόροι του ΚΚΕ δήλωσαν ότι δεν προστατεύονται από τον κορωνοϊό φορώντας μάσκα. Στους 300.848 φτάνει το νούμερο των αρνητών της μάσκας που ψήφισαν άλλα κόμματα, είτε τα δύο εναπομείναντα της Βουλής (Mέρα25 και Ελληνική Λύσις) είτε εξωκοινοβουλευτικά. Τέλος από τους ψηφοφόρους που έριξαν Λευκό, 27.000 αρνούνται τη μάσκα ως μέσο προστασίας.

Πρώτοι στην άρνηση της μάσκας με 19% είναι αυτοί που προσδιορίζονται ως καθαρά δεξιοί, δεύτεροι έρχονται οι κεντρώοι με 17% ενώ τα πιο χαμηλά ποσοστά συναντάμε στους αριστερούς με 11% και όσους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί με 10%.

Όσον αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης οι αρνητές της μάσκας προέρχονται κατά ποσοστό 27% από το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης ενώ μόλις 10% προέρχονται από το υψηλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα κατέταξε τους αρνητές της μάσκας και με βάση την υποκειμενική κοινωνική ένταξη τους. Τα αποτελέσματα αυτά έδειξαν ότι 33% των αρνητών προέρχονται από την Αγροτική τάξη, 23% από την Εργατική, 20% είναι Μικρομεσαίοι, ενώ 12% μόλις προέρχονται από την Ανώτερη τάξη.





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ