"


Αφιέρωμα στους 13 πρωταγωνιστές της Α’ κατηγορίας, πριν τη σέντρα του 43ου πρωταθλήματος – Προϊστορία και διακρίσεις των ομάδων


Αγωνία τέλος. Τέλος και τα ψέματα. Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου έχουμε σέντρα στο νέο, το 43ο στην ιστορία, πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας. 

Ένα πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί για τρίτη φορά με 13 ομάδες, κάτι που έχει να συμβεί το 2010 και το 2018. 

Οι 13 φετινοί μονομάχοι μετά την... προθέρμανση που έκαναν στον θεσμό του Κυπέλλου, δίνοντας τα πρώτα επίσημα τρία παιχνίδια τους, είναι έτοιμοι να ριχτούν με όνειρα και φιλοδοξίες σε μία νέα “μάχη”, αυτή του πρωταθλήματος.

Οι περισσότερες ομάδες θα παρουσιαστούν ανανεωμένες σε σχέση με πέρσι, μιας και άλλες ενισχύθηκαν, άλλες αποδυναμώθηκαν και άλλες παρέμειναν σταθερές.

Από το περσινό πρωτάθλημα θα απουσιάσει ο Μεγ. Αλέξ.Καλλιθέας, ο οποίος αναδείχθηκε πρωταθλητής και θα εκπροσωπήσει το νομό Καστοριάς στην Γ’ Εθνική.

Το παρών θα δώσουν η Αστραπή Μεσοποταμίας, η οποία συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, αλλά υποβιβάστηκε και επέστρεψε στο τοπικό πρωτάθλημα, καθώς και οι Ελπίδες Μεσ/μίας, οι οποίες κατέκτησαν το πρωτάθλημα στη Β΄κατηγορία και μετά από 5 χρόνια επέστρεψαν στην κατηγορία των μεγάλων.

Στον θεσμό του Κυπέλλου που διεξήχθη σε 4 ομίλους των τριών αγωνιστικών, φάνηκε κατά ένα μεγάλο ποσοστό η δυναμικότητα των ομάδων της Α’ κατηγορίας, ενώ 5 από τις 13 ομάδες της Α’ κατηγορίας, αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του θεσμού, δίνοντας, πλέον, το βάρος τους στο πρωτάθλημα.

Λίγο πριν τη σέντρα του 43ου πρωταθλήματος της Α’ κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Καστοριάς, το sentranews.gr και η εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ, το μοναδικό μέσο που διαθέτει την πληρέστερη ιστορία όλων των σωματείων της ΕΠΣ Καστοριάς, καθώς και τεράστιο φωτογραφικό υλικό, σας προετοιμάζει το έδαφος για να γνωρίσετε την ιστορία και τις διακρίσεις όλων των ομάδων που θα συμμετέχουν στο νέο πρωτάθλημα.

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε  έναν – έναν ξεχωριστά τους 13 πρωταγωνιστές


ΑΣΤΡΑΠΗ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ : Με στόχο την επιστροφή στην Γ’ Εθνική

Με στόχο να κατακτήσει τον 9ο τίτλο στην ιστορία της και να επανέλθει στα Εθνικά πρωταθλήματα, η Αστραπή Μεσοποταμίας θα συμμετέχει φέτος για 25η χρονιά στην Α’ κατηγορία ΕΠΣΚ.

Στην 63χρονη ιστορία τους (1957), οι κιτρινόμαυροι 8 φορές έχουν αναδειχθεί πρωταθλητές, ενώ στον θεσμό του κυπέλλου είναι πολυνίκης με 10 κατακτήσεις σε 16 συμμετοχές, ωστόσο, όμως από το 2013 έχει να εμφανιστεί σε Τελικό Κυπέλλου.

Ο τελευταίος τίτλος για τους κιτρινόμαυρους ήταν πριν 2 χρόνια (2018), ωστόσο, όμως δεν κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία της Γ’ Εθνικής.


ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΗΣ : Αγνοεί το πρωτάθλημα εδώ και 27 χρόνια!!!

Εξήντα τρία (63) χρόνια ιστορία συμπληρώνει ο Ηρακλής Πολυκάρπης (1957), ο οποίος φέτος θα συμμετέχει για 36η χρονιά  στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, έχοντας κατακτήσει 4 πρωταθλήματα, ενώ πριν τρία χρόνια (2017) στέφθηκε για πρώτη φορά κυπελλούχος, έχοντας όμως άλλες δύο φορές στεφθεί φιναλίστ.

Ωστόσο, αγνοεί τον τίτλο εδώ και 27 χρόνια (1993 το τελευταίο πρωτάθλημα), ενώ τα τελευταία 6 χρόνια έχει έντονο πρωταγωνιστικό ρόλο και είναι από τους διεκδικητές του τίτλου.


ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ : 67 χρόνια ζωής με 8 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα

Για 24η χρονιά ο Παναργειακός, που συμπληρώνει τα 67 χρόνια από την ίδρυσή του (1953), θα συμμετέχει φέτος για 8η συνεχόμενη σεζόν στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, όπου 8 φορές αναδείχθηκε πρωταθλητής και 7 φορές κυπελλούχος επί 15 συμμετοχών σε τελικούς.

Ο τελευταίος τίτλος των κοκκινόμαυρων ήταν πριν  6 χρόνια (2014), ωστόσο, όμως, απέτυχε στη διαδικασία των αγώνων μπαράζ. Τα τελευταία χρόνια, έχει χάσει την δυναμική του στο πρωτάθλημα, αλλά και στον θεσμό του κυπέλλου, καθώς δεν έφτασε σε τελικό (τελευταία συμμετοχή το 2013)


ΟΜΟΝΟΙΑ ΒΟΓΑΤΣΙΚΟΥ : Επετειακή χρονιά  - Με την συμπλήρωση των 60 χρόνων ιστορίας, στοχεύει να πανηγυρίσει την άνοδο στην Γ’ Εθνική

Εξήντα χρόνια ζωής (1960) συμπληρώνει φέτος η Ομόνοια Βογατσικού συμμετέχοντας για 9η χρονιά στο πρωτάθλημα των «ΜΕΓΑΛΩΝ».

Κορυφαία διάκριση για τις «αρκούδες» ήταν πριν τρία χρόνια, το 2017, όταν και έγραψε ιστορία με την παρθενική συμμετοχή της σε Τελικό Κυπέλλου, όπου αναδείχθηκε φιναλίστ.

Στον θεσμό του πρωταθλήματος την μεγαλύτερη διάκριση σημείωσε στο περσινό πρωτάθλημα, το οποίο διεκόπη την 16η αγωνιστική λόγω covid-19, καταλαμβάνοντας την 3η θέση, ενώ τόσο το 2017, όσο και  το 2018, είχε αξιόλογη πορεία τερματίζοντας στην 5η θέση της βαθμολογίας και γενικότερα με τις εμφανίσεις και την πορεία της αποτελεί την μεγάλη ευχάριστη έκπληξη σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Ωστόσο παρά την απώλεια ανόδου στο περσινό πρωτάθλημα, οι ιθύνοντες των κυανοκίτρινων, συνεχίζουν με ενθουσιασμό και δυναμικά και φέτος την προσπάθειά τους, επιβεβαιώνοντας την δίψα τους για την άνοδο και την παρθενική κατάκτηση του πρωταθλήματος, θέλοντας παράλληλα να συνδυάσουν την συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ίδρυσή τους με έναν τίτλο, που θα αποτελέσει και την κορυφαία διάκρισή τους. 


ΝΤΑΗΛΑΚΗ : Ο Βασιλιάς της κατηγορίας!!!

Φέτος συμπληρώνει τα 42 χρόνια συμμετοχής του στις 43 διοργανώσεις πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας!!! Θεωρείται ο βασιλιάς της κατηγορίας, αφού είναι ο πιο πιστός σύλλογος, διαθέτοντας τις περισσότερες συμμετοχές στο εν λόγω πρωτάθλημα.

Οι «κυανόμαυροι» έχουν απουσιάσει από την Α’ κατηγορία  μόλις μία χρονιά (1993), όταν το 1992 κατέκτησαν για πρώτη και τελευταία φορά το πρωτάθλημα και συμμετείχαν στην Δ’ Εθνική. 

Επίσης, ο Νταηλάκης στην 48χρονη ιστορία του (1972) στον θεσμό του κυπέλλου μετράει 2 συμμετοχές (1978 και 1993) με ισάριθμες κατακτήσεις.  Μάλιστα, το 1993-93 στον θεσμό του κυπέλλου ερασιτεχνών είχε εκπληκτική πορεία φθάνοντας μέχρι την ημιτελική φάση.

Από το 1994 μέχρι και σήμερα (26 χρόνια) συμμετέχει ανελλιπώς  στο πρωτάθλημα των ΜΕΓΑΛΩΝ έχοντας σταθερή πορεία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει δυναμικά τις ακαδημίες του, από τις οποίες κάθε χρόνο αντλεί ποδοσφαιριστές στελεχώνοντας την μεγάλη ομάδα.


ΔΟΞΑ ΚΟΡΗΣΟΥ : Κλείνει 67 χρόνια ζωής με 2 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο

Εξήντα επτά χρόνια ζωής (1953) συμπληρώνει φέτος η Δόξα Κορησού, η οποία και θα συμμετέχει για 35η χρονιά στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας.

Η  παρουσία των «μαυραετών» στο νέο πρωτάθλημα θα είναι η 13η συνεχόμενη (ανελλιπώς από  το 2007), ενώ από πλευράς διακρίσεων έχουν να επιδείξουν δύο πρωταθλήματα. 

Ο τελευταίος τίτλος καταγράφεται πριν 18 χρόνια (2002), το μακρινό  δε 1980 ο παρθενικός τους τίτλος. Επίσης στον θεσμό του κυπέλλου έχουν μία και μοναδική συμμετοχή σε τελικό, το 1992, το οποίο και κατέκτησαν.

Η πορεία των «μαυραετών» τα τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας είναι αξιόλογη και σταθερή, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει σημαντικά τις ακαδημίες της, οι οποίες και αποτελούν φυτώριο για την μεγάλη ομάδα.


ΔΟΞΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ : Με στόχο μία ικανοποιητική πορεία

Για 27η χρονιά θα συμμετέχει φέτος στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας η Δόξα Αμπελοκήπων, η οποία συμπληρώνει 59 χρόνια από την ίδρυσή της (1961).

Ωστόσο, οι μαυραετοί σε όλα αυτά τα χρόνια, ορισμένα εκ των οποίων είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, φθάνοντας μια ανάσα από την άνοδο, τελικά δεν κατάφεραν νε γευτούν τη χαρά της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος.

Επίσης και στον θεσμό του κυπέλλου οκτώ φορές είχαν φτάσει σε ημιτελικό της διοργάνωσης, ενώ η κορυφαία της διάκριση ήταν πριν δύο χρόνια, το 2018, όταν και συμμετείχαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε Τελικό Κυπέλλου, όπου και αναδείχθηκαν φιναλίστ. 

Από το 2011 μέχρι και σήμερα (10 χρόνια) συμμετέχουν ανελλιπώς στην Α’ κατηγορία, κινούμενοι ωστόσο στην μετριότητα – με εξαίρεση το 2012 όταν τερμάτισαν στην 2η θέση - χωρίς, φυσικά να απειληθούν σοβαρά με υποβιβασμό, ενώ τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να δώσει βαρύτητα στις ακαδημίες, προκειμένου μέσα από αυτές να προωθεί ποδοσφαιριστές στην ανδρική ομάδα.


ΑΟ ΚΑΣΤΩΡ : Μετράει δύο πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα σε 34 χρόνια ιστορίας

Στην 34χρονη ιστορία του ο Α.Ο. Κάστωρ θα συμμετέχει φέτος για 17η χρονιά (7η συνεχόμενη) στην Α’ κατηγορία, στην οποία και μετράει δύο πρωταθλήματα.

Ωστόσο,  τελευταίος τίτλος ήταν πριν δώδεκα χρόνια (2008), ενώ το 2003 είχε κατακτήσει το παρθενικό του πρωτάθλημα, συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε εθνική κατηγορία.

Τα τελευταία 6 χρόνια συμμετέχει ανελλιπώς στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, έχοντας όμως τα τελευταία χρόνια πτωτική πορεία (2ος, 3ος, 6ος, 9ος, 12ος και 11ος). Αυτό οφείλεται στην μεγάλη ανανέωση έμψυχου δυναμικού και στην απειρία των νέων ποδοσφαιριστών, ενώ είναι από τα πιο νεανικά σωματεία της κατηγορίας.

Πριν δύο χρόνια είχε απογοητευτική πορεία, αλλά τελικά απέφυγε τον υποβιβασμό εξαιτίας άρνησης ομάδων της Β’ κατηγορίας να ανέλθουν στην Α’.  Επίσης και πέρσι κινδύνευσε με υποβιβασμό, αλλά τελικά κατάφερε να παραμείνει, μιας και όταν διακόπηκε το πρωτάθλημα λόγω covid-19, είχε διαφορά 9 βαθμών από την τελευταία της βαθμολογίας ΑΕ Βιτσίου, η οποία, όμως, λόγω αναδιάρθρωσης, παρέμεινε και αυτή στην κατηγορία 

Στον θεσμό του κυπέλλου ο Α.Ο. Κάστωρ, βρίσκεται στην 3η θέση της βίβλου, καθότι 4 φορές έχει αναδειχθεί κυπελλούχος, επί συνόλου πέντε συμμετοχών του σε τελικούς.

Η ομάδα της Χλόης είναι από τις πρώτες που λειτούργησαν τις οργανωμένες ακαδημίες και μέσα από αυτές έχει αντλήσει και έχει αναδείξει πολλούς ποδοσφαιριστές, ενώ είναι μέλος στο Δίκτυο Σχολών Ακαδημιών της ΠΑΕ Ατρομήτου.


ΓΡΑΜΜΟΣ ΜΑΥΡΟΧΩΡΙΟΥ : 68 χρόνια ιστορίας με έναν τίτλο  και τρία κύπελλα

Για 36η χρονιά – 6η συνεχόμενη - ο Γράμμος Μαυροχωρίου θα δώσει παρών στο 43ο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας.

Οι κυανόλευκοι φέτος συμπληρώνουν 68 χρόνια από την ίδρυσή τους (1952) και στην πολυετή παρουσία τους έχουν να επιδείξουν τον έναν και μοναδικό τίτλο στο πρωτάθλημα, και αυτός ήταν πριν 24 χρόνια (1996).

Ωστόσο, στον θεσμό του Κυπέλλου έχει σημαντικές διακρίσεις με ΕΞΙ συμμετοχές σε τελικούς, εκ των οποίων ΤΡΕΙΣ φορές στέφθηκε κυπελλούχος (1995, 1997 και 2003).

Από το 1998 μέχρι και πέρσι (με εξαίρεση το 2014 που συμμετείχε στην Β’), ο  Γράμμος συμμετέχει ανελλιπώς στο πρωτάθλημα των ΜΕΓΑΛΩΝ, έχοντας - ειδικότερα τα πρώτα χρόνια (μετά τον υποβιβασμό του από την Δ’ Εθνική) - πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όμως, από το 2010 μέχρι και σήμερα η πορεία του στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα (3ος, 5ος, 8ος,10ος και 12ος), ενώ μέσα από την Ακαδημία που ξεκίνησε να λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, στοχεύει στην ανάδειξη και προώθηση των νεαρών ποδοσφαιριστών στην ανδρική ομάδα.


ΑΕ ΓΡΑΜΜΟΧΩΡΙΩΝ : Αναζητώντας την χαμένη της  ταυτότητα…

Την 31η συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας θα σφραγίσει φέτος η ΑΕ Γραμμοχωρίων η οποία συμπληρώνει  34 χρόνια από την ίδρυσή της (1987).

Τα ελάφια θα συμμετέχουν φέτος για 13η συνεχή σεζόν στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, έχοντας, ωστόσο, τα χρόνια αυτά αρκετά σκαμπανεβάσματα στην πορεία τους, από 2η, 3η, 4η θέση μέχρι 12η, 13η και 15η, κινδυνεύοντας δύο φορές σοβαρά με υποβιβασμό.

Τα Γραμμοχώρια αποτελούν μία από τις δυναμικές ομάδες συμμετοχών στην Α’ κατηγορία, έχοντας να επιδείξουν παράλληλα και ένα πρωτάθλημα (2006), ενώ και στον θεσμό του κυπέλλου έγραψαν ιστορία με δύο συμμετοχές και μία κατάκτηση (1999).


ΠΕΝΤΑΒΡΥΣΟΣ : Με στόχο ένα βήμα παραπάνω στην 26η συμμετοχή της

Για 26η χρονιά θα συμμετέχει φέτος στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας η ιστορική ομάδα της Πενταβρύσου, η οποία συμπληρώνει 52 χρόνια από την ίδρυσή της (1968).

Οι κυανόλευκοι μετά από απουσία 5 ετών από το 2012, επανήλθαν σε αγωνιστική δράση το 2017 και την επόμενη χρονιά επέστρεψαν στην Α’ κατηγορία.

Η προσαρμογή και η πορεία τους στις δύο περιόδους που συμμετείχαν ήταν σχετικά ικανοποιητική, ενώ φέτος στην τρίτη συνεχόμενη παρουσία τους στοχεύουν στο ένα βήμα παραπάνω.

Οι «κυανόλευκοι» στην 52χρονη ιστορία τους έχουν να επιδείξουν δύο πρωταθλήματα Α’ κατηγορίας, το πρώτο το μακρινό 1981 και το δεύτερο πριν οκτώ χρόνια, το 2009, ενώ στον θεσμό του κυπέλλου έχουν καταφέρει σε μία και μοναδική τους συμμετοχή να σηκώσουν το τρόπαιο (2008).


ΑΕ ΒΙΤΣΙΟΥ : Με στόχο την παραμονή στην 11η συμμετοχή της στην Α’ κατηγορία

Απογοητευτική ήταν η περσινή πορεία της ΑΕ Βιτσίου στο πρωτάθλημα, αφού στα 16 ματς που διεξήχθησαν μέχρι την διακοπή, ήταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, με μόλις 1 βαθμό (0 νίκες, 1 ισοπαλία και 15 ήττες, τέρματα 4-64) και κατά ένα μεγάλο ποσοστό ο υποβιβασμός στην Β' κατηγορία ήταν πολύ πιθανός.

Τελικά, λόγω αναδιάρθρωσης της κατηγορίας, ανανέωσε τη συμμετοχή της και θα συμμετέχει στο φετινό πρωτάθλημα της Α' ΕΠΣΚ.

Φέτος, συμπληρώνει 15 χρόνια (2003) από την ίδρυσή της (μετονομασία από ΑΕ Τοιχιού σε ΑΕ Βιτσίου), ενώ από το 2014 και για τρία χρόνια η ΑΕ Βιτσίου δεν συμμετείχε σε κανένα πρωτάθλημα, και μόλις πριν τρία χρόνια επανιδρύθηκε συμμετέχοντας στην β’ κατηγορία το 2017 και τα τελευταία δύο χρόνια στην Α' κατηγορία.

Φέτος, θα συμμετέχει για 11η χρονιά στην Α’ κατηγορία - 3η συνεχόμενη - στην οποία η κορυφαία της διάκριση ήταν το 2007, καταλαμβάνοντας την 6η θέση της βαθμολογίας, στοχεύοντας στην παραμονή στην κατηγορία.


ΕΛΠΙΔΕΣ ΜΕΣ/ΜΙΑΣ : Για 8η χρονιά στην Α' κατηγορία

Τριάντα εννέα (39) χρόνια ζωής και προσφοράς στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού Καστοριάς συμπληρώνει φέτος η ομάδα των Ελπίδων Μεσοποταμίας, η οποία θα συμμετέχει για 8η χρονιά στο πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας.

Οι Ελπίδες Μεσοποταμίας ιδρύθηκαν το 1982 και έκτοτε ανελλιπώς μέχρι σήμερα συμμετείχαν σε όλες τις κατηγορίες των πρωταθλημάτων ΕΠΣ Καστοριάς, με ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες στιγμές. 

Η μικρή ομάδα της Μεσοποταμίας από την ίδρυσή της λειτουργεί ως φυτώριο της ιστορικής Αστραπής, αφού διαχρονικά δεκάδες ποδοσφαιριστές έχουν μεταπηδήσει και έχουν αναδειχθεί με τα χρώματα της Αστραπής.

Στο πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας έχουν συμμετάσχει 7 χρονιές 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1999, 2016 και η φετινή 2020 θα είναι η 8η. Η καλύτερη πορεία και βαθμολογική της θέση ήταν το 1991 7η, και το 1990 8η θέση.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι την περσινή περίοδο (2018-19), παρότι τις δόθηκε η ευκαιρία, για τους δικούς τους λόγους δεν δέχθηκαν να αγωνιστούν στην Α' ΕΠΣ, παραμένοντας στην Β' κατηγορία. 

Την χρονιά που μας πέρασε, μπορεί το πρωτάθλημα να μην ολοκληρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας covid-19, (διακόπηκε τρεις αγωνιστικές πριν την λήξη), όμως η πρωτοπορία τους στην βαθμολογία τους έδωσε την άνοδο, και μάλιστα αήττητοι, κάτι που δεν είχε καταφέρει σε όλες τις προηγούμενες κατακτήσεις πρωταθλημάτων.






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ