"


«Κανιάκι»: Το ημίσκληρο τυρί της «Φάρμας Μόσχου» που φιλοδοξεί να βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας



Τα στάδια παραγωγής του νέου τυριού «Κανιάκι» που παρασκευάζει η Φάρμα Μόσχου, ένα καινοτόμο ημίσκληρο κίτρινο τυρί,

τετράμηνης ωρίμανσης, από πρόβειο και γίδινο γάλα σε αναλογία 90:10%, παρουσίασε πρόσφατα εις εκ των ιδιοκτητών, κ. Θωμάς Μόσχος, στους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.
Όπως εξήγησε ο κ. Μόσχος, ο οποίος είναι και απόφοιτος της εν λόγω σχολής, το εξαιρετικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται χωρίς θερμική επεξεργασία σε μπασκί, κάτι που απλοποιεί την παραγωγική διαδικασία και ο λόγος παρασκευής του είναι να καλύψει το μερίδιο της αγοράς που συνήθως καταλαμβάνουν τυριά με προέλευση από άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Gouda και το Provolone.

Πρόκειται για ένα τυρί μεταξύ Gouda και γραβιέρας και όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της σχολής, η δοκιμή του νέου προϊόντος έπεισε ότι θα έχει επιτυχημένη πορεία στην αγορά.

Μάλιστα, η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων δηλώνει την μεγάλη ικανοποίησή της όταν οι απόφοιτοί της πειραματίζονται και καινοτομούν σαν επαγγελματίες, η οποία γίνεται μεγαλύτερη, όταν επιστρέφουν και μοιράζονται μαζί της τις ιδέες τους!

Οι εγκαταστάσεις

Το «κανιάκι» πήρε το όνομά του από το βουνό Κάνιακoς στο χωριό Φωτεινή Καστοριάς, όπου βρίσκεται και ο στάβλος της Φάρμας, η οποία ιδρύθηκε το 1876 από τον ξυλουργό Κωνσταντίνο Μόσχο και σήμερα διευθύνεται από την πέμπτη γενιά της οικογένειας. Στην Φάρμα απασχολούνται ο Θωμάς Μόσχος, γεωπόνος και γαλακτοκόμος της επιχείρησης, ο αδελφός του κτηνίατρος Χρήστος, ο πατέρας Δημήτρης και άλλα 11 άτομα προσωπικό.

Το ζωϊκό κεφάλαιο της «Φάρμας Μόσχου» αριθμεί 1.200 ζώα (πρόβατα τριών φυλών και κατσίκια), ενώ η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 280 - 300 τόνους, εκ των οποίων οι 120-150 τόνοι διατίθενται μέσω της λιανικής και η υπόλοιπη ποσότητα δίδεται στις γαλακτοβιομηχανίες.


Οι εγκαταστάσεις που εκτείνονται σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα περιλαμβάνουν επίσης, εκτός του στάβλου, ένα αρμεκτικό συγκρότημα, η οποία πλαισιώνεται από αποθήκη εμβαδού 1200 τ.μ, καθώς και το τυροκομείο το οποίο καταλαμβάνει 320 τετραγωνικά μέτρα και έχει δυναμικότητα τυροκόμησης 1,5 τόνων γάλακτος/ημερησίως και 1000 κιλών γιαουρτιού.

Καταστήματα λιανικής

Από τον Απρίλιο του 2018, τα αδέλφια Θωμάς και Χρήστος Μόσχος άνοιξαν το πρώτο κατάστημα λιανικής της « Φάρμας Μόσχου» στο Άργος Ορεστικό με γαλακτοκομικά προϊόντα δικής τους παραγωγής.

 Έξι μήνες αργότερα, το δίκτυο λιανικής τους πώλησης επεκτάθηκε και στην πόλη της Καστοριάς, με το κατάστημα που κοσμεί τον πεζόδρομο της Αρχιμήδους. Την επιμέλεια των καταστημάτων ανέλαβε ο ξεχωριστός επιπλοποιός από το Άργος Ορεστικό Νίκος Κέντης.

Στην συνέχεια το δίκτυο λιανικής πώλησης της Φάρμας επεκτάθηκε με νέο κατάστημα στη Μεσοποταμία. Ενώ στα μακροπρόθεσμα σχέδια της επιχείρησης, είναι η εξάπλωση του δικτύου και η δημιουργία καταστημάτων και σε άλλους νομούς της Ελλάδας, αρχής γενομένης από την Θεσσαλονίκη.


Στα εν λόγω καταστήματα διατίθενται προϊόντα υψηλής ποιότητας σε πολύ χαμηλές τιμές που έχουν κερδίσει την προτίμηση του κοινού της περιοχής, όπως κατσικίσιο τυρί φέτα, μπάντζος, μυζήθρα, ανθότυρο, το παστεριωμένο γάλα ημέρας, ρυζόγαλο, κρέμα σε γεύσεις βανίλιας και σοκολάτας, φρέσκα αυγά, παγωτό, frozen yoghurt και φυσικά το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι. Επίσης, οι επισκέπτες των καταστημάτων βρίσκουν και άλλα τοπικά προϊόντα, όπως αρωματικά βότανα από το κτήμα Κλαζίδη, τσάι από το Βίτσι, κ.α.


www.agro24.gr







Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ