"


Πρωτοβουλία του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη για την επόμενη μέρα


Ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Στηρίζουμε κι ενισχύουμε τον τόπο μας.Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και συναντήσεις εργασίας είναι απαραίτητες και ουσιαστικές ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν την έννοια της αλληλεγγύης και εκπέμπουν ελπίδα και αισιοδοξία για τον τόπο μας. Αυτή ήταν αρχικά η κοινή διαπίστωση των τριών Προέδρων (Χαράλαμπου Καραταγλίδη-Επιμελητηρίου, Ευάγγελου Πανταζή-Εμπορικού Συλλόγου και Σιδέρη Σμαρόπουλου-Συνδέσμου Ξενοδόχων Καστοριάς) οι οποίοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη που συγκάλεσε το Σάββατο 2 Μαΐου, ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης.

Ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, ευχαρίστησε τους Προέδρους για την αποδοχή της Πρόσκλησης, τους ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Καστοριάς όλο αυτό το διάστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αρκετές εκ των οποίων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ενώ τους γνωστοποίησε τις προθέσεις του Δήμου για λήψη ορισμένων ευεργετικών αποφάσεων αφού πρωτίστως εγκριθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς.

Διαπιστώσεις:

η κατάσταση ήταν και είναι εξαιρετικά δύσκολη
μπαίνουμε σε μία νέα φάση που ίσως είναι και δυσκολότερη
επανακαθορίζονται από τους πάντες στόχοι και χρονοδιαγράμματα
τα μηνύματα παγκοσμίως για την οικονομία δεν είναι καθόλου ευχάριστα
επικρατεί μία αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας, για τον τρόπο και τον ρυθμό επανεκκίνησης της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας
το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο πρόβλημα είναι ή έλλειψη ρευστότητας και μία ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας
σε τοπικό επίπεδο, γούνα και τουρισμός δύο κυρίαρχοι τομείς είναι αυτή τη στιγμή μετέωροι, ενώ τόσο ο αγροτικός τομέας, όσο και όλοι οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες ακολουθούν την ίδια καθοδική πορεία
Υπάρχει έντονος προβληματισμός και αγωνία για τους εργαζόμενους στην περιοχή μας και το πώς θα επιστρέψουν στις εργασίες τους

Προτάσεις:

αλληλεγγύη σε κάθε δραστηριότητα στην τοπική μας κοινωνία
προσπάθεια αυτοσυντήρησης, διασφάλισης της υγείας, εξασφάλιση χρόνου
μεγαλύτερη και εντονότερη άσκηση πίεσης στα κέντρα των αποφάσεων
αναζήτηση και αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων
συνέχιση των απολυμάνσεων και της καθαριότητας στους δημόσιους χώρους
προβολή και ενίσχυση της τοπικής αγοράς
εκστρατεία θωράκισης της περιοχής για την δημιουργία αισθήματος ασφάλειας των πολιτών
καθορισμός κατάλληλου timming για διαφημιστική αντεπίθεση
συνεργασία με αρμόδιους θεσμικούς φορείς για μεγιστοποίηση αποτελεσματικότητας
δημιουργία κεντρικού μηνύματος-slogan, το οποίο ακολουθείται από κάθε είδους φορέα της περιοχής και κάθε είδους επιχειρηματική, οικονομική, κοινωνική δραστηριότητα.

Πάντως, αυτό που τονίστηκε απ’ όλους είναι ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή και με την γενικευμένη αβεβαιότητα που επικρατεί, είναι σχεδόν αδύνατη η όποια προσέγγιση πιο συγκεκριμένων προτάσεων και δράσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αυτή συνάντηση θα έχει συνέχεια με τη σύγκληση και συμμετοχή όλων των επίσημων εκπροσώπων παραγωγικών και επιχειρηματικών φορέων της περιοχής, με στόχο τον σχεδιασμό  ενός συλλογικού σχεδίου δράσης σε μία νέα βάση και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα για μία θεσμική προσπάθεια στήριξης του τόπου μας, με προτάσεις άμεσες, υλοποιήσιμες και κυρίως πρακτικές, ρεαλιστικές και αποτελεσματικές.
Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ