"


«Μυστική ομάδα» στις ΗΠΑ δίνει ελπίδες για κορωνοϊό: Δύο Καστοριανοί επιστήμονες διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο

Ο δρ Γεώργιος Γιανκόπουλος (πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής της εταιρίας βιοτεχνολογίας Regeneron Pharmaceuticals) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και κατάγεται από την Καστοριά Φωτογραφία: Hellas Journal via ABC News.

Η μεγάλη ελπίδα που ξεπετιέται για πρόληψη και θεραπεία του κορωνοϊού φαίνεται να είναι τα φάρμακα αντισωμάτων, δημιουργώντας ευρύτερο πεδίο ανοσίας και αντίστασης στον επικίνδυνο ιό, τουλάχιστον έως την κυκλοφορία ενός ασφαλούς εμβολίου.

Στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεχωρίζουν δυο Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι με μια πολλά υποσχόμενη έρευνα προσδίδουν μια νέα διάσταση στην προοπτική αποτελεσματικού «χτυπήματος» του κορωνοϊού μέσα στην τρέχουσα χρονιά.


Πρόκειται για τον δρα Γεώργιο Γιανκόπουλο (πρόεδρο και επιστημονικό διευθυντή της εταιρίας βιοτεχνολογίας Regeneron Pharmaceuticals), ο οποίος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και κατάγεται από την Καστοριά, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, με πολλές διακρίσεις, καθώς και τον δρα Χρήστο Κυρατσού (αντιπρόεδρο της Regeneron και επικεφαλής των ερευνών για μολυσματικές ασθένειες), γεννημένο και μεγαλωμένο στην Κοζάνη, πτυχιούχο της Φαρμακευτικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια Κολούμπια και Νέας Υόρκης (NYU).



  • Τις τελευταίες μέρες, τόσο μέσα από δημοσιεύματα σε επιστημονικά έντυπα, όσο και με παρουσιάσεις σε αμερικανικά ΜΜΕ, προβλήθηκε η εργασία των προαναφερόμενων ομογενών, ως σημαντική και πειστική για τα έως τώρα αισιόδοξα αποτελέσματά της. 
  • Τα αντισώματα προέρχονται από άτομα που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό και οι ερευνητές παίρνουν χιλιάδες αντισώματα για να βρουν τα καλύτερα και τα ισχυρότερα. Ακολούθως, τα κλωνοποιούν σε απεριόριστες ποσότητες. Η Regeneron συνεργάζεται με την Biomedical Advanced Research and Development Authority των ΗΠΑ.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρθηκε ότι στυλοβάτης όλου του εγχειρήματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Αμερική είναι ο 33χρονος επιχειρηματίας και επιστήμονας, δρ. Tom Cahill, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει μια «μυστική ομάδα» με τη συμμετοχή δισεκατομμυριούχων επενδυτών και επιστημόνων, βρίσκοντας τον τρόπο από την «πίσω πόρτα» να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ.


Όπως σημειώθηκε, ηγείται μιας ομάδας με τα καλύτερα μυαλά στην επιστήμη και τους καλύτερους ειδικούς στις ΗΠΑ για τη θεραπεία της νόσου COVID-19. Η αποστολή της ομάδας παρομοιάζεται ως ένα σύγχρονο «Πρόγραμμα Μανχάταν». Αυτή τη φορά όμως, το έργο δεν είναι η παραγωγή πυρηνικών όπλων, αλλά η παραγωγή φαρμάκων κατά του κορωνοϊού, λειτουργώντας ως «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα σε ομοσπονδιακή εξουσία, δισεκατομμυριούχους και κορυφαίους επιστήμονες, με τους δυο ομογενείς να διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού στόχου.


Η «σύμπραξη» με την Regeneron αποτελεί ένα κομμάτι της όλης προσπάθειας, επενδύοντας στα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων και με βασικό επιχείρημα ότι αποτελούν την πιο ελπιδοφόρα θεραπεία. Η ομάδα είχε προτείνει στην Regeneron να μεταφέρει μέρος των εγκαταστάσεων παραγωγής της στην Ιρλανδία προκειμένου να φτιάξει τα φάρμακα σε επαρκείς ποσότητες και ήδη έλαβε την έγκριση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).


  • Εν τω μεταξύ, συνολικά στις ΗΠΑ τουλάχιστον πέντε άλλες επιστημονικές ομάδες εργάζονται για εξεύρεση θεραπειών με αντισώματα. Επίσης, πανομοιότυπες υποσχόμενες έρευνες διεξάγονται στο Ισραήλ, την Ιαπωνία, την Ολλανδία και σε άλλα κράτη, χρησιμοποιώντας κάθε είδους τεχνικές ανάπτυξης αντισωμάτων. 
  • Για παράδειγμα, την περασμένη Δευτέρα, ελβετο-αμερικανική ομάδα ανακοίνωσε την ανακάλυψη πολλά υποσχόμενου «μονοκλωνικού ανθρώπινου αντισώματος». Αυτό το αντίσωμα ονομάσθηκε S309 και «υπόσχεται να γίνει αποτελεσματικό αντίδοτο στην πανδημία Covid-19», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η Νότια Κορέα μπορεί να είναι η πρώτη χώρα που ανέπτυξε ένα τέτοιο φάρμακο, με τοπική εταιρεία να σχεδιάζει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές τον Ιούλιο. Πάντως, ένα στοιχείο που θεωρείται σημαντικό είναι ότι τα συνδυασμένα αντισώματα θα πρέπει να παρέχουν καλύτερη προστασία εάν ο ιός μεταλλάσσεται.


Επειδή ο δρόμος μέχρι την εξεύρεση εμβολίου για τον τερματισμό της πανδημίας είναι μακρύς (υπολογίζεται από ένα μέχρι δυο χρόνια και αν γίνει κατορθωτό), αρκετές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητές, παράλληλα με τις προσπάθειες για την εξεύρεση εμβολίου, έχουν επιδοθεί σε έναν επίμονο αγώνα για την κατασκευή φαρμάκων με αντισώματα, τα οποία θα χρησιμεύουν τόσο για την πρόληψη της νόσου και την προστασία όσων ατόμων δεν ασθένησαν, αλλά και για τη θεραπεία ασθενών με ήπια και βαριά συμπτώματα.





  • Γιανκόπουλος και Κυρατσούς βρίσκονται μερικά βήματα μπροστά

Ενώ λοιπόν γίνονται τέτοιες έρευνες από αρκετές εταιρείες και πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες, αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι η Regeneron βρίσκεται μερικά βήματα μπροστά λόγω του γεγονότος ότι είχε ξεκινήσει την έρευνα νωρίτερα, από τον Ιανουάριο, και κυρίως επειδή είχε πρωτοστατήσει με τις ίδιες ακριβώς τεχνολογίες που χρησιμοποίησε για να κατασκευάσει αντισώματα εναντίον του Έμπολα (η θεραπεία αντισωμάτων βοήθησε τότε σε συγκεκριμένες ομάδες να μειωθεί η θνησιμότητα πάνω από 80%).


Επομένως, με τις ίδιες τεχνικές και την ίδια μεθοδολογία προχωρεί για κάτι αντίστοιχο στην ανάπτυξη αντισωμάτων για τον κορωνοϊό. Ο δρ Γιανκόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του Τζορτζ Στεφανόπουλου στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, αλλά και σε μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο ομογενειακός οργανισμός «The Hellenic Initiative», εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι τον επόμενο μήνα (Ιούνιο) θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους του νέου «κοκτέιλ αντισωμάτων» που αναπτύσσει η Regeneron.


Όπως είπε, θα μπορεί να ετοιμάσει εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις έως τον Αύγουστο. Η στρατηγική της εταιρείας είναι να στοχεύσει την πρωτεΐνη του ιού, η οποία της επιτρέπει να συνδέεται με τους υποδοχείς και να εισβάλλει σε ανθρώπινα κύτταρα για αναπαραγωγή.


  • «Είναι αντισώματα κατά του ιού που τον εντοπίζουν και τον σκοτώνουν» υπογράμμισε ενδεικτικά ο δρ. Γιανκόπουλος, προσθέτοντας: «Αυτό που αναπτύξαμε είναι τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να φτιάχνουμε ακριβώς αυτά τα αντισώματα που κάνει ο οργανισμός ως απόκριση στο εμβόλιο. Τα φτιάχνουμε έξω από το σώμα, τα αυξάνουμε σε βιοαντιδραστήρες και στη συνέχεια τα εγχύουμε σε ανθρώπους και αμέσως είναι σαν να έχουν εμβολιαστεί».

Ωστόσο, όπως τόνισε, «οι θεραπείες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ένα εμβόλιο. Τα εμβόλια μπορούν να παρέχουν μόνιμη ανοσία σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε όλες αυτές τις προσπάθειες».


Σύμφωνα με τον δρα Γιανκόπουλο, οι κλινικές δοκιμές των αντισωμάτων θα γίνουν σε τρία επίπεδα: Σε ανθρώπους που δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό ώστε να δράσουν ως φάρμακο πρόληψης. Σε ασθενείς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου για να τους προστατεύσουν από τα χειρότερα. Και σε ασθενείς που νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα, ακόμα και σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επίσης είπε ότι σε πρώτο στάδιο τα αντισώματα αυτά θα προστατεύσουν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους ηλικιωμένους.


Ο δρ Χρήστος Κυρατσούς ανέφερε ότι «είμαστε σε φάση που σχεδόν έχουμε τελειώσει με την επιλογή αυτών των αντισωμάτων. Είχαμε χιλιάδες αντισώματα και επιλέξαμε τα δυο που έχουν μεγαλύτερη δράση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να δώσουμε μια λύση για τον κορωνοϊό έως το φθινόπωρο».


hellasjournal




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ