"


Μαρία Σπυράκη : Ερώτηση στην Ευρωβουλή για ενίσχυση των αγροτών της Μεσοποταμίας, λόγω καραντίνας



Ενεργοποίηση μέτρων  για την ενίσχυση των αγροτών και των μελισσοκόμων στις περιοχές καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας , λόγω της πανδημίας του COVID19, ζητά με ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ  Μαρία Σπυράκη.



Στην ερώτηση της η Ευρωβουλευτής επισημαίνει  ότι στη Δημοτική ενότητα της Μεσοποταμίας της Καστοριάς και σε άλλες κατ´εξοχήν αγροτικές περιοχές, όπου επιβλήθηκε καθολική απαγόρευση μετακινήσεων ως μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοιου, οι αγρότες και οι μελισσοκόμοι δεν έχουν τη δυνατότητα  να μεταβούν στα χωράφια τους, ακόμη και με τήρηση των απαιτούμενων μέσων ατομικής προφύλαξης.

Ως αποτέλεσμα αυτών των μέτρων μεγάλες εκτάσεις κινδυνεύουν να μείνουν ακαλλιέργητες, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, και κατ’ επέκταση στην οικονομία των περιοχών αυτών και στον βιοπορισμό των κατοίκων τους.

Με δεδομένη την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσής τους η κα Σπυράκη ρωτά την Κομισιόν εάν υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης κονδυλίων είτε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης είτε από άλλα διαρθρωτικά ταμεία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευρωπαίων αγροτών και μελισσοκόμων και ειδικά εκείνων που πέρασαν μια περίοδο καραντίνας , όπως συνέβη στην Μεσοποταμία Καστοριάς.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της Ευρωβουλευτή έχει ως εξής:

Στη δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας της Καστοριάς, επιβλήθηκε καθολική απαγόρευση μετακινήσεων, ως μέτρο κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της πανδημίας του κοροναϊού (1).

Η μετάβαση των αγροτών και των μελισσοκόμων στα χωράφια τους στις περιοχές αυτές δεν επιτρέπεται, ούτε ακόμη με την τήρηση των απαιτούμενων μέσων ατομικής προφύλαξης, με αποτέλεσμα  μεγάλες εκτάσεις να κινδυνεύουν να μείνουν ακαλλιέργητες, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, και κατ’ επέκταση στην οικονομία των περιοχών αυτών και στον βιοπορισμό των κατοίκων τους.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης κονδυλίων είτε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης είτε από άλλα διαρθρωτικά ταμεία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευρωπαίων αγροτών και μελισσοκόμων;




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ