Καταστηματάρχες κάνουν πυρετώδεις ανησυχίες για το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους, παρότι δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις - Ανησυχία για την οικονομική επιβίωση στην εποχή μετά τον κοροναϊό.
Υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες θα απολαμβάνουν οι Έλληνες τις αγαπημένες τους συνήθειες του καφέ, του φαγητού και του ποτού στη μετά τον κοροναϊό εποχή.Με τα καταστήματα εστίασης να αναμένεται να ανοίξουν σε φάσεις μέσα στον Μάιο, οι ιδιοκτήτες τους τελούν στάση αναμονής και αγωνίας για τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουν στις ήδη χρεωμένες επιχειρήσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα γίνει με συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού των αποστάσεων, όσο και για την αποφυγή του συγχρωτισμού πελατών. Τα καφέ θα είναι δεύτερα ή τρίτα στη σειρά των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν εντός του Μαΐου, ενώ προτεραιότητα θα έχουν όσες καφετέριες διαθέτουν εξωτερικό χώρο.
Αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα της απόστασης ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα με την ελάχιστη απόσταση να καθορίζεται στο ένα μέτρο, καθώς και συγκεκριμένου αριθμού πελατών, με πιθανότερο αριθμό αυτό του ενός πελάτη ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.
Πλέξιγκλας και διαχωριστικά, αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, όριο πελατών, αντισηπτικά και προστατευτικά γάντια και μάσκες για προσωπικό και πελάτες είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό όλα θα γίνουν σταδιακά με πρωταρχικό γνώμονα την δημόσια υγεία.
Λίγα τραπεζοκαθίσματα και με αποστάσεις
Δεδομένη θεωρείται η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων για να υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των πελατών, η οποία ωστόσο αναμένεται να φέρει και μείωση του τζίρου.
Σε ένα εστιατόριο το οποίο μέχρι σήμερα είχε 4 τραπέζια και θα χωρούσαν 16 πελάτες τώρα θα υπάρχουν τα μισά και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται να καθίσουν 8 άτομα.
Σε ένα εστιατόριο το οποίο μέχρι σήμερα είχε 8 τραπέζια και θα χωρούσαν 32 πελάτες τώρα θα υπάρχουν τα μισά και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται να καθίσουν 16 άτομα.
Μελετάται ακόμα αν θα υπάρχουν 2 ή 4 καρέκλες ανά τραπέζι – το σίγουρο πάντως είναι ότι μεγάλες παρέες και οικογενειακά τραπέζια σε εστιατόρια θα αποτελούν παρελθόν.
Σύμφωνα με εστιάτορες, μάλιστα, αναμένεται τα καταστήματα να λειτουργούν με κλειστούς τους ανεμιστήρες και τα air conditions, καθώς μπορούν να διασπείρουν τα σταγονίδια από το ένα τραπέζι στο άλλο. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στους καταστηματάρχες για μείωση πελατείας ενόψει του καλοκαιριού.
Καταστηματάρχες σχεδιάζουν χωρίσματα ανάμεσα στα τραπέζια, ξύλινα ή πλεξιγκλάς, παρότι δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις για τη χωροθέτηση των καταστημάτων.
Θα υπάρχει αντισηπτικό υγρό στη διάθεση των πελατών, ενώ παράλληλα έχουν παραγγείλει μάσκες και γάντια για το προσωπικό.
Μάλιστα, είδος προς… εξαφάνιση τείνει να καταστεί το πλεξιγκλάς, αφού από φαρμακεία και ταξί έως κρεοπωλεία και ινστιτούτα αισθητικής τοποθετούν διαχωριστικά.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μπέλλος, εκ των εισαγωγέων του υλικού και ιδιοκτήτης εταιρείας χονδρικής πώλησης στη Θεσσαλονίκη, οι πωλήσεις έχουν εκτιναχθεί και οι αποθήκες έχουν αδειάσει. «Κάθε μέρα έχουμε πάνω από εκατό παραγγελίες για τα πλεξιγκλάς που δίνονται σε διατάσεις 2×3 μέτρα. Είναι μια κατάσταση που έχει ήδη έχει φέρει μπροστά μας το θέμα της έλλειψης υλικού, καθώς η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της παράδοσης», λέει ο κ. Μπέλλος.
Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον στους χώρους εστίασης. Πριν από λίγες ημέρες, εστιατόριο στη Χαλκιδική ζήτησε ειδικά χωρίσματα από τραπέζι σε τραπέζι ώστε η κάθε παρέα να τρώει απομονωμένη από τους διπλανούς της, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ρίμπα, μέλος του Συνδέσμου Υαλοπινάκων και Υαλωθετών Θεσσαλονίκης.
Προβληματισμένοι οι καταστηματάρχες
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης, που θα κληθούν να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, καθώς φοβούνται τα συσσωρευμένα χρέη.
Tα αυστηρά μέτρα προστασίας θα συμπιέσουν ακόμα περισσότερο τους τζίρους και θα επιτείνουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων τους.
O Θεόδωρος Ραλλής είναι ιδιοκτήτης καφέ στη Θεσσαλονίκη. Η επιχείρησή του είναι κλειστή και τώρα βρίσκεται στο σημείο μηδέν.
Μιλώντας στην κάμερα του MEGA, λέει με όση αισιοδιοξία τού έχει απομείνει: «Τα προβλήματα πολλά, έχουμε αγώνα μπροστά μας».
Το παράδειγμα της Ιταλίας
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η χώρα μας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας – το οποίος έχει αρχίσει να υιοθετείται και στην Κίνα – για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης.
Μια πρώτη δοκιμή έκανε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Il Ciak στην περιοχή Τραστέβερε της Ρώμης, όπου δοκίμασε μια πιθανή νέα εγκατάσταση: την τοποθέτηση πλέξιγκλας στη μέση του τραπεζιού ως διαχωριστικό.
Το ζευγάρι κάθισε σε ένα τραπέζι δύο ατόμων και στο μέσο του τραπεζιού και κατά μήκος τοποθετήθηκε ένα κομμάτι πλέξιγκλας.
Παρόλα αυτά, δεν έχει διευκρινιστεί πώς τα διαχωριστικά θα επηρεάσουν τις συνομιλίες των καθήμενων, ειδικά αν πρέπει να φορούν και μάσκα.
«Θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσει ο κόσμος στην άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά προς το παρόν είναι η μόνη λύση» εξηγεί ο Βαλέριο Καλντερόνι, δοκιμάζοντας το πάνελ.
Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης σημειώνει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. «Θα μειώσω τις θέσεις στο εστιατόριό μου κατά 50%. Μειώνοντας τις θέσεις, μειώνω και το προσωπικό μου» τονίζει στη συνέχεια.