"

ΟΑΕΔ: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές στους άνεργους - Ποιοι λαμβάνουν πρώτοι τα 400 ευρώ

Πότε πρέπει να δηλωθεί το ΙΒΑΝ του δικαιούχου και τι ρόλο παίζει στην διαδικασία πληρωμών. Όλες οι λεπτομέρειες

Από την ερχόμενη Πέμπτη 23 Απριλίου και έως την Κυριακή 3 Μαίου θα μπορούν οι μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι της έκτακτης επιδότησης των 400 ευρώ, να δηλώνουν τον σωστό αριθμό ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαρισμού σε ειδική εφαρμογή που θα "ανοίξει" στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ.

Οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα στους πρώτους που θα σπεύσουν να διορθώσουν ή να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους. Οι πληρωμές των 400 ευρώ θα πραγματοποιούνται σταδιακά, ενώ τελευταίοι θα πληρωθούν μετά τις 3 Μαίου και αφού κλείσει η εφαρμογή, όσοι δεν θα έχουν προβεί στην ηλεκτρονική διαδικασία για να διορθώσουν ή να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες για 78.000 δικαιούχους μακροχρόνια ανέργους ο ΟΑΕΔ δεν διαθέτει στοιχεία ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού. Είναι αυτοί που πρέπει να μπουν ωσποδήποτε στην εφαρμογή και να δηλώσουν το ΙΒΑΝ τους. Αντίθετα για άλλους 90.000 υπάρχουν στοιχεία τα οποία και θα χρησιμοποιηθούν αν δεν διορθωθούν στο μεταξύ από τους ανέργους - δικαιούχους, καθώς δεν αποκλείεται να χρήζουν επικαιροποίησης.

Υπενθυμίζεται πως την έκτακτη επιδότηση των 400 ευρώ δικαιούνται πάνω από 155.000 μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχόμενης ανεργίας από τον Απρίλιο του 2019 και μετά. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση δικαιούχοι της νέας επιδότησης είναι - όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr - μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου (συμπλήρωσαν δηλαδή 12 μήνες και πάνω στο μητρώο) από 1/4/2019 και μετά και διατηρούν την ιδιότητα αυτή μέχρι τις 16 Απριλίου 2020 (ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης).

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται μετά από έλεγχο στο Μητρώο εγγεγραμμένων μη επιδοτούμενων μακροχρόνια ανέργων από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, εφόσον διαπιστώνονται για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:

α) Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το Μητρώνυμο.

β) Ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου προκειμένου περί αλλοδαπών.

γ) Ο αριθμός Μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (AMΚΑ). 

δ) Ο αριθμός φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

ε) Ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Οι άνεργοι θα κληθούν να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού στον ψηφιακό κόμβο του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο του μέτρου, επιδοτούνται οι «νέοι» μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι πέρασαν το κατώφλι της μακροχρόνια ανεργίας τον τελευταίο χρόνο, από 1η Απριλίου 2019 και μετά. Πρόκειται για έναν πληθυσμό 175.000 μακροχρόνια ανέργων, οι 20.000 εκ των οποίων επιδοτούνται ήδη με τα 200 ευρώ μηνιαίως και έχουν ήδη ενταχθεί στην επέκταση της επιδότησης για 2 μήνες (λαμβάνουν δηλαδή ήδη τα 400 ευρώ).

Οι 155.000 που δεν επιδοτούνται και εξ αυτού του λόγου εξαιρούνταν και από ειδική ενίσχυση μπαίνουν και αυτοί στα μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η δαπάνη για την δράση προβλέπεται στα 65 εκατ. ευρώ τα οποία θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ

ethnos.gr
 


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ