"


Μητσοτάκης για lockdown:«Παναγία μου! Αν κλείσουμε θα καταστραφούμε, μην το κάνεις!» ήταν η πρώτη αντίδραση

 Πώς πήρε την απόφαση για lockdown ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφει πώς έλαβε την απόφαση εφαρμογής των πρώτων μέτρων και του lockdown και με μια χαρακτηριστική φράση περιγράφει την αντίδραση του οικονομικού επιτελείου στο άκουσα της σκέψης: «Παναγία μου! Αν κλείσουμε, θα καταστραφούμε, μην το κάνεις!».

«Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάποιες από τις πρώτες συσκέψεις που κάναμε, όταν παίρναμε τα μέτρα για την απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα, χωρίς ένα κρούσμα στην Ελλάδα ακόμα. Υπήρχε και πάλι το ερώτημα μήπως βιαζόμαστε, μήπως κάνουμε κάτι εσπευσμένα. Επειδή όμως είχα φροντίσει ο ίδιος να διαβάσω πολύ από τότε και να ενημερώνομαι για τον τρόπο με τον οποίο άλλες χώρες διαχειρίστηκαν ανάλογα προβλήματα και να βρίσκω ιστορικές αναλογίες , ήμουν αρκετά σίγουρος ότι κάναμε το σωστό», αναφέρει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην Καθημερινη.

«Θυμάμαι μία σύσκεψη, το Σάββατο στις 7 Μαρτίου, μία μεγάλη σύσκεψη που στην ουσία είχαμε όλο το υπουργικό συμβούλιο, στην οποία η αντίδραση του οικονομικού επιτελείου ήταν: "Παναγία μου! Αν κλείσουμε, θα καταστραφούμε, μην το κάνεις!". Και δύο μέρες μετά, πήρα την απόφαση να κλείσω τα σχολεία. Και μετά, να κλείσουμε και τα καταστήματα», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Ζεις με ένα μόνιμο άγχος να ενημερώνεται για τα κρούσματα δύο τρεις φορές την ημέρα. Έχω μια ειδική εφαρμογή στον υπολογιστή μου που ενημερώνεται real time για την πορεία των κρουσμάτων και όλους τους βασικούς δείκτες για την πορεία της επιδημίας. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις πού θα σου σκάσει το επόμενο πρόβλημα. Προέκυψε τώρα στους καταυλισμούς των Ρομά, προέκυψε σε δύο γηροκομεία. Πάντα έχουμε μια έννοια για τις ευάλωτες ομάδες. Αλλά όσο κι αν προσπαθείς να προβλέπεις τις εξελίξεις, πάντα θα βρίσκεσαι αντιμέτωπος με γεγονότα και φωτιές τις οποίες θα πρέπει να σβήσεις», προσθέτει.

Τι εκτιμά ο Μητσοτάκης για την άρση των μέτρων

 
Αναφερόμενος στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμπει στον Μάιο: «Πιστεύω ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα βήμα. Και βέβαια δεν θα αφορά τις μεγάλες ηλικίες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα». Ερωτηθείς, εάν θα υπάρχουν ειδικοί όροι για αυτούς τους ανθρώπους , λέει: «Βεβαίως. Και μπορεί για παράδειγμα – κάτι το οποίο επεξεργαζόμαστε, δεν είναι ακόμα δεδομένο – αυτό που λέγαμε έως τώρα «μην πας στο χωριό», το καλοκαίρι να αντιστραφεί για τους μεγαλύτερους: να πρέπει δηλαδή, οι ηλικιωμένοι να φύγουν από τις πόλεις και να πάνε στο χωριό ή στο εξοχικό τους αν έχουν. Να μείνουν μακριά από τα παιδιά και από τις παραγωγικές ηλικίες. Είναι κάτι που το κάνει η Νορβηγία, η οποία σκέφτεται τώρα θα ξανανοίξει την οικονομία της και έχει ανάλογα περιστατικά με εμάς. Βέβαια, η επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα θα γίνει με άλλους όρους. Με όρους μόνιμης προσωπικής υγιεινής, όπου πιστεύω ότι όλοι θα προσαρμοστούν. Αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις. Αν, ας πούμε ανοίξουν τα εστιατόρια, είμαι σίγουρος ότι θα τηρούμε περισσότερο τις αποστάσεις, απ' όσο τις τηρούσαμε στο παρελθόν. Υπάρχει πλέον μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του προβλήματος και μια απολύτως αναμενόμενη διάθεση αυτοπροστασίας. Άρα θα επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Και πιστεύω ότι στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου θα έχουμε πια αρκετά δεδομένα για να μπορούμε να κάνουμε κάποιες πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

 www.lifo.gr
Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ