"


Επιστολή προς τους δημάρχους Καστοριάς για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού



Εκπροσωπώντας το σύνολο των εργαζομένων των Δήμων (και των Νομικών τους Προσώπων) του Νομού Καστοριάς,

θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τις σκέψεις μας και τις ανησυχίες μας, για την πορεία της αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού.
Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι στους Δήμους του Νομού μας, ανταποκρίθηκαν με το παραπάνω στις απαιτήσεις της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώθηκε σε Πανελλήνιο επίπεδο, αλλά και ειδικότερα στην περιοχή μας, με τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν, εξαιτίας της διευρυμένης εξάπλωσης του Ιού, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στους εργαζόμενους των προγραμμάτων “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ’’, οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι είναι απλήρωτοι σε κάποιες περιπτώσεις από το Δεκέμβριο του 2019, εργάστηκαν υπερωριακά με αξιέπαινο ζήλο και με κίνδυνο της προσωπικής και οικογενειακής υγείας τους, και μαζί τους στο προσωπικό της καθαριότητας των Δήμων μας και των υποστηρικτικών υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι αυτοί αποτέλεσαν κομμάτια που συνθέτουν το παζλ των ηρώων της καθημερινότητάς μας, σε συνθήκες απομόνωσης, καραντίνας και περιορισμών στις μετακινήσεις.
Ακόμα και υπό αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες και χάριν των φιλότιμων και απροσχημάτιστων προσπαθειών των εργαζομένων, οι υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν στο έργο τους και ενδεικτικά αναφέρουμε:

Εργαζόμενους που παρά τις δύσκολες συνθήκες αναγκάζονταν να προσφέρουν σε καθημερινή βάση και υπερωριακά τις υπηρεσίες τους, με προφανή τον κίνδυνο για την υγεία τους, λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και του σημαντικού αριθμού απόντων υπαλλήλων (με άδεια ειδικού σκοπού, διαμενόντων στην περιοχή της καραντίνας της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς, νοσούντων, σε ατομική καραντίνα λόγω κρουσμάτων στο στενό τους περιβάλλον, κλπ)

Εργαζόμενους που πρόσφεραν τις Υπηρεσίες τους από την καραντίνα μέσω τηλεεργασίας

Εργαζόμενους που παρότι είχαν άδεια ειδικού σκοπού εργάζονταν (είτε με φυσική παρουσία είτε από το σπίτι), προκειμένου να μη μείνει πίσω το έργο της Υπηρεσίας τους

Εκτός των άλλων πιστεύουμε πως οι εργαζόμενοι είχαν στο πλευρό τους τις Διοικήσεις των τριών Δήμων, οι οποίες με τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές του διαφύλαξαν την υγεία των εργαζομένων και διασφάλισαν εκείνες τις συνθήκες, τις ικανές για την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Σας ευχαριστούμε για αυτό και προσβλέπουμε σε ακόμη καλύτερη συνεργασία, ώστε ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί να βάλουμε το “λιθαράκι” μας, ώστε να αντιμετωπιστεί η παρούσα κρίση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας παρακαλούμε:
Να απολυμαίνονται τακτικά οι χώροι εργασίας
Να παρέχονται όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά, φόρμες εργασίας κλπ)
Να τηρούνται οι οδηγίες ασφαλείας του ΕΟΔΥ, σε συνδυασμό με τις υποδείξεις των γιατρών εργασίας και των τεχνικών ασφαλείας
Να τηρούνται οι διατάξεις των ΠΝΠ, που αφορούν στο τρόπο λειτουργίας των Υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια της κρίσης
Να ακολουθηθούν οι υποδείξεις της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητή κ. Τσιόδρα, για σταδιακή άρση των μέτρων και πάντα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θα θέσει το Υπουργείο.
Η υγεία των εργαζομένων και κατ΄ επέκταση των δημοτών, είναι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή και είναι καθήκον μας, να διαφυλάξουμε το υπέρτατο αυτό αγαθό.

Καστοριά  24-4-2020
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ