"


Κορονοϊός: Καταρρέουν τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο


Τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου καταρρέουν εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊου με την ανησυχία να είναι τεράστια.


Η βουτιά στις τιμές των μετοχών στα χρηματιστήρια θυμίζουν ημέρες του 2008, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι η σημερινή κατάσταση περισσότερο θυμίζει το κραχ του 1929. Οι αγορές είναι πλέον εκτός ελέγχου.

Και σαν να μην έφτανε ο κορονοϊός είχαμε και την «επίθεση» της Σαουδικής Αραβίας στην Ρωσία, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και η τιμή του μαύρου χρυσού σε επίπεδα, που κοντόφθαλμα μεν αποτελεί τονωτική ένεση στην οικονομία, ανοιχτόμυαλα ωστόσο δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα θεωρητικά πάντα λύνει.

Πάντως, Οι διεθνείς αναλυτές φοβούνται ότι έφτασε η ώρα της ύφεσης και απλά διαφωνούν ως προς το μέγεθος αυτής.

Εν των μέσω αυτών η Ελλάδα μοιάζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις μη μπορώντας να τις επηρεάσει. Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης έχασε και τις 600 μονάδες, με τις τράπεζες να δείχνουν πλέον αδύναμες να αντισταθούν στην γενικευμένη επικράτηση των πωλητών.

Χειρότερη μέρα από το 2008
Χθες ήταν η χειρότερη ημέρα συναλλαγών από το 2008 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση κατέγραψε η αμερικανική αγορά με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να καταρρέει και να χάνει περισσότερες από 2.000 μονάδες.

Συγκεκριμένα ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 2.013,76 μονάδων ή πτώση 7,79% κλείνοντας στις 23.851 μονάδες, έπειτα από μπαράζ ρευστοποιήσεων στους κλάδους της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης οι συναλλαγές ανεστάλησαν προσωρινά για διάστημα 15 λεπτών, προκειμένου να σταθεροποιηθεί – όσο το δυνατόν – η κατάσταση.

Κατέρρευσε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο έχασε σχεδόν 5,5 δις κεφαλαιοποίησης, ενώ ήδη έχουν σβηστεί όλα α κέρδη από το ράλι του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες 19 μετοχές του FTSE 25 υποχώρησαν άνω του 10%, με τέσσερις εξ αυτών να χάνουν από 20% έως 26,87%, ενώ 16 τίτλοι του Mid Cap υποχώρησαν από 10% έως 29,94%!

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 593,07 με συντριπτικές απώλειες 13,39% (με χαμηλό ημέρας στις 592,34 μονάδες -13,49%), ενώ σε αυτά τα επίπεδα είχε να κλείσει από τις 20 Νοεμβρίου 2018, που σημαίνει ότι έπεσε σε χαμηλό 16 μηνών!

Πηγή: newsit.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ