"


Κορονοϊός: Σε καραντίνα δυο χωριά στο νομό Κοζάνης


Πρόκειται για τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά όπου μεγάλο μέρος των κατοίκων παρουσιάζει ήπια συμπτώματα κορονοϊού. Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από αυτά.



Σε καραντίνα μπαίνουν από σήμερα δυο κοινότητες στην δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για την Δαμασκηνιά και τα Δραγασιά στο Βόϊο της Κοζάνης καθώς μεγάλο μέρος των κατοίκων εμφανίζει ελαφριά συμπτώματα κορονοϊού.

Πλέον απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά. Περιμετρικά θα υπάρχει αστυνομική δύναμη και θα επιτρέπεται μόνο η διέλευση φορτηγών τροφοδοσίας υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Εστία μόλυνσης εκτιμάται ότι είναι ένα καφενείο που είχε γίνει ένα μνημόσυνο. Σύμφωνα επίσης με τον δήμαρχο Βοΐου σε 60 κατοίκους βρέθηκαν 10 κρούσματα.

Σημειώνεται ότι η Δραγασιά Βοΐου ήδη μετρά ένα θάνατο, αυτό του 90χρονου και το Βόιο δύο μετά και τον 53χρονο από τη Σιάτιστα, δηλαδή το 50% των θανάτων πανελλαδικά με τα κρούσματα στη Δαμασκηνιά, το διπλανό χωριό από τη Δραγασιά να είναι πάνω από δέκα.

«Ετοιμάζεται μηχανισμός τροφοδοσίας των κατοίκων με φάρμακα και τρόφιμα όσο καιρό χρειαστεί. Έχουν ξεπεράσει τα 10 τα κρούσματα, είναι το hot-spot της χώρας μας, ένα χωριό ηλικιωμένων , το οποίο πρέπει να απομονωθεί» υπογράμμισε ο δήμαρχος Βοϊου Χρήστος Ζευκλής. Ήδη υπάρχει καταγραφή και τηλεφωνική λίστα των κατοίκων και εξετάζεται η ενίσχυση με ψυχολόγους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι ζητούν ιατρική βοήθεια , αλλά δεν μπορεί το Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου να βοηθήσει, παρότι υπάρχουν εθελοντές γιατροί. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους. Πιθανόν να έχουν μια πνευμονία και όχι τον ιό και να μην τους παρασχεθεί καμιά βοήθεια» αναφέρει γιατρός του κέντρου.

Οι ενέργειες της Περιφέρειας

Η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από την Πολιτική Προστασία ζητήθηκε ήδη από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μετά από απανωτές συσκέψεις το σαββατοκύριακο. Ο Γιώργος Κασαπίδης , περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας μιλώντας στον «Πρωινό Λόγο» ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ένα help desk , ένα μικρό ιατρείο στο σχολείο ή το σύλλογο και θα εξεταστούν όλοι οι κάτοικοι ένας προς ένας . Το κλιμάκιο αυτό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα οριστεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας και θα τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας με γάντια και ειδικές στολές. «Είναι κάτι που και οι ίδιοι οι κάτοικοι το θέλουν» τόνισε ο περιφερειάρχης σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο δήμος με τις δομές του «Βοήθεια στο Σπίτι» και όχι μόνο θα εξυπηρετήσουν τους κατοίκους και θα φροντίσουν για την τροφοδοσία τους.

Μέτρα του δήμου

Ήδη ο Δήμος Βοΐου έχει κάνει συστάσεις για αποφυγή των μετακινήσεων αλλά και τον περιορισμό των μετακινήσεων για όλους του δημότες χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. Για την εξυπηρέτηση των οικισμών Δαμασκηνιάς και Δραγασιάς ο Δήμος διαθέτει συνεργείο το οποίο θα εξυπηρετεί την τροφοδοσία τους με φάρμακα και τρόφιμα. Και την τηλεφωνική γραμμή 6955954030 αποκλειστικά για τους κατοίκους των δύο διαμερισμάτων.

Επίσης λειτουργεί ομάδα ψυχολόγων και κοινωνιολόγων, η οποία απαντά στα τηλέφωνα 6944186453, 6977975028, 6977784850, 2465022636, 6941436875. Για ανάγκη εξυπηρέτησης από τις υπηρεσίες του δήμου τηλεφωνούν στο 2465 350110 και για για θέματα υγείας στο κέντρο Υγείας Τσοτυλίου 2468 350000 και το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας 2465350000 και το 1135 ΕΟΔΥ.

Στην καραντίνα πάντως απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος στα δύο χωριά σε ανθρώπους, ζώα, προϊόντα για να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού. Αυτή η απομόνωση είναι επιβεβλημένη και η διάρκειά της ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη γνωστή περίοδο επώασης της νόσου. Ουδείς μπαίνει ή θα βγαίνει από τα χωριά και υπάρχει αστυνόμευση.






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ