"


Σειρά επαφών του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς στην Αθήνα για προώθηση θεμάτων της ΠΕ Καστοριάς



Στην Αθήνα βρέθηκε  ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος,  όπου παρουσία του Κυβερνητικού Βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια, επισκέφθηκε μια σειρά Υπουργείων και υπηρεσιών  για την προώθηση θεμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. 


Αρχικά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα, όπου συζητήθηκαν θέματα  αρμοδιότητας του υπουργείου. Συγκεκριμένα, δόθηκε έμφαση στο Φράγμα Νεστορίου, η  κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει εντός τριμήνου, στο Φράγμα και Αρδευτικό Διποταμίας και στα Αρδευτικά Νεστορίου και Γέρμα. Τέθηκε, ακόμη, το θέμα της αποζημίωσης των φασολιών και μήλων από τις ζημίες που υπέστησαν κατά την περσινή χρονιά.


Στη συνέχεια, επισκέφτηκε τον συμπατριώτη μας Γ.Γ. Εμπορίου Παναγιώτη Σταμπουλίδη, όπου έγινε εκτενή συζήτηση για το μεγάλο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων των φασολιών και του παραεμπορίου. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε την ένταξη χρηματοδότησης εργαστηρίου ταυτοποίησης προϊόντων, το οποίο θα είναι ένας ελεγκτικός μηχανισμός για την πάταξη των ελληνοποιήσεων, κυρίως του φασολιού και γενικώς των οσπρίων, σε συνεργασία  με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Επίσης, συζητήθηκε η καθιέρωση ελληνικών σημάτων σε προϊόντα της περιοχής μας  και κυρίως της γούνας.

Ακολούθησε συνάντηση με τη Γ.Γ. Οικονομικών και Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Καλύβα, όπου τέθηκαν τα αιτήματα της Ένωσης Καταστημάτων  Υγειονομικού Ενδιαφέροντος  Καστοριάς σχετικά  με την παραχώρηση χρήσης έκτασης αιγιαλού-πλάτους ελεύθερης ζώνης στη λίμνη, καθώς και οι συνέπειες της βραχυχρόνιας κατάληψης. Από την πλευρά της  η Γενική Γραμματέας άκουσε με θετική πρόθεση τα αιτήματα σχετικά με νομοθετική ρύθμιση  για την μείωση των μέτρων χρήσης από πέντε σε τρία  και την αντικατάσταση της απαγόρευσης των πέντε ετών με μικρότερο χρονικό διάστημα.

Έπειτα, συμμετείχε  στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της  Λάρκο, παρουσία και του Βουλευτή Κοζάνης Γεώργιου Αμανατίδη, του Δημάρχου Σερβίων Χρήστου Ελευθερίου, του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρίας Σπύρου  Τζίτζου και εκπροσώπων Καστοριανών μεταφορέων νικελίου.  Εκεί τέθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν, έπειτα από την απόφαση της Κυβέρνησης για εκκαθάριση εν λειτουργία της  συγκεκριμένης βιομηχανίας. Η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, εξαιτίας οφειλών πολλών εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, η οποία έχει κινηθεί νομικά εις βάρος της.

Ο κ. Σαββόπουλος στη συνέχεια μετέβη στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα  Λυκουρέντζο, όπου συζητήθηκαν οι αποζημιώσεις,  λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, για τα μήλα και τα φασόλια καλλιέργειας 2019, από το Πρόγραμμα των ΠΣΕΑ.

Επίσης, τέθηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τις πληρωμές των ΠΣΕΑ 2017 με τους νέους αγρότες και για το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας.
Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Γεράσιμο Θωμά και την Γ.Γ. Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου για τα αιτήματα των ΤΟΕΒ Κορησού-Λιθιάς και του ΤΟΕΒ Βασιλειάδας - Σταυροποτάμου –Μελισσοτόπου - Βέργας. Ζητήθηκε να δίδεται προτεραιότητα στα φωτοβολταϊκά από αυτοπαραγωγούς με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (Virtual Net Metering), προκειμένου να ξεμπλοκάρει ένα χρόνιο αίτημα τους, καθώς με τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά  είναι επιτρεπτός ο συμψηφισμός της παραγόμενης ενέργειας με την καταναλισκόμενη ενέργεια, χωρίς να υφίσταται ο περιορισμός η εγκατάσταση παραγωγής να είναι στον ίδιο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης, όπως συμβαίνει στον κλασικό ενεργειακό συμψηφισμό.

Πάνω στο συγκεκριμένο αίτημα  υπήρξε η διαβεβαίωση ότι εντός του Μάρτη θα κατατεθεί νομοσχέδιο, όπου θα περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη τροποποίηση, κάτι που θα ανακουφίσει τόσο το ΤΟΕΒ  Κορησού-Λιθιάς,  όσο και το  ΤΟΕΒ Βασιλειάδας - Σταυροποτάμου –Μελισσοτόπου – Βέργας, μιας και έχουν ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από τον TAP, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης,  την  κατασκευή  τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων 100 kw το καθένα, τρία για το ΤΟΕΒ Κορησού-Λιθιάς  και ένα για το ΤΟΕΒ Βασιλειάδας - Σταυροποτάμου –Μελισσοτόπου – Βέργας, τα οποία αναμένεται να μειώσουν το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων της περιοχής.

Σε θετικό κλίμα, έγινε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ Μάριο Τσάκα όπου δόθηκε η υπόσχεση να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες σχετικά με το πρόγραμμα διανομής φυσικού αερίου.  Μέσα στο 2020 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού και το 2021 να ξεκινήσουν τα δίκτυα φυσικού αερίου για Καστοριά – Μανιάκοι - Άργος Ορεστικό – Γρεβενά.
Αντίστοιχα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΣΦΑ με τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή Nicola Battilana, τον Διευθύνων Σύμβουλο Fernando Kalligas και τον  Διευθυντή Δραστηριοτήτων Διαχείρισης Έργων Ιωάννη Χωματά  ενημερώθηκε ότι οι  διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες σε ότι αφορούν την παροχή, δηλ. τους σταθμούς συμπίεσης και τους  μετρητικούς ρυθμιστικούς σταθμούς, θα ξεκινήσουν στο τέλος του 2020. Ακόμη, υπήρξε η υπόσχεση να προσπαθήσουν να επισπεύσουν το χρόνο ολοκλήρωσης εκτέλεσης του έργου, κατά 6 έως 8 μήνες, ο οποίος με βάση τον αρχικό τους προγραμματισμό ήταν για τα τέλη του 2022.

Τέλος ο κ. Σαββόπουλος συμμετείχε  στο Φιλανθρωπικό gala του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Το πρόγραμμα περιλάμβανε   μεταξύ άλλων την παρουσίαση του βιβλίου του Καστοριανού Νίκου Ρίζου : «Η τέχνη της γούνας από τη Μυκηναϊκή περίοδο μέχρι σήμερα».





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ