"


ΡΕΤΡΟ: Ομόνοια Βογατσικού – Δόξα Κορησού 2-2 (1991-92, Β’ ΕΠΣ) - VIDEO


Το επεισοδιακό ντέρμπι των πρωταθλητών της Β’ κατηγορίας


Ένα από τα πιο συναρπαστικά ματς, με ένταση, 4 γκολ, 8 κίτρινες και 3 κόκκινες, ήταν το ντέρμπι κορυφής για το πρωτάθλημα του Β’ ομίλου της Β’ κατηγορίας ΕΠΣ Καστοριάς, πριν 29 χρόνια, το 1991-92, μεταξύ των ομάδων Ομόνοια Βογατσικού – Δόξα κορησού, ματς το οποίο έληξε ισόπαλο με σκορ 2-2.

Η Ομόνοια Βογατσικού, ήταν η μοναδική ομάδα που έσπασε το απόλυτο νικών της πρωταθλήτριας Δόξας Κορησού


Τα δύο σωματεία καθ’ όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, και μαζί με τον ΠΑΣ Βυσσινιάς, διεκδικούσαν τις δύο πρώτες προνομιούχες θέσεις που οδηγούσαν στην Α’ κατηγορία.

Προσωπικό αρχείο : Δημήτρης Κουτσής


Η Δόξα Κορησού, η οποία την προηγούμενη χρονιά (1990) είχε  υποβιβαστεί για πρώτη φορά στην Β’ κατηγορία, είχε ως στόχο την άμεση επιστροφή της στην κατηγορία των μεγάλων. Με μεγάλη οργάνωση και πολύ καλό υλικό και με προπονητή τον πρώην ποδοσφαιριστή της Καστοριάς, Αντώνη Κόπανο, αποτελούσε το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την άνοδο, φιλοδοξώντας να κατακτήσει αήττητη το πρωτάθλημα (22 νίκες).

Από την άλλη πλευρά, η Ομόνοια Βογατσικού, με προπονητή τον Νίκο Παπαλάμπρου, ήταν μια πολύ δυνατή ομάδα με ενθουσιασμό  και φιλοδοξούσε μετά από  10 χρόνια απουσίας (είχε υποβιβαστεί το 1981) να επιστρέψει στην Α’ κατηγορία. Επίσης, πολύ ισχυρός εκείνη την εποχή ήταν και ο ΠΑΣ Βυσσινιάς, ο οποίος, μέχρι το τέλος σχεδόν του πρωταθλήματος διατηρούσε ελπίδες για την άνοδο.

Στον α’ γύρο η Δόξα Κορησού, που είχε το απόλυτο, φιλοξένησε την Ομόνοια (είχε γνωρίσει δύο ήττες με Κλεισούρα 2-1 και Βυσσινιά 1-0) την 9η αγωνιστική, όπου και επικράτησε με 2-0.
Οι μαυραετοί συνέχισαν την ξέφρενη πορεία τους, χωρίς καμία απώλεια βαθμών, μέχρι και την 20η αγωνιστική, όταν αντιμετώπισαν τρεις αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος, εκτός έδρας το Βογατσικό.

Η ομάδα της Κορησού, είχε εξασφαλίσει και μαθηματικά την άνοδό της στην Α’ κατηγορία, αφού είχε 38 βαθμούς, έναντι 29 που είχε το Βογατσικό και ακολουθούσε η Βυσσινιά με 27 βαθμούς.
Ουσιαστικά, το ενδιαφέρον στρέφονταν για την 2η προνομιούχο θέση, ωστόσο, όμως η Δόξα Κορησού, παρότι αδιάφορη βαθμολογικά, ήθελε τη νίκη προκειμένου να κατακτήσει αήττητη τον τίτλο, με το απόλυτο των νικών (22).

Από την άλλη πλευρά, η Ομόνοια Βογατσικού χρειαζόταν μόνο νίκη, προκειμένου να διατηρήσει την διαφορά των 2 βαθμών από την βασική ανταγωνίστριά της Βυσσινιά, αυξάνοντας ή διατηρώντας τις ελπίδες της για την πολυπόθητη άνοδο.

Το ματς, που όπως ήταν φυσικό, προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών φιλάθλων (800), διεξήχθη την Κυριακή 5 Απριλίου 1992, και ώρα 11 το πρωϊ, στο ξερό εκείνη την εποχή γήπεδο του Βογατσικού.

Διαιτητές της αναμέτρησης ήταν ο Σάββας Πολυχρονίου με βοηθούς τους Παύλο Παπαθυμιόπουλο και Παπαγιαννόπουλο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ


Απίστευτο το α’ 10λεπτο, με δύο γκολ και δύο κόκκινες κάρτες – Με 9 παίκτες
 έπαιζε η Δόξα Κορησού από το 8ο λεπτό!!!

Ο αγώνας από τα πρώτα λεπτά φάνηκε πως θα είναι πολύ δυνατός, με ένταση, πάθος και αψιμαχίες.
Η ομάδα της Δόξας ευτύχησε να προηγηθεί στο σκορ στην πρώτη ουσιαστικά ευκαιρία που δημιούργησε, όταν στο 4’ ο νεαρός Στάθης Παϊταρίδης, με κοντινό σουτ έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα της Δόξας, 0-1.

Δύο λεπτά αργότερα, στο 6’ ο Νίκος Μπάγγος εκτέλεσε από πολύ πλάγια θέση φάουλ. Η μπάλα κατευθύνθηκε στην εστία και στα χέρια του τερματοφύλακα Κωνσταντινίδη, ο οποίος όμως έκανε κάποια κίνηση προς τα πίσω. Ο β’ βοηθός Παπαθυμιόπουλος θεώρησε ότι η μπάλα πέρασε την νοητή της εστίας και έδειξε σέντρα και με αυτόν τον τρόπο η Ομόνοια ισοφάρισε σε 1-1.

Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες παικτών της Κορησού για την κατακύρωση του τέρματος προς διαιτητή και βοηθό. Το ματς διεκόπη προσωρινά, λόγω μεγάλης έντασης και το αποτέλεσμα ήταν να αποβληθούν με κόκκινες κάρτες, ο τερματοφύλακας Κωνσταντινίδης και ο αμυντικός Βούζας και η Δόξα Κορησού να συνεχίσει το ματς με 9 παίκτες, ενώ την θέση του τερματοφύλακα πήρε ο Γιώργος Ιωακείμ.

Ο αγώνας συνεχίστηκε με μεγάλη ένταση με τους γηπεδούχους να έχουν αποκτήσει σημαντικό αριθμητικό πλεονέκτημα, ωστόσο, όμως οι μαυραετοί έδειχναν να αντέχουν. Στο 40’ αποβλήθηκε ο Γιώργος Μπλιάγκας της Ομόνοιας, γιατί χτύπησε εκτός φάσης αντίπαλο ποδοσφαιριστή κι έτσι οι γηπεδούχοι συνέχισαν τον αγώνα με 10 παίκτες.

Στο 42’, ωστόσο, ο Τσίπος με κοντινό πλασέ έβαλε εκ νέου την ομάδα της Δόξας στη θέση του οδηγού, 1-2, σκορ με το οποίο και έληξε το α’ ημίχρονο.

Στην επανάληψη το ματς απέκτησε... άγρια ομορφιά με πολλές και δυνατές μονομαχίες, ενώ στο 62’ και πάλι ο Νίκος Μπάγγος με απευθείας εκτέλεση φάουλ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ιωακείμ, ισοφαρίζοντας σε 2-2, μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Το ματς έληξε ισόπαλο με 2-2, σκορ με το οποίο η ομάδα της Ομόνοιας είχε παραμείνει ζωντανή στο κυνήγι για την κατάκτηση της 2ης προνομιούχου θέσης, ενώ παράλληλα ήταν η μοναδική που έσπασε το απόλυτο νικών της πρωταθλήτριας Δόξας Κορησού, υποχρεώνοντάς την, στην μία και μοναδική απώλεια βαθμών στο πρωτάθλημα.

Στις εναπομείναντες δύο αγωνιστικές η Δόξα Κορησού πέτυχε ισάριθμες νίκες, τερματίζοντας αήττητη στην 1η θέση (21-1-0) με 43 βαθμούς (93-19 τέρματα).

Η διαφορά 2ης και 3ης θέσης μεταξύ Ομόνοιας Βογατσικού και ΠΑΣ Βυσσινιάς μετά το ισόπαλο 2-2, μειώθηκε στον ένα βαθμό και όλα κρίθηκαν τις τελευταίες δύο αγωνιστικές.

Το Βογατσικό έκανε δύο νίκες, 2-4 στην Κρεπενή Μαυροχωρίου και 6-0 τον ΠΑΣ Κορεστείων εντός έδρας, ματς στο οποίο πραγματοποίησε και την φιέστα ανόδου μετά από 10 χρόνια στην Α’ κατηγορία, τερματίζοντας στην 2η προνομιούχο θέση (16-2-4) με 34 βαθμούς (55-17 τέρματα).

Ο δε ΠΑΣ Βυσσινιάς που είχε υποβιβαστεί στην Β’ κατηγορία το 1989, διεκδίκησε την επάνοδό του, τόσο το 1990 (4ος), όσο και το 1991 (3ος), τελικά την επόμενη χρονιά (1992), επανήλθε πανηγυρικά στην Α’ κατηγορία.

Στις τελευταίες δύο αγωνιστικές το 1991 είχε μία νίκη (3-0 την Λιθιά), ενώ στο φινάλε του πρωταθλήματος, γνωρίζοντας και την εξέλιξη του αγώνα Βογατσικό-Κορέστεια, έχασε στην Μηλίτσα με σκορ 3-1, τερματίζοντας τελικά στην 3η θέση (14-3-5) με 31 βαθμούς (52-29 τέρματα)

*Το 1991-92 ήταν η τελευταία χρονιά που ίσχυσε η βαθμολογία με το σύστημα 2-1-0. Από το 1992 μέχρι και σήμερα ισχύει το 3-1-0.


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ 




Διαιτητές: Πολυχρονίου, Παπαγιαννόπουλος, Παπαθυμιόπουλος

Οι συνθέσεις
ΟΜΟΝΟΙΑ ΒΟΓΑΤΣΙΚΟΥ : Παπαμιχαήλ Δ., Δήμτσιος Γ., Σαββαρίκας Ι., Καπαχτσής Ο., Σιδέρης Στ., Μπλιάγκας Γ., Γκασιώνης Σ., Πολύζου Ν., Καπαχτσής Ι., Μπάγγος Ν, Κίκος Ε. (Αναπλ. Σιδέρης Σ., Ρίζος, Μουμουλίδης Σ., Λυκογιάννης Ν., Παϊρίδης Α.).

ΔΟΞΑ ΚΟΡΗΣΟΥ : Κωνσταντινίδης Σ., Βελλίδης Δ., Κοκκινίδης Ν., Βούζας Α., Μίχος Δ., Κατσαρός Ρ., Σαλτσογλίδης Ζ., Παϊταρίδης Ε., Τσίπος Α., Καμπούρης Χ., Τσίτσος Κ.(Αναπλ. Ντάλλας Δ., Γάκιας Σ., Τσίπος Ι., Ιωακείμ Γ., Κυριακίδης Χ.)





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ