"


ANKAΣ : Εγκρίθηκαν 17 έργα, προϋπολογισμού 1,1 εκ. ευρώ



Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιου Κασαπίδη, εγκρίθηκαν 17 έργα του τοπικού προγράμματος CLLD /Leader της Αναπτυξιακής Καστοριάς ΑΕ ΟΤΑ προϋπολογισμού 1.107.000 ευρώ.


Τα έργα ανήκουν στην κατηγορία των παρεμβάσεων δημόσιου χαρακτήρα και εντάσσονται στη στρατηγική του τοπικού προγράμματος. Αφορούν παρεμβάσεις στον πολιτισμό, προβολή της περιοχής της Π.Ε. Καστοριάς, στην προστασία του περιβάλλοντος και στις βασικές υποδομές των αγροτικών οικισμών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς και Πρόεδρος της ΑΝ.ΚΑΣ. Δημήτριος Σαββόπουλος δήλωσε πως η προσπάθεια της ΑΝ.ΚΑΣ., με τη νέα της δομή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιτυχημένη σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση των προγραμμάτων.

«Τα  έργα αφορούν παρεμβάσεις στον πολιτισμό, προβολή  της περιοχής της Π.Ε. Καστοριάς, στην προστασία του περιβάλλοντος και στις βασικές υποδομές των αγροτικών οικισμών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς και Πρόεδρος της ΑΝ.ΚΑΣ. Δημήτριος Σαββόπουλος, τονίζοντας την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει από την ΑΝΚΑΣ όσον αφορά στην υλοποίηση των προγραμμάτων.


«Η ΑΝΚΑΣ σε σύγκριση με άλλες αντίστοιχες εταιρίες στην Ελλάδα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία πετυχημένη δομή και ως νέα Περιφερειακή Αρχή, θα συνδράμουμε να αξιοποιήσουμε όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυηξη της περιοχής», κατέληξε.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος και Προέδρου της Επιτροπής του Προγράμματος Κάλλη Κυριακίδου, αναφέρθηκε στην σημασία και την αξία των έργων αυτών, από τα οποία προβάλλεται ο νομός, ενώ παράλληλα ενισχύεται κυρίως ο τουρισμός, ο πολιτισμός και βελτιώνονται οι συνθήκες υποδομών των αγροτικών περιοχών.

«Η ΑΝΚΑΣ αποτελεί έναν μοχλό ενίσχυσης τόσο των δημοσίων επενδύσεων, όσο και των ιδιωτικών», τόνισε μεταξύ άλλων", ενώ εξήρε την προσπάθεια των υπαλλήλων της ΑΝΚΑΣ για την σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλουν προκειμένου να φέρουν σε πέρας την υλοποίηση των προγραμμάτων.



Τέλος, ο διευθυντής της ΑΝΚΑΣ Βασίλης Τσαπάρας, αναφέρθηκε αναλυτικά στα 17 έργα που έχουν εγκριθεί, τα οποία έχουν 100% χρηματοδότηση, τονίζοντας πως άλλα 9 έργα απεντάχθηκαν εξαιτίας ελλιπούς φακέλλου,  ωστόσο, όμως, όπως τόνισε «Εντός των ημερών αναμένουμε και τις εντάξεις των έργων ιδιωτικού χαρακτήρα, της πρώτης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορούν κυρίως σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, όπως επίσης και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και εκείνα που έχουν απενταχθεί μπορούν εκ νέου να καταθέσουν φακέλλους. όπως τουρισμός, βιοτεχνίες και οικοτεχνίες».

Να σημειωθεί ότι οι νέες προσκλήσεις για νέες προτάσεις στο πρόγραμμα CLLD / Leader  θα προκηρυχθούν  εντός των επόμενων δύο μηνών  και θα λήγουν δύο μήνες μετά την προκήρυξη.

Τα 17 έργα που εγκρίθηκαν έργα είναι:
 ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.1 «Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (ενδεικτικά: ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού), συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης ενέργειας σε χρησιμοποιούμενα δημόσια κτίρια»
1. ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ: Βελτίωση εσωτερικής οδοποιίας οικισμού Κρανοχωρίου Δήμου Νεστορίου, 230.491,86 ευρώ

ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.2 «Στήριξη για τη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό, καθώς και των σχετικών υποδομών (π.χ. παιδικοί σταθμοί, αγροτικά ιατρεία, κ.λ.π.)»
1. Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς: Προμήθεια Οχήματος Μεταφοράς Επωφελούμενων Κέντρου Ημέρας Ατόμων με Αυτισμό Καστοριάς,         47.962,25 ευρώ

ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.3 «Στήριξη για επενδύσεις για δημόσια χρήση σε υπηρεσίες και υποδομές αναψυχής, ανάπλασης, τουριστικές πληροφορίες και τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας (π.χ. σημάνσεις, κοινόχρηστοι χώροι, προβολή προώθηση περιοχών, ποδηλατικές διαδρομές κ.λ.π.)»

1. ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ:      Διαδρομές – μονοπάτια στην ευρύτερη περιοχή Αγίου Νικολάου, 300.000,00 ευρώ
2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:      Τουριστικές Πληροφορίες περιοχής Leader Καστοριάς,   48.025,20 ευρώ

ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.4 «Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων»
1. ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Κορέστια (ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ) 16.634,60 ευρώ
2. ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ: Πολιτιστική εκδήλωση με θέμα «Αναβίωση Παραδοσιακού Ποντιακού Γάμου» 9.669,26 ευρώ

ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.5 «Στήριξη για μελέτες, υπηρεσίες και επενδύσεις, που συνδέονται με τον πολιτισμό, με τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των χωριών, των αγροτικών τοπίων και των τόπων με υψηλή φυσική αξία, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κοινωνικό-οικονομικών πτυχών, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικών / συνεδριακών κέντρων, μουσείων, πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου – μύλοι, γεφύρια)».

7. ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Κορέστεια (ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ), 27.366,46 ευρώ
8. ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ: Προμήθεια Εξοπλισμού Λαογραφικού Μουσείου Άργους Ορεστικού, 51.000,00 ευρώ
9. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ (ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α.Ο.): Προμήθεια στολών & μουσικών οργάνων του Τμήματος Φιλαρμονικής της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Α.Ο., 26.684,67 ευρώ
10. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Λαογραφία-Πολιτισμός-Θρησκεία της περιοχής Leader, 31.570,40 ευρώ
11. ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Οικολογικής Συνείδησης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, 33.842,00 ευρώ
12. ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΛΙΟΔΕΝΔΡΟΥ: Προμήθεια Παραδοσιακών Στολών και Εξοπλισμού του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Χιλιοδένδρου, 22.321,50 ευρώ
13. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Μουσείο Παραδοσιακής Γουνοποιητικής Τέχνης, 48.856,00 ευρώ
14. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ – ΑΡΓΕΣΤΑΙ: Προμήθεια Παραδοσιακών Στολών και Εξοπλισμού του Λαογραφικού Ομίλου Άργους Ορεστικού «ΑΡΓΕΣΤΑΙ», 13.690,33 ευρώ
15. ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ: Προμήθεια παραδοσιακών στολών με παρελκόμενα & λοιπού εξοπλισμού, 12.482,32 ευρώ

ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.6.1 «Πρόληψη και αποκατάσταση δασών και δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα»
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Κατασκευή ταμιευτήρα συγκέντρωσης νερού για τις ανάγκες δασοπυρόσβεσης της ευρύτερης περιοχής Βιτσίου,   50.429,67 ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Ανάπτυξη Δράσεων του Φορέα Ελληνική Αστυνομία για την πρόληψη πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών σε δάση και δασικές εκτάσεις του νομού Καστοριάς,     136.000,00 ευρώ

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ               1.107.026,52 ευρώ

Για τις νέες προκηρύξεις θα υπάρχει λεπτομερής ενημέρωση και δημοσιοποίηση το αμέσως επόμενο διάστημα.
Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν άμεσα να απευθύνονται στην Αναπτυξιακή Καστοριάς για να ενημερωθούν σχετικά με το πρόγραμμα CLLD / Leader, τις δράσεις που χρηματοδοτεί, τα ποσοστά επιδότησης και την επιλεξιμότητα τους στο πρόγραμμα.




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ