"


Αίτημα Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών προς τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης για οικονομική ενίσχυση των φασουλοπαραγωγών
 Αξιότιμε κύριε υπουργέ  Όπως ίσως γνωρίζετε ο νομός Καστοριάς καλλιεργεί περίπου δεκατέσσερις χιλιάδες (14.000) στέμματα με φασόλια αναρριχόμενα και η καλλιέργεια αυτή αποτελεί μια από τις κύριες καλλιέργειες του νομού.

  Έχει διαπιστωθεί και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και φέτος ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά την ανθοφορία και την καρπόδεση των φασολιών, σε σημείο που να ακυρώνει ουσιαστικά την προσπάθειά μας να παράγουμε το προϊόν αυτό και σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα που η αγορά ξέρει και επιζητά.

  Διαχρονικά απαιτούμαστε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει συνθήκες καύσωνα, όταν η θερμοκρασία ανέλθει πάνω από 40°C, αλλά είναι διαπιστωμένο από όσους ασχολούνται με την καλλιέργεια (Διεύθυνση Γεωργίας, επιστημονικοί φορείς, περιφερειακό τμήμα ΕΛΓΑ, ιδιώτες γεωπόνοι ,   καλλιεργητές) ότι θερμοκρασία πάνω από 32 °C επιδρά καταστροφικά στην καλλιέργεια.
  Είναι αδήριτη η ανάγκη της αλλαγής του κανονισμού  που αφορά τα αναρριχώμενα φασόλια.

  Προτείνουμε, εάν η θερμοκρασία όπως καταμετράτε στους μετεωρολογικούς σταθμούς του νομού ξεπερνά τους 34°C για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες να υπάρχει δυνατότητα προκήρυξης αναγγελίας στον ΕΛΓΑ για δηλώσεις από τους πληγέντες καλλιεργητές.

  Για φέτος έχει καταγραφεί από τους μετεωρολογικούς σταθμούς  που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα του νομού, θερμοκρασίες από 33°C έως 38°C για 9 συνεχόμενες ημέρες. Συνολικά στο κρίσιμο χρονικό διάστημα Ιουλίου- Αυγούστου 35 από τις 60 ημέρες έχουν καταγραφεί με τις προαναφερόμενες θερμοκρασίες, αποτέλεσμα, να καταστραφούν όλα τα άνθη που προορίζονταν για καρπόδεση αλλά και όλα τα μικρά σε μέγεθος και ηλικία φασόλια που έχουν ως συνέπεια την ελαχιστοποίηση της παραγωγής και ταυτόχρονα την κατακόρυφη αύξηση της φύρας που ξεπέρασε το 50%, προκειμένω να διατηρηθεί η ποιότητα του προϊόντος στην αγορά.
 Αυτό σημαίνει οικονομική καταστροφή των καλλιεργητών του νομού μας.

  Παρακαλούμε κ. υπουργέ να δρομολογήσετε τις διαδικασίες έτσι ώστε το αίτημα όλων των καλλιεργητών του νομού μας, όπως δια των αντιπροσώπων τους υπογράφεται παρακάτω, για την ένταξη της καλλιέργειας των φασολιών της Καστοριάς, στο μηχανισμό των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ), προκειμένου να δηλωθούν οι πληγείσες εκτάσεις με τα φασόλια και να ακολουθηθεί η διαδικασία εκτιμήσεων και αποζημιώσεων από τον οργανισμό.

  Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι στην δύσκολη περίοδο που ζούμε, θα ενσκήψετε στο μεγάλο μας πρόβλημα, βοηθώντας μια ακριτική  περιοχή, χωρίς εναλλακτικές διεξόδους καλλιεργειών, με τα χαμηλότερα ποσοστά αρδευόμενων εκτάσεων στη χώρα, προκειμένου να σταθεί  όρθια και να συνεχίσει  την αγωνιώδη προσπάθεια της παραγωγής προϊόντων με αξία στην αγορά, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προσπάθεια της χώρας μας για παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση.

  Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας
                                       
                                                                       Με τιμή                                                                   

Για τον αγροτικό σύλλογο δήμου Άργους Ορεστικού 
Ο πρόεδρος
Μάνος Θωμάς

Για τον αγροτικό συνεταιρισμό δημητριακών & κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς 
Ο πρόεδρος
Μόσχος Δημήτριος

Για τον αγροτικο συν/σμό Καστοριάς με έδρα το Άργος Ορεστικό  ο πρόεδρος         
Μορφίδης Πλάτων

Για τον αγροτικό συν/μο ¨ΟΡΜΗ¨ Βιτσίου 
Ο πρόεδρος
Βαενάς Δημήτριος

Για τον αγροτικό συνεταιρισμό Πενταβρύσου Καστοριάς
ο πρόεδρος
Λαζαρίδης Δημήτριος

Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ