"


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Προέδρου ΕΠΣ Καστοριάς στην εφημερίδα «ΜΕΤΡΟΣΠΟΡΤ»



Μία ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του προέδρου της ΕΠΣ Καστοριάς Δημήτρης Τριανταφύλλου, φιλοξενεί το Κυριακάτικο φύλλο της Αθλητικής εφημερίδας «ΜΕΤΡΟΣΠΟΡ»

Δείτε την συνέντευξη

Τρία χρόνια συμπληρώνει σε ένα μήνα στην ΕΠΣ Καστοριάς η διοίκηση του Τάκη Τριανταφύλλου. Πρόκειται για έναν από τους ακριτικούς νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, μαστιζόμενο σκληρά από την κρίση, αλλά και με διαχρονική ποδοσφαιρική παράδοση, ανάδειξης αθλητών και με συλλογικές επιτυχίες.

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου είναι Γρεβενιώτης στην καταγωγή, ζει όμως στην Καστοριά περισσότερα από 45 χρόνια. Διετέλεσε παράγοντας του ΑΓΣ Καστοριά στη διοίκηση του Παναγιώτη Σπυρόπουλου (1999-2006, με συνεχόμενες ανόδους ως τη Β΄ εθνική). Συμμετείχε στις εκλογές του 2014 για την ΕΠΣ Καστοριάς, όταν η Ένωση οδηγήθηκε στο πρωτοδικείο πήρε τη διοίκηση (Μάρτιος-Δεκέμβριος 2014) και τελικά εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος της ΕΠΣΚ τον Σεπτέμβριο  του 2016. Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, μιλά αρχικά για τη νέα διοίκηση:
«Θεωρώ πως πλέον λειτουργούμε καλύτερα, υπάρχει διάλογος και συνεργασία με όλα τα σωματεία, ισονομία και δικαιοσύνη προς όλους. Υπάρχουν δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Με βάση επίσημες στατιστικές, η πόλη της Καστοριάς πλέον έχει λιγότερους από 8.000 κατοίκους (σ.σ.: είχε 20.000) κι αυτό γιατί υπάρχει μεγάλη μετανάστευση, τόσο εσωτερική, όσο και στο εξωτερικό.  Παρόλα αυτά, καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να λειτουργεί το κύτταρο του ποδοσφαίρου σε όσα χωριά μπορούμε περισσότερο. Προσπαθούμε, δηλαδή, να αλλάξουμε το οικονομικό και ποδοσφαιρικό περιβάλλον, αφού η Πολιτεία και οι φορείς του ποδοσφαίρου έχουν ρίξει το βάρος στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και όχι στους ερασιτέχνες. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο βασίζεται στο φιλότιμο των παραγόντων, που κατά γενική ομολογία είναι ήρωες. Δυστυχώς όμως δεν περισσεύει ούτε χρόνος, ούτε χρήματα πλέον στους παράγοντες και πολλές ομάδες οδηγούνται στον μαρασμό, επειδή δεν υπάρχουν άνθρωποι να τρέξουν τις εξελίξεις για τους συλλόγους».

-Με ποιον τρόπο συμπαρίσταται η ΕΠΣ στα σωματεία για το «φλέγον» οικονομικό πρόβλημα;

-Από την πρώτη κιόλας χρονιά  βοηθήσαμε πληρώνοντας όλες τις διαιτησίες  των σωματείων στον β΄ γύρο. Ενισχύσαμε τα σωματεία με αθλητικό υλικο όπως μπάλες, φόρμες, σετ προπόνησης κ.τ.λ. Τη δεύτερη χρονιά οργανώσαμε  λαχειοφόρο αγορά, με έπαθλο αυτοκίνητο που μπορούσε να φέρει έσοδα έως 8.000 ευρώ σε κάθε σύλλογο. Την 3η χρονιά βοηθήσαμε όλα τα σωματεία πληρώνοντας έως 5 διαιτησίες, θέτοντας όμως ως κριτήριο το ευ αγωνίζεσθαι και τις ποινές σωματείων-παραγόντων. Ευελπιστούμε κι ευχόμαστε και την νέα αγωνιστική περίοδο να μπορέσουμε με ένα πλάνο μέσω χορηγιών που επεξεργαζόμαστε, να σταθούμε δίπλα τους".



                                                                    Πρόταση για αναδιάρθρωση
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η βαθιά κρίση που ταλαιπωρεί το ποδόσφαιρο της Δυτικής Μακεδονίας. Για τον Τάκη Τριανταφύλλου αυτό έχει να κάνει οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα και στην περιοχή καθώς και με την αναδιάρθρωση που αποφασίστηκε, κάτι που δεν τον βρίσκει σύμφωνο. Αντίθετα, ο ίδιος καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση:

«Η αναδιάθρωση έγινε λάθος, έγινε από πάνω προς τα κάτω. Βρεθήκαμε να έχουμε αυτήν τη στιγμή μια επαγγελματική κατηγορία επιπλέον χωρίς λόγο και αιτία. Θα φανεί στην πορεία πως πολλές ομάδες σούπερ λιγκ 2, φούτμπολ λιγκ θα έχουν πρόβλημα. Είναι τελείως λάθος διότι βασίζονται απλά στα λεφτά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Δεν συμφωνώ και με την μορφή που έχει τώρα η Γ΄ εθνική. Ανεξαρτήτως ονομάτων, προσωπικά πιστεύω η πρώτη επαγγελματική κατηγορία πρέπει να έχει 12 ομάδες, το ίδιο και η δεύτερη, η τρίτη να αλλάξει να αποκτήσει τον ερασιτεχνικό χαρακτήρα που πρέπει να υπηρετεί σε δύο ομίλους και να χρηματοδοτείται. Η τέταρτη να είναι περιφερειακή κατηγορία, σε ομίλους ανά 4 νομούς, όπως γίνεται φέτος για την Κρήτη. Από τη φετινή Γ΄ εθνική των 8 ομίλων, θα ανεβούν μέσω μπαράζ 4 ομάδες, όλες οι υπόλοιπες να συμπληρωθούν από το τοπικό και να συγκροτήσουν έτσι 13 ομίλους για την τέταρτη κατηγορία, στην οποία παρεμπιπτόντως θα πρέπει υποχρεωτικά κάθε σύλλογος που μετέχει, να έχει τμήμα Υποδομών. Προσωπικά πιστεύω πως για να προχωρήσει  το ποδόσφαιρο  πρέπει να ασχοληθούν φορείς και άτομα που γνωρίζουν το άθλημα αφήνοντας στην άκρη τις παθογένειες και τα τοπικά τους συμφέροντα».



Ο Τάκης Τριανταφύλλου είναι αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου και συμμόρφωσης της ΕΠΟ. Ερωτηθείς για τον Βαγγέλη Γραμμένο, απάντησε: «Είναι άτομο που ξέρει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο καλύτερα από όλους. Διετέλεσε πρόεδρος σε μια από τις μεγαλύτερες Ενώσεις, είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, έντιμος επομένως μπορείς να περιμένεις τα καλύτερα αποτελέσματα. Έγιναν ήδη πολλά πράγματα, άρχισε να φαίνεται η διαφορά αλλά για να αντιστραφεί η άσχημη κατάσταση που υπήρχε, όπως και κάποια θέματα που θεωρούνταν από ορισμένους δεδομένα, χρειάζεται χρόνος. Ο Βαγγέλης Γραμμένος έχει διάθεση, έχει γνώσεις, χρειάζονται συγκρούσεις, τις κάνει και ήδη οι διαφορές άρχισαν να φαίνονται. Όλες οι Ενώσεις έχουν την ίδια αντιμετώπιση, υπάρχει ισονομία, οικονομικά και σε θέματα ενημέρωσης, χωρίς… προνόμια. Ο πρωταθλητής δεν βγαίνει από τον Σεπτέμβριο, η διαιτησία είναι πια ανεξάρτητο κομμάτι,  η ΚΕΔ αποτελείται από ξένους αξιόλογους ανθρώπους, που πρέπει να τους σεβόμαστε. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω πως, αφού έχουμε ξένους παράγοντες από FIFA και UEFA και είμαστε υπό επιτήρηση, πιστεύω θα πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση να αντιγράψουμε ένα μοντέλο ξένης ομοσπονδίας που θεωρούμε επιτυχημένο, σε όλα όμως, από τη βάση ως την κορυφή (ακαδημίες, δικαστικά όργανα κλπ). Διαφορετικά, έχω την εντύπωση ότι θα βασανιζόμαστε χωρίς αποτέλεσμα».





                              Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του, ο Τάκης Τριανταφύλλου δήλωσε:

•       Ο Τζον Φαν Σιπ είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής που επέλεξε η τεχνική επιτροπή. Χρειάζεται να δείξουμε υπομονή, είναι πάντα δύσκολη η απόφαση, για αυτόν που πρέπει να αποφασίσει, δεν μπορείς όμως με κανέναν προπονητή να προδικάσεις το αποτέλεσμα. Χρειάζεται σίγουρα να αλλάξουν νοοτροπία οι παράγοντες και οι ποδοσφαιριστές. Δεν γίνεται τίποτα, αν περιμένεις βιαστικά αποτελέσματα. Κάποια στιγμή θα πρέπει η αδιάκοπη κριτική και η απουσία αποδοχής σε ότι γίνεται, να σταματήσει κάποιοι πρέπει να παίρνουν αποφάσεις, είτε συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Η τοξικότητα βλάπτει, καθώς δηλητηριάζει το χώρο.
•       Δεν πάμε με το «βλέποντας και κάνοντας». Κάνουμε πράγματα, προσπάθειες, μαθαίνουμε από τυχόν λάθη και τα διορθώνουμε.
•       Αδυνατώ να καταλάβω γιατί διαμαρτύρονται οι ομάδες Γ΄ εθνικής για την υποχρεωτική παρουσία 2 μικρών στην 11άδα. Από μόνες τους έπρεπε να το ζητούν αυτό.
•       Λόγω μη ύπαρξης στο νομό μας μεγάλης ομάδας στις εθνικές κατηγορίες, αφού η πάλαι ποτέ μεγάλη ομάδα της Καστοριάς ήταν στα αζήτητα, προσπαθούμε μέσω των μικτών  ομάδων της Ένωσης να αναδείξουμε ταλέντα, για να έχουν κίνητρο και τα υπόλοιπα παιδιά. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι Τσίκος, Τόσκος (πήγαν στον ΠΑΟΚ), Νικολάου (στον Παναιτωλικό), Γατόπουλος, Παπαδόπουλος (ΟΣΦΠ), Κυριζάκης (Λεβαδειακός). 




                EΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Επίσης στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας γίνεται και ξεχωριστή αναφορά για την επανασύσταση της ιστορικής ομάδας της Καστοριάς, μετά την έγκριση μητρώου στην ΕΠΟ με την ονομασία ΑΓΣ ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ.




Τέλος στην  περίοδο απραξίας και απαξίωσης μπαίνει για τον ιστορικό Αθλητικό Γυμναστικό Σύλλογο Καστοριάς, που θα επανεμφανισθεί στα τοπικά πρωταθλήματα.


Ομάδα-θρύλος, το πρώτο επαρχιακό σωματείο που κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος (στις 25 Μαϊου 1980, κερδίζοντας 5-2 τον Ηρακλή), η Καστοριά βγαίνει ξανά από την ποδοσφαιρική αφάνεια. Με πρωτοβουλία του παλιού προέδρου, Παναγιώτη Ουσταμπασίδη και με μια ομάδα συνεργατών, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες συμμετοχής στο πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας ΕΠΣ Καστοριάς, αφού αποκτήθηκε νέο ΑΦΜ, με την επωνυμία «ΑΓΣ Νέα Καστοριά»!
Η εξέλιξη από μόνη της αποτελεί σημαντική είδηση και αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους που πήραν αυτήν την απόφαση, σε δύσκολους καιρούς, να επανασυσταθεί ο σύλλογος, ύστερα από τις περιπέτειες των τελευταίων ετών. Είναι χαρακτηριστικό πως για τρεις φορές στην τελευταία 8ετία η Καστοριά αποσύρθηκε από πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών όπου συμμετείχε, ώσπου τελικά μπήκε «λουκέτο». Αυτήν την κατάσταση φιλοδοξούν να αλλάξουν οι διοικούντες, περιμένοντας την ανταπόκριση των φιλάθλων.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Καστοριάς, Δημήτρης Τριανταφύλλου, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε: 
 «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία από ανθρώπους που έχουν θέληση και αγάπη για την Καστοριά μας. Μακάρι να τα καταφέρουν, έστω κι αν η κατάσταση είναι δύσκολη για όλες τις ομάδες».

                                                           Ανταγωνιστικά  πρωταθλήματα
Η νέα διοίκηση της ΕΠΣ Καστοριάς αναζητώντας τρόπους για πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα, έπειτα από διαβούλευση με τα σωματεία, αποφάσισε ορισμένες αλλαγές. Έτσι η Α΄ κατηγορία θα αποτελείται από 12 σωματεία και η Β΄ θα έχει 8 (με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα).
Για να αυξηθεί, όμως, ο αριθμός των αγώνων, έγιναν αλλαγές στο κύπελλο και από φέτος οι 8 ομάδες της Β΄ ΕΠΣΚ θα αρχίσουν κύπελλο στις 7-8 Σεπτεμβρίου. Με νοκ-άουτ αγώνες θα προκριθούν οι 4 και μαζί με τους 12 της Α΄, θα συγκροτήσουν 4 ομίλους των 4 ομάδων, εκ των οποίων προκρίνονται οι 3. Η β΄ φάση (των ομίλων) θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, στη γ΄ φάση θα συμμετάσχει και η Μεσοποταμία (εκπρόσωπος του νομού στη Γ΄ εθνική).
Πάντως από τη μεριά της ΕΠΣ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αγώνες προημιτελικής και ημιτελικής φάσης να διεξαχθούν σε διπλά ματς. Από εκεί και πέρα, η Α΄ κατηγορία 2019-2020 αρχίζει στις 5 Οκτωβρίου και η Β΄ στις 6/10. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως σε όλες τις κατηγορίες έχει θεσπιστεί η υποχρεωτική συμμετοχή 2 παικτών κάτω των 20 στην ενδεκάδα.

                                                                     «Υψηλό επίπεδο»
Την ικανοποίησή του για το επίπεδο και την εξέλιξη της διαιτησίας εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Καστοριάς, Δημήτρης Τριανταφύλλου, επισημαίνοντας τα εξής: «Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Κάθε χρόνο επιμορφώνουμε τους διαιτητές με εβδομαδιαία μαθήματα και σεμινάρια. Επίσης κάθε χρονιά λειτουργούμε  σχολή διαιτησίας. 
Το τελευταίο έτος μάλιστα καταφέραμε και προσελκύσαμε 22 νέους διαιτητές (στην πλειοψηφία τους ηλικίας 16-20 χρόνων). Φυσικά εδώ να τονίσουμε και την παρουσία δύο διαιτητών του νομού μας στη σούπερ λιγκ (σ.σ.: Φώτης Φωτιάδης και Ιορδάνης Δημητριάδης), καθώς και  την παρουσία αρκετών στην Γ' κατηγορία. Ολη αυτή η κίνηση βέβαια αποτελεί κίνητρο για τους νέους να δουλέψουν και να διακριθούν. Πλέον τα προβλήματα στην ΕΠΣ είναι λιγότερα, το επίπεδο των παραγόντων όλων των σωματείων, των παικτών και των διαιτητών είναι υψηλό, καθώς έχουν την κατάλληλη παιδεία έτσι ώστε να αποφεύγονται οι ακρότητες».




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ