"


Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πτελέας-Κρανοχωρίου ο Βαγγέλης Νικολόπουλος;



Τέλος στο σήριαλ και στην αγωνία εκλογής Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων κ.α. θεμάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναμένεται να δώσουν οι Ρυθμίσεις Θεμάτων ΟΤΑ με τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Εσωτερικών κ.α.», η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη και κατόπιν πηγαίνει προς ψήφιση στην Βουλή των Ελλήνων.



Ωστόσο, η μοναδική εκκρεμότητα σε ανάδειξη Προέδρου Τοπικού Συμβουλίου στο νομό Καστοριάς, ήταν αυτή της Κοινότητας Πτελέας-Κρανοχωρίου, η οποία στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές συμμετείχε με ΤΡΙΑ τοπικά συμβούλια, αριθμός που αποτελούσε και το ρεκόρ…

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών 1ος συνδυασμός αναδείχθηκε "ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ"  με 125 ψήφους, ενώ στη 2η θέση, με 93 ψήφους, είχαν ισοψηφήσει οι συνδυασμοί "ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ" και "ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ".

Έτσι, πριν λίγες ημέρες στο Πρωτοδικείο Καστοριάς, πραγματοποιήθηκε κλήρωση για την ανάδειξη του 2ου συνδυασμού, από την οποία και αναδείχθηκε ο συνδυασμός «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ», έχοντας και αυτός πλέον ΔΥΟ έδρες, ενώ 3ος συνδυασμός με ΜΙΑ έδρα ήταν ο "ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ", απαρτιζόμενος από υποψήφιους της Κοινότητας Πτελέας (οι υπόλοιποι δύο απαρτιζόταν από υποψήφιους της Κοινότητας Κρανοχωρίου.

Έτσι το 5ελές Τοπικό συμβούλιο Πτελέας-Κρανοχωρίου απαρτιζόταν από τους :
1.Νικολόπουλος  Βαγγέλης    113  σταυρούς   -  «ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ»
2.Εμετσίδης κων/νος                34  σταυρούς  -   «ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ»
3.Στεργιόπουλος Ζήσης           68 σταυρούς  -    «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ»
4.Ηλιόπουλος Γρηγόρης          34 σταυρούς  -    «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ»
5.Γκλαβίνας Σπυρίδων            59 σταυρούς  -  «ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ»


Όσον αφορά για την θέση του Προέδρου, σύμφωνα με τον «Κλεισθένη», στη συγκεκριμένη περίπτωση, προβλεπόταν ψηφοφορία μεταξύ των πέντε εκλεγμένων, από την οποία και να αναδεικνύονταν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας.

Τελικά, όμως, το Υπουργείο Εσωτερικών με την διαβούλευση "Επείγουσες ρυθμίσεις ΟΤΑ", και με το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει καταργεί τη συγκεκριμένη διαδικασία εκλογής Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων η οποία… παράγει συνδιαλλαγή διαπλοκής και την αντικαθιστά, ορίζοντας Πρόεδρο Συμβουλίου της Κοινότητας, τον σύμβουλο του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο.

Έτσι στη συγκεκριμένη περίπτωση, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πτελέας-Κρανοχωρίου ορίζεται ο Βαγγέλης Νικολόπουλος, καθώς εκλέχτηκε 1ος σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού  «ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» με 113 σταυρούς.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής :
10. α. Η παράγραφος 1 του άρθρου 79 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής :
«1. Πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων ορίζεται ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο. Η μη αποδοχή του αξιώματος του προέδρου, δεν οδηγεί σε απώλεια της ιδιότητας μέλους του συμβουλίου της κοινότητας.».


Επίσης, σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο καταργούνται οι ελάχιστες αποφασιστικές αρμοδιότητες των Κοινοτικών Συμβουλίων και μετατρέπονται σε εισηγητικές.
Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής :
ε. Η περίπτωση β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 83 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«β) εισηγείται ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα, από το ποσοστό των κεντρικών αυτοτελών πόρων που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του δήμου, που της αναλογούν, σύμφωνα με την παράγραφο 4Α του άρθρου 259,».


ΔΕΙΤΑ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ