"


Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στην Μητρόπολη Καστοριάς (ΦΩΤΟΣ)

Η Αγία Παρασκευή η αθληφόρος είναι ιδιαίτερα αγαπητή στη Δυτική Μακεδονία όπου πλήθος Ιερών Ναών και Μονών τιμώνται στο όνομά της. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, είναι πολιούχος του Άργους

Ορεστικού, ενώ έχει ανεγερθεί Ιερά Μονή στην περιοχή της Βασιλειάδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στην Αγία Παρασκευή Άργους Ορεστικού, όπου βρέθηκαν πολλοί Ιερείς της Μητροπόλεώς μας αλλά και πλήθος πιστών που έσπευσαν να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο λείψανο της Αγίας καθώς και την εικόνα της και να προσευχηθούν για την ίαση της ψυχής και τους σώματός τους. Μετά την ευλόγηση των πολλών άρτων, ο Μητροπολίτης κήρυξε στο πολυπληθές εκκλησίασμα τον θείο λόγο, αναφερόμενος στον ιεραποστολικό ρόλο των Αγίων μέσα στην Εκκλησία μας και στον επανευαγγελισμό που χρειάζεται σε όλους μας σήμερα...

Αμέσως μετά, βρέθηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Βασιλειάδος, όπου συμμετείχε στη Λιτανεία πέριξ της Μονής, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε καταλλήλως για την Αγία Παρασκευή στους παρευρισκομένους πιστούς. Δεν παρέλειψε να ευχηθεί στον Ηγούμενο της Μονής, Αρχιμ. Σεβαστιανό να του δίνει ο Θεός μακροημέρευση και υγεία.

Την κυριώνυμη ημέρα, Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού τελέστηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας και Ιερέων της Μητροπόλεως. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία πολλών παιδιών που διηκόνησαν το Ιερό Βήμα, αλλά και Ιεροψαλτών από τους δύο Ναούς της πόλεως αλλά και ενοριών της Καστοριάς οι οποίοι απέδωσαν άψογα τα υμνογραφικά άσματα της Αγίας και της Θείας Λειτουργίας. Του δεξιού χορού προΐστατο ο κος. Γεώργιος Αποστολίδης, Πρωτοψάλτης του εορτάζοντος Ναού και διευθυντής της σχολής βυζαντινής μουσικής της Μητροπόλεως, ενώ αριστερά ο κος. Βασίλειος Σκαμάγκας, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Άργους Ορεστικού.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο θαυμαστό μαρτύριο της Αγίας και στο λόγο που απεικονίζεται η Αγία να κρατάει τα μάτια. Ζήτησε δε από όλους να επιζητούμε την πνευματική υγεία από τον Θεό και τους Αγίους μας και να γίνουμε μιμητές των Αγίων.

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε και η λαμπρή Λιτανεία της Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων στους δρόμους του Άργους Ορεστικού με τη συμμετοχή της πολυμελούς μπάντας του Δήμου, των αρχών του τόπου και του πιστού λαού.

Στις εκδηλώσεις παρεβρέθησαν ο βουλευτής της ΝΔ Καστοριάς Ζήσης Τζηγκαλάγιας ο ψηφισμένος νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Σαββόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Πολιτισμού, Παιδείας, Κοινωνικής Μέριμνας του δήμου Άργους Ορεστικού, Νίκος Χατζηκυριακίδης και Στέργιος Φιλιάδης, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Άργους Ορεστικού Δημήτρης Μουτζίκης, μέλη του δημοτικού συμβουλίου καθώς και εκπρόσωποι των Αρχών Ασφαλείας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.flickr.com/photos/154131019@N02/albums/72157709902616322

Πηγή: imkastorias.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ